20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

POLITIKA: Už máme hlavu státu na příštích pět let

Toto jeho sdělení bylo reakcí na otázku, jestli by on sám opět neusedl na Hradní trůn. Václav Klaus si je nejspíše dobře vědom, že jeho účast v současném politickém životě je již spíše doznívající.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 14.3.2016 23:17

Klaus taky blbne, ne jenom Zeman :-)

Tak naše slavné geronty, co se rádi předvádějí, berte s pochopením. :-P

V. Křepelka 14.3.2016 16:31

Václav Klaus to linkuje jako v roce 1964

Na podzim roku 1964 mi nějak vytanulo v mysli, že už uplynulo 7 let od úmrtí Antonína Zápotockého a volby Antonína Novotného do funkce prezidenta. Prvním tajemníkem ÚV KSČ už byl a proto zřejmě od té doby užíval stejně jako Nikita Sergejevič Chruščov titulů obou v uvedeném pořadí. Až někdy v polovině listopadu se objevila nenápadná zprávička, že je svoláno Národní shromáždění, ani slůvka o tom, že pro volbu prezidenta. V onen klíčový den jsem slyšel z rozhlasu v přímém přenosu z Vladslavského sálu, jak předseda NS ohlásil, že na návrh ÚV KSČ je jediným kandidátem soudruh Antonín Novotný a do tří minut byl všemi třemi sty hlasy jednomyslně zvolen.

Nebyli by to ovšem Češí, aby hned na to nevznikl vtip:

Prý že jsme uzavřeli velice výhodnou obchodní smlouvu s Itálií. Nutno upřesnit, že v té době volili Italové nového presidenta a bylo nutno 23 kol sezení poslanecké sněmovny a senátu, než se jim to po ́tuším asi čtyřech měsících podařilo. Meritum té smlouvy totiž bylo "Italové nám budou stavět dálnice a my jim budeme volit presidenty".

Mně tehdy bylo devatenáct, Václavu Klausovi o čtyři roky víc. Tak si myslím, že by si to mohl pamatovat.

M. slavík 14.3.2016 15:32

Pane,

kritizovat umí každej b-b. Dejte řešení, navrhujte kandidáty! Ať my, ta chátra na ulici, víme co dělat......

M. Hoblík 14.3.2016 15:16

To jsou slova jako z deníčku!

Ještě jeden zapomenutý zapšklý havloid z bratrstva kočičí pracky Václava Havla.

K. Krejčů 14.3.2016 13:50

Co dělat?

Střílí - li konzument Kolalokovy limonády, netřeba volati lékaře. A kandiduje - li Zeman, netřeba hledati protikandidáta. Bohužel. Ale přesto mě napadá - co Jaromír Jágr - tah na branku má. A nebo Karel Gott, dej mu bůh zdraví. Škodu by neudělali a národ by je miloval.

L. Šarina 14.3.2016 13:34

Pan Klaus boužel má pravdu.

Tento plebejský národ, který má hluboce pod kůži zarytý reálný socialismus, a vymlátil ,vyhnal střední třídu pomocí partaje (která to měla v popisu práce) a chytré lidi za hranice r 1948, 1953,1968( dnes je škatulkujíc do "Pražských kaváren")a ty ostatní, sluníčkáře , nebo příznivce Zemana (národní,nacionální vlastenci!!) Blíží se doba že po řízeném referendu vstoupíme nejen z EU ale i z NATO ,protagonisté Klaus s Zemanem s frakcí ČSSD,KSČ(m) a 5.klonou, placenou klakou Ruska se budou snažit do roztrhání těla!!( Jak rád bych se mýlil že Rusku vůbec ,ale vůbec nevadí ztráta kolonii ve střední Evropě:-)))Zvítězí samozřejmě Zemana a za 30 kaček kohokoliv.

