25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Ústava se musí ctít, i kdyby trakaře padaly

Babišova vláda zná při potírání koronaviru dvě polohy. Buď nařizuje, aniž by vysvětlovala, a pak nezřídka svoje kroky revokuje, upravuje, prostě mění. Slovy Williama Shakespeara: „Když máme lepší, dobrý důvod padá“

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Brei 25.2.2021 7:46

Co se týká pondělního (a některých dalších verdiktů) Ústavního soudu, jeden příběh z Markova evangelia:

I stalo se, že v sobotu procházel obilím a jeho učedníci začali cestou trhat klasy. Farizeové mu řekli: „Podívej, proč dělají v sobotu, co se nesmí? “ Ježíš jim říká: „Nikdy jste nečetli, co udělal David, když se ocitl v nouzi a dostal hlad, on i ti, kdo byli s ním? Jak za velekněze Abiatara vešel do domu Božího a snědl chleby předložení, které nesmí jíst nikdo kromě kněží, a dal i těm, kteří byli s ním?“ A řekl jim: „Sobota byla učiněna pro člověka, a ne člověk pro sobotu. Takže Syn člověka je také pánem soboty. (Marek 2:23-28 Český studijní překlad)

Celkem rozumný názor. Když nějaké nařízení v určité situaci neslouží životu člověka, není třeba se jím řídit.

P. Dvořák 25.2.2021 7:56

U nás je tomu jinak.

Když nějaké nařízení v určité situaci neslouží životu člověka, poslouží Ústavnímu soudu.

J. Moravec 25.2.2021 8:35

Pokud si každý bude myslet, že je Ježíš, tak máte pravdu. Mě by se v takovém světě moc nelíbilo. Jistě bych dokázal najít v nějakém oficiálním evangeliu zcela opačnou myšlenku. Nemluvě o těch evangeliích církví neuznaných. Obě skupiny evangelií byly psány také pro člověka a ne člověk pro ně. Nebo je to jinak?

J. Brei 25.2.2021 10:23

Snad ano, pane Moravče. A přesto po cestách, jež nabízejí, nemusí člověk dojít do stejného cíle:

Vejděte těsnou branou; prostorná je brána a široká cesta, která vede do záhuby; a mnoho je těch, kdo tudy vcházejí. Těsná je brána a úzká cesta, která vede k životu, a málokdo ji nalézá. (Matouš 7:13.14 Český ekumenický překlad)

Prosťáček důvěřuje kdečemu, rozvážný člověk své kroky zvažuje. (Přísloví 14:15 Bible 21)

J. Moravec 25.2.2021 13:12

Přiznám se, že v těch bránách tápu a závidím všem, kteří jasně vidí. Mým cílem nebylo evangelium dehonestovat. Někdy nevím zda zda tápu nebo rozvažuji. Z mého textu je snad jasné, že nedůvěřuji kdečemu, ale tápu, tedy hledám další argumenty. Ostatně jistě znáte výrok "rozum je děvka podstatná je víra" takoví netápou, ale s těmi nechci mít nic společného. Rozum nám nebyl dán proto, že je děvka nebo ano?

J. Brunner 25.2.2021 13:56

R^

J. Brei 25.2.2021 17:08

Aber des Tuefels Braut, Ratio, die shöne Metze, fähret herein, und will klug sein, und was sie saget, meinet sie, es sei der heilige Geist; wer will da helfen? Weder Jurist, Medicus, noch König oder Kaiser. Denn es ist die höchste Hure die der Teufel hat!

