28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

POLITIKA: Útisk činorodých lidí

Fialovu kabinetu kontrolování marží zachutnalo. A tak si po březnovém spuštění sledování cenotvorby čerpacích stanic nyní posvítí také na prodejce potravin. Ve své podstatě je jakákoli kontrola marží pošlapáváním svobody podnikání, takže by ji jeden čekal třeba od sociálních demokratů, nebo spíše od komunistů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Renjascu 26.4.2022 15:38

Autore, která vládní strana se definuje jako pravicová? Ohledně sebeidentifikace používají jen obecné fráze a někteří jako třeba TOP09 dokonce označení jako pravicové strany opakovaně odmítli a vymezili se taktéž proti označení, že jsou jen konzervativní stranou.

ODS se definuje: "jako liberálněkonzervativní strana navazující na tradice evropské křesťanské civilizace, na humanitní a demokratický odkaz první republiky a na zkušenosti západních demokracií..."

Top09 se definuje jako: "Schwarzenberg: My jsme konzervativní strana. Vědomě. Nikoliv pravice. Stojíme na zásadách, které vycházejí z křesťansko-židovských hodnot..."

"Pospíšil: já si nemyslím, že z TOP 09 má být ryze konzervativní strana. Pokud má být TOP 09 parlamentní stranou, tak se musí profilovat jako konzervativně liberální. TOP 09 má celou řadu velmi konzervativních ale i liberálních voličů, často to jsou městští voliči, mladší liberálnější lidé a proevropští voliči, o které nemůžeme přijít..."

STAN se definuje jako politické hnutí, které ve svých programových dokumentech vychází z kořenů judaisticko-křesťanské morálky Evropy, plně se hlásí k ideálům evropské otevřenosti, humanismu a mravnosti a čerpá z odkazu vzniku samostatného státu, založeného na rovnosti mužů, žen a příležitostí. Vyznáváme sekularizovaný stát, v němž platí svoboda vyznání, a zároveň žádné náboženství ani církev nemá podíl na státní moci..."

O KDU či ČPS neni v tomto smyslu ani důvod o nějaké pravicovosti uvažovat.

F. Zrcek 26.4.2022 14:12

Autor mluví jako kniha, akorát kdyby dneska chodil Diogenes v poledne s rozsvícenou lampou po agoře, volal by "Hledám trh!"

Viděl by ale jenom regulace...

Z. Lapil 26.4.2022 13:59

A taky: když udělá chybu tržní subjekt, neprodá a buď věc napraví, nebo zkrachuje. Úřednická chyba zůstane, protože si nějak nedovedu představit, jak se napravuje - zákon/vyhláška/usnesení či jak se to všechno formalizuje - dřív, než je opravdu zle. A ke všemu nejspíš ne, že se zruší, ale že se přihodí něco nového.

M. Pivoda 26.4.2022 22:00

Vláda má zodpovědnost za společenské dopady tržního působení.

Z. Lapil 27.4.2022 23:42

To je jako kdybyste napsal, že vláda má zodpovědnost za gravitaci.

L. Harvánek 26.4.2022 10:43

Kontrola marží je komunismus? Ano, s tím by se dalo souhlasit, kdyby bylo dodržováno i jedno z přikázání Desatera: nepokradeš. A ještě bychom si z Bible mohli vzít jedno ponaučení: Hoden jest dělník své mzdy. To by se dalo dnešním jazykem říci: mzda má být tak vysoká, aby pokryla životní náklady a nemusela být doplňována sociálními dávkami. I když si Vás pane Kovando vážím, měl byste si doplnit vzdělání i v této oblasti.

M. Pivoda 26.4.2022 10:56

Mzda je určena pro zaměstnance. Zaměstnanci budou existovat do té doby, než je nahradí technologie, tj. aplikace AI. Pak ti trvale nezaměstnatelní zaměstnanci dostanou od státu minimální nepodmíněný příjem (Universal Basic Income). Proč? Protože to bude ekonomicky nejschůdnější postup. A mělo by k tomu dojít někdy v průběhu 30. let 21. století v USA, pokud se udrží stávající tempo technologického pokroku.

L. Harvánek 26.4.2022 11:05

A můžete mi vysvětlit, co jste mi vlastně chtěl sdělit? A ještě maličkost: Jak vysoký bude minimální nepodmíněný příjem? Bude stačit vůbec k obživě? Jestli je tohle ekonomicky nejschůdnější postup, by se dalo s úspěchem pochybovat. Protože třeba robotizace dokázala s minimálními náklady zvýšit výrobu a zisk (proč by část zisku neměla jít do sociální oblasti?), v jiných případech je zase neúměrně nákladná proti lidské práci.

A správně podotýkáte, že to bude možné jen za určitých podmínek.

M. Pivoda 26.4.2022 11:18

Já jsem přidal výhled do možné, ale nejisté, budoucnosti. Proč? Dnes politici totiž reagují na již vzniklou situaci. Nejednají proaktivně.