K. Vyšata 14.3.2016 12:52

Občas mi takové výplody "Vodvářků" připadají

jako zoufalé volání po vodě uprostřed pouště. Pořád, i po letech od volby, nepochopil Vodvářka a jeho zpříznění základní pravidlo demokracie. Vláda lidu, kde každý má bez ohledu na vzdělání a postavení jen jeden hlas, hlas stejné důležitosti. To by asi ani nevadilo, kdyby ta část příznivců Schwarzenberga neovlivnila svojí negací demokracie celou skupinu bývalých elit národa. Nakonec pod mediální masáží se zakořenila v lidu této zěmě častá myšlenka, ti, dříve obdivovaní a příkladní se stali nepřáteli lidu, vnucují, manipulují a nenaslouchají. Tak máme národ bez elit, poušť morálky, invence, rozumu, demokracie a porozumnění. Je to z pohledu historie ojedinělé a velmi tragické. Celá ta provařená skupina se mezi sebou štengruje voláním po nějakém zázraku, který by oslovil nejenom je, ale i národ. Není a nebude, jste poušť bez života a vody. Snad se za pár let někdo narodí.....

J. Švub 14.3.2016 15:00

Re: Občas mi takové výplody "Vodvářků" připadají

... ale tady vůbec nejde o to, jak se ti, kteří Miloše Zemana nevolili, vyrovnali s faktem, že prezidentské volby vyhrál! Tady jde o to, že v každé volbě vždycky existují alespoň dvě možnosti a řeči o tom, že "existuje jen jedna možnost, jedna cesta, jedno řešení" jsou principiálně nepravdivé a občas i lživé. To byla ostatně i úvodní a ústřední myšlenka slavného článku MZ v předlistopadovém "Téčku", který mu otevřel cestu do obecného povědomí, k popularitě a ke všem funkcím, v nichž Miloš Zeman mohl a může prezentovat své ego, které "se hvězd dotýká"...

Proto je vyjádření Václava Klause k příštím prezidentským volbám tak odporné a opovrženíhodné, Václav Klaus dobře ví, že alternativa existuje vždycky.

K. Vyšata 14.3.2016 15:18

Re: Občas mi takové výplody "Vodvářků" připadají

Musím s vámi nesouhlasit, pravda volba je rozhodovat se pro jednu z možností, ale když je jen jedna možnost, a to asi myslel pan Klaus, je volba jednoduchá, být pro nebo nevolit.

Já si osobně nemyslím, že by nebylo dost adeptů na prezidenta, Češi se vždy pyšnili ohromným sebevědomým jedinců, takže budou další a další Diensbierové, Fišerové, Roithové a Bobošíkové, nechci vypisovat všechny. Ale prezident, ten musí být zvolen většinou, takovou která ho bude držet a podporovat v celé jeho dráze prezidenta. A kdo na to má? Pospíšil, Pánek, Halík ? Kdo z těch Vodvářkových milců může za sebe postavit národ? O tom to je, odporná masáž a neustálé útoky udělaly ze Zemana nebetyčné monstrum, velmi oblíbené většinou národa. Čím víc se snižují pod úroveň poštěkávající ratlíkové na prezidenta, tím jeho obliba a vysoký kredit stoupá. A postavit někoho proti němu? Nevidím, neslyším, nečtu, bída a utrpení občasných navrhovaných nelze postavit proti Zemanovi.

J. Švub 14.3.2016 17:21

Re: Občas mi takové výplody "Vodvářků" připadají

Jsem (bohužel) více nakloněn věřit tomu, že kromě vcelku kvalifikovaného odhadu situace platí pro toto vyjádření Václava Klause i to, že je "přání otcem myšlenky". Neměli bychom totiž mít nejmenších pochyb o tom, že VK a MZ tvoří velmi dobře (a vzájemně výnosně) spolupracující tandem.

Nicméně se mi při opakovaných postesknutích nad (pro mnohé z nás) beznadějí nad perspektivou příští prezidentské volby připomněl citát Ben Guriona, na který jsem dnes ráno narazil při studiu úplně jiného tématu:

"Kdo nevěří na zázraky, není realista!" To je moje naděje.

