16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

POLITIKA: Ústava není trhací kalendář

Někteří politici se zhlédli v chaotickém Brownově pohybu částic. Zmateně poletují, přeskakují z téma na téma a řeší vždycky zrovna to, co plní tituly novin. Když je rozčiluje prezident, začnou řešit rovnou změnu Ústavy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 12.2.2015 18:30

Re: Ústava není zdrojem práva a ústavní zákony

Zajímavé je, že naši ústavu netvořili a neschvalovali oni hloupí lidé ale jejich t.zv. zástupci. Ti ovšem hloupí nebyli, ale vyčůraní. Každopádně ovšem stvořili a schválili paskvil podle pokynů svých politických stran a ty zase podle pokynů "bývalých" komunistů v těchto stranách se nacházejících. Takto to bylo a je. To je nutno si uvědomit především a něco s tím udělat.

P. Čech 12.2.2015 18:27

Re: Ústava není zdrojem práva a ústavní zákony

Opět melete nesmysly, pane Janyško. To jste si zase dozajista přečetl ve Vaší Bibli, Hayekově knize o spontánním řádu mezilidské interakce, že? Soustava zákonů tvoří právo. Ústava je zákonem nejvyšším a žádný jiný zákon nesmí s ní být v rozporu. To ovšem neplatí pro Ústavu ČR, kterou nelze plnit, protože odporuje sama sobě a ústavní zákony zase odporují Listině základních práv a svobod. Tedy, ústavní zákony odporují ústavnímu pořádku. Takový Kocourkov, taková "chytrá horákyně" je možná pouze v České republice, v níž zákonodárný sbor je tvořen téměř zcela diletanty, kteří ničemu nerozumí a jejichž jedinou "předností" je naprostá loajalita jejich politickým stranám. To je základní náš problém a pokud nebude dostraněn, nikdy náš stát nebude bezproblémově fungovat.

P. Čech 12.2.2015 18:19

Autor má v jednom pravdu.

Ústava není trhací kalendář. Ale. Pokud se jedná o ústavu veskrze špatnou a nefunkční, jako například v České republice, je nutno takovou ústavu zahodit a vypracovat zcela novou. Krátkou, výstižnou, srozumitelnou co největšímu počtu občanů a její jednotlivé články musí být formulovány jednoznačně tak, aby nebylo třeba je všelijak vykládat. Jako vzor může sloužit původní ústava USA, vypracovaná v době, kdy byl prezidentem George Washington. spolu s některými zásadami francozské revoluce. Takový vzor je na světě jen jeden a to ve Švýcarsku. Je nutno si uvědomit, že jakékoliv doplňky či změny již tak nepřehlednou ústavu jen zaplevelí tak, že jí už nebude rozumět vůbec nikdo.

K. Janyška 12.2.2015 9:41

Ústava není zdrojem práva a ústavní zákony

nejsou právem. Jen pravidly organizace státu. A ta podléhá náladám a bohužel také hlouposti lidí. Kdo neví, co to je spontánní řád lidské interakce, nemůže ani vědět, jak má vypadat ústava. Vždyť ona musí tomuto neobkročitelnému základu lidského světa odpovídat. Neodpovídá-li, je jeho destruktorem. Jsou-li tedy lidé v tomto smyslu hloupí, a oni jsou, je i ústava hloupá, tedy špatně nastavena... Dzp.

A. Alda 12.2.2015 7:46

Re: Autor ma mylnou predstavu, ze ceska ...

A kdy jste ji četl naposledy?

A. Alda 12.2.2015 7:45

Ústava je funkční,

a co funguje, do toho se nešmaká!

J. Kočí 12.2.2015 7:11

Re: česká ústava je napsaná špatně.

Velmi souhlasím. Je to paskvil, který se totálně neosvědčil. Už dávno se měla ústava zásadně přepracovat. Trpíme tím všichni.

K. Frauknecht 12.2.2015 7:10

Re: česká ústava je napsaná špatně.

Kvalitu Ústavy nedokážu zodpovědně posoudit. Obecně platí, že sebelepší zákon společnost nepředělá :-)).

S popisem prezidentova mandátu (i jeho specifik) však jednoznačně souhlasím (a to jsem ho nevolil ani v jednom kole - z principu NE:-)!).

K. Frauknecht 12.2.2015 7:04

Re: ???

Vy jste dobře nakaženej Babišismem:-))! Tak díky Ústavě zasahovalo Duo Ištván Šlachta? No nazdar!

R. Gramblička 12.2.2015 6:49

česká ústava je napsaná špatně.

Nicméně, potřebuje jednu velkou komplexní generální opravu, nikoliv dvě stě malých novelizací

T. Pansky 12.2.2015 3:29

Autor ma mylnou predstavu, ze ceska ...

... ustava je vyvazena.  To je naprosta nepravda.  Zalezi na tom, komu ma ustava slouzit.  Pokud ma slouzit par lidem, potom je ceska ustava vyvazena.  Jenze ja jsem toho nazoru, ze ustava ma slouzit obcanum a z tohoto pohledu je caska velmi nevyvazena, neslouzi obcanum a uvedla nas do nebyvaleho rozkvetu korupce.  Reseni?  Je nutne volit soudce a statni zastupce (v soucasnosti jsou jmenovani nedotknutelnou kastou) a je nutne zrovnopravnit primo voleny Senat na uroven PS.