16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

POLITIKA: Už včera bylo pozdě

Je úterý 2. ledna (2018), 9:54 SEČ. Na Nový rok to bylo 5 (slovy pět) dní, co v Íránu začaly protirežimní demonstrace – a mě zajímá stanovisko Černínského paláce pod novým ministrem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Morava 4.1.2018 21:10

Irán je země pro nás nepřehledná

Ono vůbec není jasné co se tam děje. Jak se tu píše na diskusi, ta Arabská jara zněla taky hodně demokraticky.

Irán je jedna z mála zemí která je mi naprosto nejasná. Lidé kteří je znají tvrdí, že jsou to velmi vzdělaní sečtělí lidé a podobně jak u nás za socialismu, je v soukromí většina lidí silně proti dnešnímu extrémismu.

Na druhé straně šíitští bojovníci v Sýrii si prý téměř nezadají s ISILem a Izrael z nich má oprávněné obavy. Tak jak to teda je? Je vůbec současná vzpoura dobrá věc? Na druhé straně Izrael tu zemi musí znát líp než my!

J. Cervenka 4.1.2018 16:47

opet

opet Cesi nevyuzivaji prilezitost ukazat vyjimecnou posici v zhranicni politice tim, ze budou podporovat nazory Nateniahu, ktery vecem v muslimskem svete rozumi. Iran oficielne ma v planu zniceni Izraele.

A. Alda 4.1.2018 14:21

A ví někdo opravdu spolehlivě,

co se v Persii vlastně děje a o co těm demonstrujícím přesně jde a proč?

Já si pamatuji, jak jejich poslední revoluci komunisti napřed vítali a jak během tří dnů rozpačitě zmlkli...

M. Kolář 4.1.2018 11:11

spojenec Ruska

Autor má samozřejmě pravdu, ale asi to zde nebude pravda příliš vítaná. Ǐrán je spojenec Putinova režimu a tak se fanatický islamismus diktatury a dlouhodobý teror revolučních gard musí posuzovat tak nějak, shovívavěji ..

V. Novák 4.1.2018 11:15

Autor ví akorát velký kulový,

ale hlavně střílí od boku a vytýká odpovědnějším, že od boku nestřílejí.

P. Mach 4.1.2018 19:38

Kulový víš ty,

volksrusáku.

V. Novák 8.1.2018 13:37

Re: Kulový víš ty,

Blbomachu.

M. Pesat 4.1.2018 10:49

vzpomente, soudruzi, tzv. arabskeho jara

vzpomente, soudruzi, tzv. arabskeho jara, tedy spise co nasledovalo, nejprve radost/nadseni z nabyte svobody a zahy svary/hadky/vrazdeni/obcanske valky/chaos/miliony valecnych utecencu. Predne, vlada mulahu v Iranu, ta se +/- znacne podoba tomu co bylo v CSSR, oficialne vladl voleny parlament/vlada, fakticky "mulahove" z predsednictva UV KSC=ideologove. Bezny Cehun je vyplachly ceskymi medii o risich zla, v realite je napr. ta mravnostni policie v Iranu podobna blbarna jakou pamatujeme z husakovske "normalizace", kdy nas soudruzi VB/ti horlivi/ sikanovali kvuli dlouhym vlasu, tricku s USA vlajkou nebo jeans. Ja jsem Iran "objevil" skrze iransky film a take clankum na BBC. Samozrejmne jde o diktaturu ale , podle toho co mi rikali lide co tam byli, tak/kupodivu/ docela svobodnou ve smyslu slusne fungujiciho statu, protoze Iran ridi volena vlada a prezident a ti mulahove spise dohlizi aby to bylo v souladu s Islamem/v CSSSR v souladu s marxismem. Co drtiva vetsina Cehunu nevi, ze napr. diktatura Saddamma Husseina v Iraq, ta byla sekularni a cirkevni pravo Saria zadnym zpusobem nesmelo zasahovat do svetskych zalezitosti/prava, Syria uplne stejne. Jinak plati, ze reformovat/modernizovat islamske zeme lze pouze jednim zpusobem, tedy metodou jako zvolili komuniste v SSSR, obecne to plati pro nabozenstvi/cirkve , prisne sekularni stat, odstaveni cirkve od statu/skolstvi/svetskych zalezitosti=nabozenstvi je prisne osobni/vnitrni zalezitosti kazdeho jednoho vericiho a nema co pohledavat ve verejnem prostoru. Staci se podivat na post sovetske republiky stredni Asie.