K. Vyšata 14.3.2016 17:45

Re: Občas mi takové výplody "Vodvářků" připadají

Deset let klamání voličů potlačilo víru v lepší budoucnost a obnovilo o starších lidí stesk po klidném životě v socialismu. Proto trvající podpora komunistů a nedůvěra k novým pořádkům. Bohužel se po pokusu vložit kus odpovědnosti na bedra voličů, t.j. přímou volbou prezidenta se po výsledku voleb projevila pokleslá morálka poražených. A došlo k fatálnímu odtržení našich tzv. elit od národa. A to by musel být opravdu zázrak, který by pohnul vnímání lidí.

Říká se, víra hory přenáší, ale základ je aby byl někdo nositelem té víry. Znáte někoho?

J. Švub 14.3.2016 20:05

Re: Občas mi takové výplody "Vodvářků" připadají

Děkuji Vám za to, že spolu diskutujeme racionálně. A přiznávám se, že primárním motivem mé první reakce byla Vaše zjevná antipatie k panu Vodvářkovi, který je (řečeno Vašimi slovy) jako autor na tady na Psu "milcem mým"... :-)

Dovolím si trochu poopravit Vaši výše uvedenou větu

"Bohužel se po pokusu vložit kus odpovědnosti na bedra voličů, t.j. přímou volbou prezidenta se po výsledku voleb K POKLESLÉ MORÁLCE VÍTĚZE PŘIDALA I pokleslá morálka poražených."

Ano, jsme jeden za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet, zapomínáme často na důstojnost našich oponentů, a přesto považuji za krajně důležité, abychom byli VŠICHNI (i vítězové prezidentských voleb) schopni uznat nedostatek cti, úcty k pravdě a dobrých charakterových vlastností za nedostatek cti, úcty k pravdě a dobrých charakterových vlastností. A pak ho tak pojmenovat a nikoliv ho prezentovat jako správný a OPRÁVNĚNÝ prostředek a způsob soutěže o pozici v zastupitelské demokracii.

Dokud bude svět takovým, jak ho známe (tedy před "koncem času" či "soudným dnem", jak nazývá Bible konec naší momentální pozemské existence), zlo v něm bude přítomno. Ale to vůbec neznamená, že bychom měli na odpor proti zlu rezignovat.

J. Švub 14.3.2016 20:06

Re: Občas mi takové výplody "Vodvářků" připadají

Ano, čekáme na zázrak. Ale to, že je pro nás takový zázrak momentálně nepředstavitelný, neznamená, že je nemožný. Půjdu ještě dál - čím víc si takový zázrak budeme přát, tím vyšší bude pravděpodobnost, že nastane. Jak říkali staří Římané: " Dum spiro spero".

O. Prokop 14.3.2016 12:28

No nejsem si tak jist

vím, že prezident má vysoce nadstandardní lékařskou péči, že nemusí čekat měsíce na vyšetření, operaci, že personální devastaci v českém zdravotnictví on necítí. Ale přesto s tolika diagnosami interními, kardiologickými, neurologickými, metabolickými chce ještě kandidovat? Vždyť to nepřežije. A že další kandidát není? To říká Klaus, odborník na všechno?

P. Lenc 14.3.2016 14:07

Re: No nejsem si tak jist

Že má prezident nadstardantní péči je snad samozřejmostí v každém státě.A musím pane Prokope říct, že jako důchodce, který má jisté zdravotní problémy jsem zatím nečekal nejen měsíce, ale dokonce ani týdny na velice specializované vyšetření.A pokud blábolíte o "personální devastaci"zdravotnictví, tak jste zřejmně nezažil zdravotnictví do r.1989.O proti tehdejšímu stavu dnes o sebe"devastovaný " personál doslova zakopává.

O. Prokop 14.3.2016 14:46

Re: No nejsem si tak jist

proto Vás brzy vzali,že jste potřeboval superspecialistu a taky proto, že Vám šlo o život... Jinak patrně nejste v obraze ohledně personálního obsazení. Koukněte třeba na dnešní http://zdravi.e15.cz

J. Kombercová 14.3.2016 16:54

Re: No nejsem si tak jist

Pan prezident má prostatu jako mladík. Ten tu bude ještě dlouho. A dlouho.

