24.4.2024 | Svátek má Jiří


POLITIKA: Ústavní kalendář není trhací

9.9.2006

Topolánkovu vládu jmenoval prezident republiky 4. září.
Podle čl. 68 (3) Ústavy ČR je povinna předstoupit do třiceti dnů po svém jmenování před Sněmovnu a požádat ji o důvěru.

Toto ústavní ustanovení je jasné a jednoznačné. V ODS, jejíž různí představitelé projevují despekt k Ústavě ČR a vymýšlejí klikaté cesty, jak ji obcházet, se přesto objevil nápad protahovat jednání o důvěře vládě ve Sněmovně o týdny či měsíce, tj. až za senátní a komunální volby, jež začnou 20. října.

Poslanec ODS Marek Benda řekl, že Sněmovna může schůzi přerušit a o důvěře jednat později: „To jednání o důvěře může teoreticky trvat měsíc nebo tři měsíce. Vláda má ústavní podmínky, do kdy musí s žádostí přijít, ale jak jedná Sněmovna je holt její věcí.“

Je politováníhodné, že ve straně, která chce mít vládu, se mohou vůbec objevit takové podivné představy a že dlouholetý člen ústavněprávního výboru může vystoupit s tak nepřijatelným stanoviskem.

V této věci neplatí jen ústavní pravidlo, ale je k němu třeba připojit i paragraf 82 (1) zákona o jednacím řádu Sněmovny, který je konkretizuje.

Ten stanoví, že „po jmenování vlády zařadí předseda Sněmovny na pořad nejbližší schůze Sněmovny žádost vlády o vyslovení důvěry tak, aby mohla být projednána nejpozději do 30 dnů od jmenování vlády“.

Z této dikce plyne, že žádost o vyslovení důvěry musí být nejen projednána, tj. musí být o ní i hlasování, protože bez závěrečného hlasování by projednána nebyla ve lhůtě třiceti dnů. Přerušení schůze, kdyby jednání o této věci mohlo být odloženo, tak nepřipadá v úvahu.

Při srovnání textu obou ustanovení lze uvažovat o tom, že ustanovení jednacího řádu je ve vztahu k čl. 68 (3) Ústavy ČR restriktivní, tj. zužující. To však je v této souvislosti irelevantní, protože zákon o jednacím řádu platí, a proto se podle něj musí postupovat. Projednání žádosti Topolánkovy vlády o důvěru musí být tedy ukončeno do 30 dnů od jmenování.

Pokud by tedy prezident Václav Klaus chtěl být v této klíčové době v republice, jak už prý podle zdrojů ODS avizoval, musel by se vrátit z cesty po Asii dřív než 5. října.

Autor je poslanec za ČSSD