Cest :-)

ukazka z iranskeho filmu The Circle, neco jako Hlava XXII, motas se v kruhu, vzdy narazis na paragraf XXII

https://www.youtube.com/watch?v=3oaT8QwfYEY

P. Aron 4.1.2018 12:37

Re: vzpomente, soudruzi, tzv. arabskeho jara

Díky za příspěvek, s kterým z velké části souhlasím. Podotkl bych, že Írán je v současné době poměrně umírněný co se týče uplatňování islámského práva na rozdíl od spojence USA Saudské Arábie. V Íránu je mezi vysokoškolskými studenty 60% dívek. Hezký článek na toto téma byl dnes na Idnes :

https://zpravy.idnes.cz/rozhovor-iran-protesty-sarkozy-miklos-fca-/zahranicni.aspx?c=A180103_121206_zahranicni_kha

J. Lepka 4.1.2018 19:44

Re: vzpomente, soudruzi, tzv. arabskeho jara

Porovnejte se statistikou za Rezy Pahlaviho.

P. Mach 4.1.2018 20:38

POkud budeme opravdu vzpomínat a ne si cucat z prstu

pyčoviny, tak to určitě nebude na "nabytou svobodu" ale na střelbu kaddáfímu či asadovi věrných vojáků do demonstrantů, kteří demonstrovali protože neměli co žrát, nasazování tanků a vraždění civilistů za pomocí plynu. Chaos občanské války a miliony válečných utečenců nastal poté a v přímém důsledku, činů kaddáfího a asada.

Běžný pešat s palicí vypláchlou volksrusáckou propagadnou by opravdu ale opravdu nechtěl aby se dostal do rukou iránské tajné policie (nemluvě o žití v současném Iránu, kde mají do žlabu stejně hluboko jako dříve v Sýrii, Libyi a teď ve Venezuele), stejně tak by nechtěl aby ho do rukou dostaly husákovské stbácké mlátičky.

Běžný pešat také netuší, že masový vrah saddám husajn se stavěl do role sekulárního vládce jen když se mu to hodilo, a když se mu hodilo podporovat islmisty, tak je podporoval a stavěl jim mešity, či financoval a vyzbrojoval teroristy. Totéž platí o asadovic famíli, kteří se už v minulosti nerozpakovali ve velkém vraždit vlastní občany, kteří měli tu smůlu a byli to náhodou sunnité nebo židé.

V. Novák 4.1.2018 10:25

Možná v Černínu si nejsou tak jistí, jako vy,

o co vlastně v Íránu jde.

Možná je mýlí, že protesty začaly v baště konzervativismu, náboženském Mašhadu a byly namířeny proti prezidentu Rúhánímu a jeho relativně liberální politice. Přitom prezident za vládu demonstrace povolil, ovšem varoval, že policie zasáhne proti narušitelům pořádku. Oběti jsou na obou stranách, jak mezi demonstranty (možná násilníky), tak i mezi policisty, což poněkud připomíná majdan na Majdanu.

Takže nejspíš v Černínu čekají, až něco reálného zjistí, aby náhodou po západním zvyku nepodpořili z rozběhu nějaké íránské "muslimské bratry", "ISily" a "nusrovce".

Hlavně, že vy máte ve všem jasno...

M. Prokop 4.1.2018 10:53

Re: Možná v Černínu si nejsou tak jistí, jako vy,

To se občas (i u nás) stane, že někdo něco spustí a ono to pak nabere neočekávaný směr i rychlost.

M. Pesat 4.1.2018 10:58

Re: Možná v Černínu si nejsou tak jistí, jako vy,

v podstate stejne jako stavky v Gdanske lodenici a nasledne celem Polsku v srpnu 1980. To byly hladove boure/demonstrace zoufalych pracujicich, politicke pozadavky/opozice se na odborovy svaz Solidarnosc prilepily az pozdeji. Byl jsem tehdy v tom srpnu 1980 v Katowicich, pokud by tehdy polska ekonomika/zasobovani byla jako v husakovske CSSR tak k zadnym stavkam nedojde. Kecy o polskem boji za demokracii/svobodu to muzou vykladat tak modrobolsani a kavarna.

Pochopitelne jsem tehdy Polakum drzel palce, ale vim jak to bylo. Cest :-)

J. Rechnovský 4.1.2018 9:09

Pane Stejskale,...

...počátek změny totalitního režimu v Iránu by byla jistě skvělá zpráva, ALE. Včera jsem četl na BBC o prorežimních demonstracích v mnoha Iránských městech. To však nemusí nic znamenat.

Nicméně kdo je vlastně Iránská opozice? Jak je jednotná? Jaký je její vztach k západním, liberálně-demokratickým hodnotám? A k Israeli? Ví to někdo?

I kdyby její profil byl pro nás přijatelný, co majorita společnosti v Iránu? Je v zásadě prozápadní nebo by se vydala spíše Libyjskou cestou? Nezapomeňte, že islámská revoluce byla spontánní reakcí společnosti na šáhův západní kurs...

Takže. Jakékoli oslabení Iránu je v zájmu Israele, proto je Netanjahu velmi angažovaný. My bychom však měli zaujmout vstřícný, ale opatrný postoj. Hrozí totiž druhá Libye s miliony uprchlíků...

J. Rechnovský 4.1.2018 9:17

Re: Pane Stejskale,...

pardon vztah...;-)

M. Prokop 4.1.2018 8:26

Dění v Iránu je zajímavé.