Článek, v rozsahu 27 stran pro laiky, o prostředí pro technologii AI jsem již dopsal. Napište mi na "m.pivoda zavináč gmail.com", a já vám ten článek pošlu e-mailem. Pokud jste důchodce, 27 stránek určitě zvládnete přečíst.

L. Beneš 26.4.2022 13:06

Nechte pana Chytrého Kovandu pracovat za běžnou výplatu a bude věci vidět jinak. Ovšem těm, kdo produkt lidské práce přerozdělují (resp. o tom rozhodují), se žije mnohem snáz než těm, kdo SKUTEČNÉ produkty lidské práce vytvářejí.

Z. Lapil 26.4.2022 14:11

Mluvíte-li o obchdonících, tak ti nic nerozdělují. Ti jednině a pouze zařizují, aby se věci dostaly od vrat továren na místa, kde je lidé potřebují.

Nebo vy snad jste ochoten řekněme objíždět automobilky a zjišťovat, jaké auto by se vám hodilo, a když si vyberete, tak se dohadovat s loďařema, kdo vám ho přiveze z Japonska do Hamburku a tam si pro něj dojedete? Ne že by to nešlo, ale počítám, že radši zaplatíte lidem, kteří tomu rozumějí, aby to udělali za vás.

L. Beneš 27.4.2022 8:11

Mícháte hrušky s jablky. Je jistý rozdíl mezi "akademickým" ekonomem a praktickým obchodníkem.

Z. Lapil 27.4.2022 23:45

Jistě. Podobný jako mezi profesorem statiky a prostým projektantem.

Z. Lapil 26.4.2022 14:06

Životní náklady jsou dost široký pojem, jak číselně (chudí/bohatí) tak fakticky (některá rodina se bez auta obejde, jiná má jedno na osobu a není to z rozmařilosti.

Proto tvrdím, že jak mzda, tak cena v obchodě je taková, na jaké se dobrovolně - to je bez nátlaku zvenčí - lidé domluví.

J. Jurax 26.4.2022 18:20

Dobrovolně domluví - musím říct, že když mi zdražili cigára nebo benzín, nikdo se se mnou nedomlouval - ber nebo nech být ... :-)

Ono "ber nebo nech být" je nátlak nebo ne?

Ergo to "bez nátlaku zvenčí" je někdy diskutabilní. Kouřit jistě nemusím, ale bez auta se neobejdu.

Svět je složitější a jednoduché slogany jsou jen pro jednoduché lidi.

F. Brnušák 26.4.2022 20:31

I bez auta se da obejit

F. Brnušák 26.4.2022 20:28

Mza ma odpovidat vykonane praci, o nic min a o nic vic.

M. Pivoda 26.4.2022 9:58

Se dočítám hned v první větě: "Kontrola marží potravin je komunismus ..." Hm.

Jak to vidí dnes pamětník?

Kontrola marží potravin vládou v Česku je především ryzí pragmatizmus. Lze to chápat jako jakousi preventivní akci. Mohlo by přijít i něco horšího, než narušení uznávané ideologie. Pokud by totiž dostatečný počet lidí neměl co jíst, vzbouří se, a nebude možné všechny protestanty pozavírat. A pak, dočasně, to může skončit i tzv. komunismem. Nebo alespoň nedostatkovým socialismem - viz zkušenost 1948-1989.

Mohou totiž nastat situace, které volný trh neřeší. A ekonomům se pak nemůže podařit takové speciální situace vyřešit ani v nábožném pokleku před Českou národní bankou v Praze - a intenzivním vzývání Neviditelné ruky trhu.

J. Jirát 26.4.2022 10:18

Moje řeč!

J. Karza 26.4.2022 8:48

Trh s palivy a energiemi nefunguje, jak by měl. Ruská ropa i plyn se do EU dovážejí za dlouhodobě stabilní a relativně nízké ceny. Pravidla unijního trhu však umožňují spekulativní ovlivňování cenové hladiny.

Většina dovozů je levných, ale tím, že dovozci mohou ovlivňovat to, jaká část komodit se dostane na tu část trhu, která je odpovědná za cenotvorbu, komoditní burzy, mohou držet ceny vysoko a dosahovat pohádkových marží.

O. M. 26.4.2022 8:38

Já bych to s tím útiskem neviděl tak žhavě.

J. Nevrkla 26.4.2022 8:27

A tak začíná cesta k socialismu...

F. Navrátil 26.4.2022 8:24

Situace je taková, že českou lacinou elektrickou energii nuceně dodáváme na euroburzu a draze kupujeme zpět. Potravinářský průmysl byl velkým privatizačním třeskem vložen do rukou zahraničních majitelů, kteří ho zlikvidovali, aby mohli dovážet své drahé produkty do supermarketových řetězců zahraničních majitelů. O čem chce vláda rozhodovat? Redukce marží má pro snížení cent stejný význam jako podávání vitamínových tabletek v případě klinické smrti.