„Ale děvka ďáblova, rozum, ta krásná běhna, přichází, a chce být chytrá, myslí si, že to, co říká, pochází z Ducha svatého; kdo nám pak pomůže? Ani právník či lékař, ani král či císař. Neboť je to největší děvka, kterou ďábel má.“

Martin Luther poslední kázání ve Wittenbergu, 17. ledna 1546

Zdroj: https://citaty.net/citaty/262549-martin-luther-ale-devka-dablova-rozum-ta-krasna-behna-prichaz/?page=2

Jeden z mnoha důvodů, proč jsem křesťanství opustil a stal se nevěřícím. Přesto si však myslím, že je v Bibli spousta moudrosti. Lidé dřívějších dob nebyli hloupí a dovedli se ze světa kolem sebe mnohému naučit. Je to právě rozum, díky němuž se svět vyhrabává ze středověku. Kéž to lidem vydrží.

J. Brei 25.2.2021 7:46

No, když chce opozice, pan Jelínek, nebo Ústavní soud dokládání konkrétních důvodů pro zaváděná opatření, měl by sám jít příkladem a stanovit konkrétně, jak. Přeje si tabulky, grafy, studie, statistiky? Jenže to není v současné době splnitelné. Nemá je nikdo a všude na světě se činí opatření metodou pokusu a omylu. Zatím to jinak nejde, protože chybí zkušenost s touto novou situací a sní i potřebná data. Ta se teprve sbírají a až pandemie opadne, jistě přijde čas na to, aby se z nich získala nějaká obecná poučení. Aktuální cíl je pro všechny vlády stejný – omezit šíření infekce. A to je, v případě infekčních onemocnění, možné pouze omezením kontaktů a/nebo vakcinací. Protože, co se týká EU, vakcinace díky neschopnosti EU opatřit již částečně zaplacené vakcíny vázne, je stále nutné to omezování kontaktů. Důvody k omezování kontaktů jsou jasné. To, v čem má vláda deficit a co v mém případě ve mně budí vůči ní nedůvěru, není zavádění omezujících nařízení bez jejich podrobného zdůvodnění, nýbrž to, že není ochotna je tvrdě vyžadovat a prosazovat. Například nekompromisními citelnými pokutami. Tak, jak tomu třeba v Německu, nebo ve Francii.

L. Polehla 25.2.2021 8:04

R^

J. Moravec 25.2.2021 18:15

Naprostý souhlas, zvláště s poslední větou. Jinak data již proběhlých událostí k dispozici jsou. Jde o jejich prognózu vývoje. Existuje několik matematických metod, které se zabývají vývojem křivek poté co dojdou naměřená data. Nejznámější je extrapolace, jediná, která se použít nedá je heuristika (bude jak chci). Nebude

L. Hančar 25.2.2021 7:40

Provokace hned z prvního odstavce:

Ministr Jan Blatný ( za ANO, za vlast, dříve proti ANO, za landsmanšaft ) spráskne ruce nad hlavou a na ramena se mu snáší mrtvý koronavir a mrtvá ústava.

P. Dvořák 25.2.2021 7:59

To je důkazem, že vzájemná kombinace koronaviru a ústavy je pro oba subjekty smrtelná.

T. Kohout 25.2.2021 7:31

Co to pořád je za mantru, že je třeba více "vysvětlovat, zdůvodňovat", možná i "komunikovat"? Základní fakta jsou jasná: když lidi budou po sobě ("po klausovsku") více prskat, tím více se bude virus šířit. Ale ani to řada lidí není sto pochopit. Prý jsou "dospělí a svobodní".

L. Polehla 25.2.2021 8:05

R^

Š. Hašek 25.2.2021 10:47

Mein lieber Gott!

Zapomněl jste napsat, že vir se šíří (již rok a paprskovitě) od presidenta Václava Klause.

J. Moravec 25.2.2021 6:15

Asi tak. Každý se živí jak umí.

R. Vacek 25.2.2021 5:51

Sledujeme úpadek a rozvrat z přímé linie. Ta neschopnost nejen Česka a Evropy, ale celé západní civilizace vyrovnat se s "celkem neškodnou" pandemií je neskutečná.