Přiznávám, že podrobnosti a příčiny neznám. Možná že hrdí mladí Iránci proti něčemu bojují. Taky možná, že se někomu něco vymklo z ruky.

J. Sova 4.1.2018 10:18

Re: Dění v Iránu je zajímavé.

Příčina - zdražili vejce.

J. Fridrich 4.1.2018 7:17

Vývoj v Iránu po vypuzení Šáha Rezá Páhlavího,

Vývoj v Iránu po vypuzení Šáha Rezá Páhlavího, který vedl Irán k civilizaci a prosperitě se nyní vyvíjí očekávaným způsobem - tedy k návratu do středověku - tak, jak je tomu všude, kde dominuje islám..

M. Prokop 4.1.2018 8:28

Re: Vývoj v Iránu po vypuzení Šáha Rezá Páhlavího,

S tím Rezavým Pohlavím to nebylo tak jednoznačné.

Klasický diktátor, možná původně opravdu s úmysly vést Irán k civilizaci (jaké, mimochodem?) a prosperitě, ovšem metodami klasicky diktátorskými. Je-li někdy někde "osvícený" diktátor, nezůstane osvíceným dlouho. Možnost používat moc ho zkazí.

J. Rechnovský 4.1.2018 9:15

Re: Vývoj v Iránu po vypuzení Šáha Rezá Páhlavího,

No, jsou i pozitvní příklady. Co třeba Lee Kuan Yew nebo Pinochet?;-)

M. Prokop 4.1.2018 9:29

Re: Vývoj v Iránu po vypuzení Šáha Rezá Páhlavího,

Jsou, ale velmi řídké.

M. Pesat 4.1.2018 10:01

Re: Vývoj v Iránu po vypuzení Šáha Rezá Páhlavího,

Ja bych si dovolil polemizovat, smesovat manana mentalitu latinos a mentalitou/disciplinou narodu jihovychodni Asie je michani kastanu s merunkami. USA zosnovany puch v Chile, ten nemel jiny cil nez udrzet moc USA firem v Chile, coz se koneckoncu tyka cele latinske Ameriky, takovy polokolonialni status, neco jak dnes CR/Slovensko/Polsko a spol. .

Singapore, Lee Kuan Yew, osvicena polodiktatura, sazka na vzdelani/anglictinu/vedu-vyzkum/tvrdou praci/disciplinu, vice-mene japonsky model, ktery obslahly postupne vsechny uspesne ekonomiky toho regionu, South Korea/Taiwan, dnes China ale i Vietnam, zpocatku tuhe diktatury, postupne uvolnovani a demokratizace.

U Chile lze zminit partu "ekonomu" tzv. Chicago Boys/Jeffrey Sachs a "ekonomicke reformy" v Chile, kuprikladu pilirovy duchodovy system=sokrome duchodove fondy, ktery v CR tak propagovali modrobolsevici, cca po 30'ti letech vysledky vice jak mizerne. Z Chile se zadny ekonomicky tygr nestal ani nestane, nejsou lidi, pouze latinos.

Asi stejne jako chtit udelat ekonomickeho tygra z CR, pravicova retorika a blbe kecy o protestantske moralce a modrobolsanska

realita zlodejin/podvodu/mizernych humanitnich skol/byrokracie/korupce/bankovniho socialismu. Socani/oposmluvnici , jako B'ecko modrobolsanu pozdeji pokracovali v dile zkazy.Cest :-)

P. Mach 4.1.2018 20:49

Re: Vývoj v Iránu po vypuzení Šáha Rezá Páhlavího,

USA zosnovaly kde co, alespoň ve vylízaných palicích různých pešatů či chomských. Nezapomenou dodat něco o americkém neokolonialismu, přičemž normální člověk si povzdechne, kdybychom tak doopravdy byli tou americkou kolonií a nikolil kolonií rusáckého impéria zvaném sssr.

R. Langer 4.1.2018 11:36

Re: Vývoj v Iránu po vypuzení Šáha Rezá Páhlavího,

Ano, protože Islám nelze k civilizaci vést jakýmkoliv jiným způsobem, než diktaturou. Viz například Ataturk a Turecko. Uvidíte, co z něho bude za 20 let. Dnešní Írán.

M. Prokop 4.1.2018 13:01

Re: Vývoj v Iránu po vypuzení Šáha Rezá Páhlavího,

Diktaturou se lze pokoušet vést k civilizaci, ale nelze dovést. Prostě to nefunguje.

J. Sinnreich 4.1.2018 0:33

Cekani na Brusel

Co jste jineho ocekaval od nasich vladnich "hrdinu". Cekaji prece na nazor loutkovodicu z Bruselu. Ten ovsem bude stejny, jako kdysi Obamovo "wait and see" plus miliardy dolaru, ktere poslal iranskym mullahum na podporu celosvetoveho teroru.