L. Žaloudek 26.4.2022 19:57

Českou lacinou energii DRAZE prodáváme na euroburze. ČEZ dosahuje fantastických zisků a vyplácí vysoké dividendy.

J. Krásenský 26.4.2022 8:19

Liberalizmus se zvrhl v ideologii ne nepodobnou marxizmu. Kovandův text je toho dokladem. Argumentuje ideologicky ("Kontrola marží potravin je komunismus, nepatří do repertoáru stran vzývajících svobodu") a hloupě ("Kontrola marže je projevem útisku. Útisku činorodých lidí. Pokud se zákazníkovi zdá cena vysoká, tak prostě nekoupí. Tak prosté to je.") Tedy cena elektřiny "se mi zdá" vysoká, dokonce nesmyslně vysoká, jakou mám šanci ji nekoupit? Ano, jistě že ji "mohu nekoupit", což mne však vyřadí ze společnosti a stanu se neosobou, a ohrozím tím zdraví a život svůj a svých blízkých.

Argumentace svobodou podnikání ve společnosti, kde ti "činorodí jedinci" beze studu a hlasitě vyhlašují, že bez dotací nemohou podnikat, či by nepodnikali, je odporně pokrytecké. Na jejich dotace v podnikání stát vybírá peníze i od těch nejchudších například penzistů.

Kam až může vést neútisk "činorodých lidí" názorně ukazuje tento příklad " https://www.lidovky.cz/svet/proc-je-nejnenavidenejsi-muz-usa-nejnenavidenejsi-muz-usa.A170805_133819_lide_pkv " . Ano, je to extrém, ale v principu jde o svobodné stanovení ceny, na které může zákazník přistoupit, které obhajují liberálové a které stojí za jinak nezdůvodnitelnými cenovými skoky u nás.

Ještě za první republiky, platily zákony o lichvě a maximálním zisku (zisk vyšší než dvacet procent byl trestným činem - podle otcových vzpomínek). Tyto zákony převzala první republika ještě ze starého mocnářství a rozhodně nešlo o projevy marxizmu, ale o morálku v podnikání. Přesně o tu morálku, na kterou liberálové útočí až v první řadě. Dnes vyhlašují, že neumí definovat lichvu, dlužníci platí i úroky z úroků, exekutoři jsou privátní a mnozí z nich, z těch činorodých exekutorů jsou dnes miliardáři, protože jim liberálové dali tu moc, pardon "vytvořili prostor k podnikání".

J. Krásenský 26.4.2022 8:31

Liberálové zrušili veškerá morální pravidla a místo nich zavedli zákony a vyhlášky, které činorodí lidé kreativně vykládají a využívají. Dědeček měl peníze na výplaty zaměstnancům uložené u dvou různých bank, pro případ, že by se jedna dostala do potíží. Nezaplacená práce dělníkům je do nebe volající hřích. Pro liberály součást podnikatelského plánu. Dědečkovo podnikání ukončili marxisti znárodněním, otec na čtyři roky v prvním PTP, strýc vězněn až do roku 1962 - pro případné osočení z marxismu.

Zrušením morálky se jedinou hodnotou stávají peníze. Z dlouhého snažení o lidskou svobodu se díky liberálům dostáváme zpět na počátek, který vystihuje latinské rčení "homo homini lupus" (člověk člověku vlkem). A svobodu člověka vytvářejí peníze. To si můžete ověřit u lidí, kteří žijí z výplaty do výplaty, v nájmu a nemohou si dovolit ani onemocnět. A zde se naskýtá otázka, zda je možné být svobodný ve společnosti, ve které žijí lidé fakticky nesvobodní. Asi jsou málo "činorodí" (podle liberálů) nebo jsou hříšní a předurčení k věčné záhubě (podle protestantů). Chudoba dnes cti tratí. A nejen cti, hlavně svobody.

[>-]

L. Beneš 26.4.2022 13:03

Velmi správně. Povolení soukromých exekutorů je jedním z největších zločinů současného tzv. demokratického státu.

V. Petr 26.4.2022 13:16

Zcela správně. Pokud někdo potřebuje důkaz, že tento stát je ovládán Kmotry, je to právně TOTO.

Jediný, kdo chce nápravu je SPD!

Z. Lapil 26.4.2022 14:20

Myslím, že nemluvíte o svobodném trhu, ale o monopolu. Včetně té elektřiny.

A že někdo skoupil hudební album, takže si ho nikdo nemůže poslechnout - co je to za nesmysl? Podstatou duševního vlastnictví, jímž písničky nepochybně jsou, je fakt, že jakmile jednou něco existuje, lze to relativně levně množit bez praktického omezení. Jedině že by někdo koupil ne album, ale autorská práva k němu, a pak je to opět monopol a jeho případné zneužití.

D. Polanský 26.4.2022 8:12

Pravda to sice je, ale co by pak dělali politici a úředníci?