Z. Švrček 14.3.2016 12:13

A vás pane Vodvářka sejří,

že by ten Klaus moh mít zasejc pravdu, nichtwahr? Vždyť se na to podívejme. Zeman jako jeden z mála, co jsou mediálně vidět, bezostyšně reflektuje tužby, strachy a přání těch "zaprděných čecháčkovských voličů", řekl bych, že až "rafinovaně" mluví týmž jazykem o těchže problémech. Media po něm jedou jak slípka po flusu a nerozlišují ve své svaté touze nás vychovávat, že má mnohdy pravdu, takže Zeman je v našívaší veřejnonesvéprávné ČT donodenně. To je reklama jak hrom, protože i ta negativní reklama je reklama! Jedou po něm i všichni ti nablblíci, co jim ani nevadí, že je Zeman silně proevropský, když mu předhazují jeho proputinovství. Jedou po něm hlava-nehlava všichni zklamaní vyznávači Kárla Schwarzenegera a určitě už hledají podobnou spící pannu jako protikandidáta. Zeman se často "podle a nevhodně" vyjadřuje k nejdůležitějším tématům, a to takovým stylem a s takovou logikou, kdy i ten, kdo jej nevolil a ani volit nebude, musí kolikrát souhlasit. Jestli se ovšem u nás něco přehání až k opačnému výsledku, je to mediální protizemanovské poplivávání. Tak houšť a větší kapky, pitomci, ať to má Zeman zase v kapse, jestli mu zdraví vydrží (to abyste se už začali modlit, aby ho bánbůh vzít k sobě ráčil) .

J. Hejmala 14.3.2016 16:24

Re: A vás pane Vodvářka sejří,

Teda pane Švrček vy jste tomu dal:) nechcete kandidovat Vy?

A. Holík 14.3.2016 11:20

Jojo

Lepsi kandidati nez Zeman budou. Uz byli .. ale prohrali .. a prohraji zas.

Vyhrat muze pouze nekdo jeste horsi nez Zeman.

R. Langer 14.3.2016 13:15

Re: Jojo

Horší jak pro koho...

A. Sekanina 14.3.2016 10:38

Snad se čert postará

aby více než čtvrt století po pádu komunistické totality neusedl na Hrad některý ze zaměstnanců Prognostického ústavu - expozitury KGB.

S. Netzer 14.3.2016 10:12

Naděje umírá poslední.

Nic jiného než neděje nezbývá.

J. Kavalír 14.3.2016 9:11

Máte pravdu

"Označení účasti dalších kandidátů jako „bezpředmětný počin“ tak nějak evokuje dobu zhruba 25 let zpět, "

Tenkrát Havel také neměl protikandidáta, který by měl alespoň malou šanci uspět. Různých kašparů bude určitě kandidovat hromada. Někteří na kandidátkách stran, někteří na vlastní pěst ve snaze se zase trochu zviditelnit, aby na ně národ nezapomněl.

P. Lenc 14.3.2016 8:48

No, pokud pan Vodvářka

má na mysli ten "dostatečný počet jedinců", který se nám předváděl jako kandidáti na prezidenta, tak opravdu už nikdy víc.To byla doslova přehlídka figur z panoptika hrůzy.

V. Němec 14.3.2016 7:55

Jeden míní, druhý mění.

Takže proroctví mladého starce.

J. Dvorská 14.3.2016 7:47

budoucnost

Je třeba zbavit se Zemana !

P. Boublíková 14.3.2016 6:14

A nějaké jméno

Zemanova protikandidáta s šancí na výhru by bylo?

Klaus jen pojmenoval realitu, určitě není proti volbám.

IMHO jedinou možností jak se zbavit Zemana je jeho úmrtí.

J. Hejmala 14.3.2016 7:22

Re: A nějaké jméno

Kdyby zemřel před volbou tak to ano Jinak jak to ze žádna šance neni? Copak jsou lidé natvrdo že si nevšimají co tento opilec dělá a jak se chová?

P. Boublíková 14.3.2016 10:40

Re: A nějaké jméno

O nějakém nadějnem protikandidatovi byste věděl?

Furt dokola :-)