24.4.2024 | Svátek má Jiří


POLITIKA: Už jste si vybrali svého biokandidáta?

18.10.2017

Jestlipak víte, co je to yacon? Latinsky Polymnia sonchifolia, nebo také Smallanthus sonchifolius čeleď Asteraceae, tedy hvězdicovité? Něco mezi batáty a jiřinkami. „Sladká hlíza Inků“, součást stravy i tradiční peruánské medicíny, slavící údajně vítěznou expanzi co celého světa, od Evropy po Japonsko, jak praví nejen internet. Cenná hlavně pro diabetiky, díky zejména fruktanům v těch svých hlízách, ale i v nati. A navíc omlazující kdeco všechno. Vytrvalá bylina v Andách, jednoletka u nás, neb naše zima jí nesvědčí..

Prvně jsem se s ním/s ní setkal v raných letech devadesátých, kdy do tehdy ještě Československa přijel budoucí student VŠZ Praha z Bolivie. Nejpěknější rok prý prožil u nás ve východních Čechách, tedy ten první, v Dobrušce. A vzal si do hlavy, že se tady naučí techniky vhodné pro „biotechnologie andských plodin“. Jeho favorit – yakon. Jak jej in vitro pěstovat a množit se naučil zejména v naší laboratoři, tehdy ve VÚRV Praha Ruzyně.

Běžel čas – a z dřívějšího Institutu tropického zemědělství AF VŠZ je dnes Fakulta tropického zemědělství ČZU. Na zájem studentů tu- i cizozemských si stěžovat nemůže. Do roku 2020 hodlá postavit nový „pavilon“ za 324 milionů Kč, jak jsem se mj. dozvěděl na nedávném profesorském řízení. Bývalý student, nyní kolega a tamní vedoucí explantátové/biotechnologické laboratoře byl v něm úspěšný navzdory datu pátek třináctého.Takže s vysokou pravděpodobností bude dál tu i po světě šířit původně české know-how. Samozřejmě nezahrnující jen klasiku, ale i ty metody nejnovější, tedy z i přípravu GM, možná také GE plodin.

Biotechnologie na export tedy dále máme, doma však mnohé z nich nevítáme. Naopak – stalo se už tradicí, že před různými volbami se vůči nim různá politická seskupení pěkně nahlas či pěkně viditelně vymezují. Ať volič vidí, jak mají na paměti nejen jeho zdraví, ale také wellness té přírody kolem.

K takové propagaci patřily kupříkladu i obří poutače umístěné na ochranných sítích tenisových kurtů v Praze – Podolí (Na dvorcích). Jedny mám i ofotografované a používám ve svých přednáškách na téma „ekologické zemědělství“. Naposled tam byly v roce 2009. Na nich byla tři jablíčka, jedno označené jako „konvenční“, druhé „bio“ a třetí „GM“. Tak do kterého se zakousneš, Paride? No, nádheru Hynaisova plátna z posluchárny 206 v budově AVČR na Národní třídě tenhle umělecký počin neměl, ale mravně politický dosah jistě ano.

Nebo vzpomeňme kampaň evropských i našich Zelených (se spoluúčastí bývalých „veverek“ – později poslanců Úsvitu) jedním dechem proti pesticidům i GM plodinám. Slogan „Dejte včelám šanci“ – hlásali před třemi lety - a zakažte obojí!! Marno opakovaně vysvětlovat, že třebas právě BT plodiny masivně snižují potřebu insekticidů a tím pádem včelám šanci opravdu dávají.

Ale dneska? Nuda nuda, šeď šeď. V Podolí žádná jabka nevisí. V programu Úsvitu najdete jen zmínku o důrazu na tradiční hodnoty a hospodaření. Už tam není jmenovitě ani ta ekologie.

Lidovci, tedy KDU/ČSL? Ti si tradičně drží v ohni obě želízka. V souladu s orientací Bruselu má „jejich“ Ministerstvo zemědělství spolehlivě fungující odbor pro tu eko-bio-organiku, ale také útvar bezpečnostně potravinářský, který se stará o kvalitní osvětu kolem problematiky GM plodin. A zasvěceně jejich použití doporučuje. Tak se zamysli, voliči, nad tím janusovským přístupem.

Sociální demokraté drží srovnatelnou linii. Takže na straně jedné – žádná nová povolení pěstovat v Evropě Frankensteinovy potraviny či krmiva. Ale, ve shodě s EU, maximálně tolerovat jejich dovoz zpoza louže. Neboť čím bychom jinak živili naše živočišné velkochovy? A tedy tu nevegetariánskou či dokonce neveganskou část našich pracujících?

Komunisté? Klobouk dolů, ti to takto neberou. Jsou v tomto ohledu racionálně pokrokoví více jak třicet let. Už v roce 1985 schválili přece mezi pěti prioritami rozvoje vědy a techniky v rámci RVHP do roku 2000 – „biotechnologie“. Věřte mi, mám na to papíry, ještě schované.

Můžeme se ovšem dlouze dohadovat, co to jsou vlastně ty „biotechnologie“. Jak pro koho.

Cestou na ono jednání mně na Kulaťáku padl do očí předvolební billboard s úderným textem :

Pole pro potraviny. Nikoliv pro naftu do nádrží. Netřeba asi příliš dumat nad tím, čím a proti komu je takový postoj TOP 09 motivován. Ale opět, nedokážu odhadnout, zda by ty potraviny mohly být všeliké, tedy i geneticky modifikované. Zdravé samy o sobě, nikoliv jen skrzevá jejich čistě úřední technologický původ..

Mimochodem, ta nafta do nádrží má značku „bio“ jen díky ztrátě významu původních termínů. „Bio“ původu je koneckonců i nafta/ropa klasická, ba i veškeré uhlí. A žádné GM řepky, a teď už ani kukuřice na našich polích nerostou, takže plně pesticidovat nás bude ANO dál. Vlastně plně ne, třebas kůrovce nejméně na polovině Národního parku Šumava se žádný pesticid ani nedotkne (no ano, jsem názorově umanutej, starého psa prostě novým kouskům nenaučíš)...

Takže co nám k výběru asi zbývá? Coby přírodovědec nemohu nepochválit ODS, ta si mimo jiné ve svých řadách podržela i vědce – odborníky, kteří přednosti i rizika oněch „moderních rostlinných biotechnologií“ velmi dobře znají. A v kombinaci se svými dlouhodobými komentáři k jednání bruselských šamanů se s těmito názory netají.

Jeden z předvolebních sloganů mne však nadále velmi přitahuje. Zahlédl jsem jej na poutači Pirátů - v kontextu se jménem jedné jejich kandidátky za Prahu 9: „Ekologie bez ideologie.

No nekupte to. Sice samotný její program mi nevysvětlil, jak se chce té ideologii vyhnout – ale co kdyby…

Jakou vieweghovskou „biomanželku“, tedy pardon, „bioposlankyni“ jsem si vybral já? Možná starostlivě nezávislou? Ovšem jde o to, na kom a na čem….

opat1

Dnes už jablečný plakát v Podolí nevisí

opat2

Šanci by jim daly právě ty BT plodiny – ale vysvětlujte to někomu, kdo vysvětlení odmítá