Přitom vidíme, že existují úspěšné cesty, jak si s virem poradit. V Evropě se používají metody jako ve středověku, zatímco jinde pomáhá chytrá elektronika. Stačí si porovnat jak to jinde vypadá a jak to funguje:

https://youtu.be/kDQVqErCLdQ

J. Černý 25.2.2021 7:58

Že vy budete Pyját. V USA zemřelo vice Američanů, než jich zemřelo v modernich válkách.

Š. Hašek 25.2.2021 10:52

Ve středověku se zabednila vrata a okna.

My na to deme sofistikovanějš. Rok roušky, honíme děti na sáňkách, a potom zas řekneme, že celá republika bude provoz v cementárně.

Docela úspěch, že? Po roce ještě mnozí neví, že schůzí a papírem se s přírodou nehne. A vytištěním peněz se chleba neupeče.

R. Vacek 25.2.2021 10:55

Máte tady státy, které fungují normálně, vše otevřené, viru málo. Stačí dělat přesně to, co oni a přestat prošlapávat opakovaně slepé cesty. Opisování je levné a nebude nám hrozit, že nebude co jíst.

I. Štípek 25.2.2021 1:41

Fake news, jako vše od Jelínka. Překroucené, pomotané, zmanipulované, lživé. Hodný chlapec z ČT24.

Š. Hašek 25.2.2021 10:55

Ale má výdrž!

Kdyby nebyl vždy podepsán (analytik !!!), tak bych vždy tipoval, že to napsala studentka, blondýna z prvního ročníku rychlokursu "Evropských studií politické antropologie a volnočasových aktivit".

P. Weisskopf 25.2.2021 1:22

Jak se praví v Bibli:blahoslavení politologové chudí duchem ale silní ve své jediné pravdě.Pane politologu jak vysvětlíte znění ústavy republiky.Vždyt každý druhý ústavní právník má dle správné právnické tradice jiný názor.A vy také nejste znalec a přesto se pokoušíte vysvětlit myšlenku ÚS. Tak začněte od adama.Proč ta stížnost těch pár udavačů leží tři roky u soudu a pak když se probere z letargie jeho předseda tak se začnou dít věci.Bývalý komunista poté obhájce chartistů a obhájce volebního zákona najednou po 20ti letech zjistí že on to tenkrát neobhajoval a nyní to musí uměnit.Takže toto vyložte národu a teprve potom se můžete pustit do výkladu názorů ÚS. Já ocenuji že v současné době Vysoké školy chrli politology a jiné pochybné učenosti ale bohužel výstup je takový že je vás mnoho a málo těch co by se chtěli věnovat něčemu užitečnějšímu ve prospěch této zemičky.

P. Havel 25.2.2021 8:20

Tak třeba haviřu je malo.

K. Gaman 25.2.2021 0:58

Ano, pane Jelínku, vláda sleduje metodu pokus-omyl, tak jako ostatně desítky vlád po celém světě, protože se s podobnou situací nikdo nesetkal a nějak to musí řešit. A opozice a kdekterý politolog a experti na všechno jen kritizují, protože věří, že se lidi naštvou a budou volit piráty, STAN a další opoziční strany. Jenže výsledek bude stejný, nikdo nemá jasný koncept a harmonogram boje proti covidu. Jedině snad, že ho máte vy, a utajujete ho před obyvatelstvem. Ale to opravdu není pěkné!

K. Nový 25.2.2021 0:19

Vysvětlování nikdy nebylo součástí zákonů či vyhlášek. Tohle si ustavni soud vycucal z prstu.

PS: V zákoně také nenajdete vysvětlení, proč se musí jezdit po pravé straně silnice.

J. Černý 25.2.2021 7:59

1*

L. Polehla 25.2.2021 8:05

R^

P. Havel 25.2.2021 8:32

Ach jo :-D Jdete na to jakoby dobře, zdravým selským rozumem, ale mýlíte se, teoreticky i prakticky. Nejsme žádné samoděržaví.

K. Nový 25.2.2021 14:34

Argument by nebyl? Zatim je to jen bla, bla, bla.