28.3.2024 | Svátek má Soňa


POLITIKA: Už včera bylo pozdě

4.1.2018

Je úterý 2. ledna (2018), 9:54 SEČ. Na Nový rok to bylo 5 (slovy pět) dní, co v Íránu začaly protirežimní demonstrace – a mě zajímá stanovisko Černínského paláce pod novým ministrem.

Už proto, že izraelský premiér a ministr zahraničí Benjamin Netanjahu ve zvláštním videu, které k dění v Íránu natočil a jeho úřad zveřejnil 1. ledna, mimo jiné uvedl:

Bohužel, mnoho evropských vlád mlčky sleduje, jak jsou v ulicích bití hrdinní mladí Íránci. To ale není správné. Já ovšem mlčet nebudu.

O postoji Netanjahua ke zmíněným událostem bude řeč níže, nyní k jeho nařčení na adresu Evropy. Patříme mezi „many European governments“ (které mlčí) také my? Přesněji Stropnického resort zahraničí?

Nevím, jak fungovaly diplomatické kanály; jediné, co si mohu ověřit jsou sdělení na oficiálním webu a Twitteru ministerstva zahraničí. A výsledek:

2. 1. 2017/9:54 SEČ: Na webu MZV je poslední zpráva z 29/12/2017 o výročí Česko-německého fondu budoucnosti, na Twitteru poslední tweet taktéž z 29/12/2017 o podpoře ČR egyptské vládě v boji proti terorismu.

Chápu – byly svátky. Jenomže: dění v Íránu je jednoznačně zprávou č. 1 těchto dnů. Proto bych očekával větší zájem informovat veřejnost o této klíčové blízkovýchodní události. Anebo je to tak, že nová vláda má jiné priority (sorry jako)? Anebo dokonce, ale tomu se mi ani věřit nechce, nebyly ještě sladěny noty s Bruselem?

Írán je v mých očích testem fungování Stropnického ministerstva, potažmo celé vlády. Teď, kdy píšu tyto věty, je deset dopoledne – a ticho po pěšině. Že by měl Netanjahu nakonec pravdu?

On sám, jak již uvedeno, natočil na Nový rok (podle občanského kalendáře 2018) video, v němž řekl:

Dnes jsem slyšel tvrzení prezidenta Rúháního, že za protesty v Íránu stojí Izrael. Nejen, že je to lež. Je to k smíchu. Na rozdíl od Rúháního nechci íránský lid urážet. Zaslouží si něco lepšího. Stateční Íránci proudí do ulic. Domáhají se svobody, spravedlnosti. Usilují o základní svobody, které jim byly po desetiletí upírány. Krutý režim v Íránu utrácí desítky miliard dolarů na šíření nenávisti. Tyto peníze mohly být využity k budování škol nebo nemocnic. Není divu, že otcové a matky protestují v ulicích. Režim se jich bojí; má strach z vlastních lidí. Proto vězní studenty. Proto zakazuje sociální sítě. Jsem si však jist, že strach nezvítězí. Protože íránští lidé jsou chytří, vysoce inteligentní a hrdí. Dnes podstupují riziko kvůli svobodě. Bohužel, mnoho evropských vlád mlčky sleduje, jak jsou v ulicích bití hrdinní mladí Íránci. To ale není správné. Já ovšem mlčet nebudu. Tento režim se zoufale snaží zasadit mezi nás nenávist. Ale neuspěje. A až režim konečně padne, a jednou se to stane, Íránci a Izraelci budou znovu dobrými přáteli. Přeji íránskému lidu úspěch v jeho ušlechtilém hledání svobody.

Co dodat? Nelze než souhlasit.

Netanjahu1

Závěr Netanjahuova videa s vyjádřením k událostem v Íránu. (Zdroj: Web Úřadu izraelského premiéra)

Dodatek:

V úterý 2/1 před 15. hodinou SEČ se ministerstvo zahraničí ČR přihlásilo s první zprávou - nejprve na webu a následně na Twitteru:

Netanjahu2

Alespoň něco. Jak se zdá, na politický názor ČR na dění v Íránu si budeme muset ještě počkat.

Stejskal.estranky.cz