19.4.2024 | Svátek má Rostislav


POLITIKA: Úsporné prémie

9.6.2010

Fischer udělil mimořádné odměny některým šéfům úřadů

Předseda vlády Jan Fischer káže o úsporách a rozdává statisícové odměny. Úřednický kabinet chce nové vládě předat návrh na šetření na ministerstvech pro letošní rok, aby zabránil o dost hrozivějšímu deficitu státního rozpočtu oproti plánovaným 163 miliardám korun. "Musíme zkrátka a dobře šetřit. Musíme hledat úsporná opatření v jednotlivých resortech," prohlásil premiér zhruba před týdnem v televizi. Přitom to není tak dlouho, co podepsal mimořádné odměny některým šéfům státních úřadů, které do funkcí jmenuje vláda. Peníze si odměnění už museli najít ve svých kapitolách. Všem se to přes obecně proklamované úspory podařilo. Bonus od premiéra vzali jako standardní věc, většinou jsou na něj zvyklí z minulých let.

Kde je peněz dost

"Odměny byly vyplaceny na návrh ministrů jednotlivých resortů, do jejichž působnosti spadá hodnocení těchto vedoucích pracovníků, nebo přímo po posouzení předsedou vlády," vysvětloval týdeníku EURO vládní mluvčí Roman Prorok. "Každou z odměn premiér posoudil jednotlivě a přidělil na základě individuálního výkonu," dodal mluvčí. S odvoláním na ochranu osobních údajů nechtěl upřesnit, jak vysoké částky si jednotliví ředitelé vysloužili. Sdělil pouze, že odměna se pohybovala zhruba na úrovni jednoho měsíčního platu. Co vyplácení těchto bonusů říká ministr financí Eduard Janota, který předkládá jeden úsporný balíček za druhým? "Pro mě je to signál, že mají asi dost peněz. Já jsem odměny nedával," odpověděl strážce zřejmě bezedné státní pokladny. Janota uvedl, že obecně je v současné situaci proti takovým mimořádným výplatám. Počítá ale s tím, že než na ministerstvu skončí, přidělí podřízeným standardní půlroční odměny. "Budou v mezích, jak byly rozpočtované. Určitě to nebudou žádné statisíce," poznamenal Janota. Minulý týden zároveň avizoval, že k udržení letošního deficitu ve výši 5,3 procenta HDP navrhne vládě úspory v rozpočtech jednotlivých kapitol. Budou se týkat především provozních výdajů jednotlivých ministerstev, tedy i platů.

Dobré výsledky

Jedním z resortů, který přeje vysokým státním úředníkům, je zemědělství vedené Jakubem Šebestou. Ministr se zasloužil o přilepšení třem šéfům podřízených úřadů: Tomáši Révészovi ze Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF), Radimu Zikovi z Pozemkového fondu a Karlu Večeřemu z Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního (ČÚZK). "Jde o roční manažerské odměny. Navrhl jsem je vyplatit vzhledem k dobrým pracovním výsledkům těchto ředitelů," říká Šebesta.

Ředitel SZIF Révész si 125tisícovou prémii vysvětlil tím, že se fondu podařilo zkrátit termín pro výplatu dotací zemědělcům, které byly navíc o čtyři miliardy korun vyšší. "O podstatnou částku jsme snížili úhradu za IT služby," doplnil Révész. Na dotaz týdeníku EURO otevřeně sdělil přesnou výši odměny. Problém s tím neměl ani ředitel Zika z Pozemkového fondu. S důvodem odměnění ale nebyl obeznámen. "Zřejmě to bylo za úspěšnou transformaci fondu," řekl Zika, jehož úkolem je v souladu s vládním zadáním dovést instituci k úplnému zániku. Pro předsedu ČÚZK Večeřeho není prémie ničím mimořádným. "Dostávám ji každý rok. Zpovídám se vládě z výsledků za uplynulý rok a je obvyklé, že pak následuje odměna," uvedl Večeře. Připomíná, jak se třeba v Praze podstatně zrychlily zápisy do katastru. Přesnou výši odměny si šéf ČÚZK nepamatoval. "Byla o nějaké procento vyšší než měsíční plat, který mám zhruba 80 tisíc korun. Asi kolem 100 tisíc," vyčíslil.

"Nepamatuji rok, kdy bych mimořádnou odměnu nedostala," říká šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Na výši zvláštního ohodnocení si nemohla vzpomenout. "Bylo to zhruba sto tisíc. Pamatuji si jen měsíční plat, ten mám 85 tisíc korun," upřesnila Drábová. Zhruba sto tisíci korunami ocenil premiér Fischer pracovní nasazení předsedy Úřadu průmyslového vlastnictví Josefa Kratochvíla, jak potvrdilo jeho pracoviště.

Kdo dělá tajnosti

Předsedovi Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Ladislavu Zabovi vláda letos schválila restrukturalizaci skladby státních rezerv. "Předložil také věcný záměr zákona k držení povinných zásob ropy. Odvedl velký kus práce," říká v souvislosti se Zabovou odměnou ředitel kanceláře SSHR Oldřich Šesták. Její výši ale nechtěl sdělit a neprozradil ani měsíční plat svého šéfa, který měl minulý týden dovolenou. "Odměna byla o něco vyšší než měsíční plat," uvedl pouze.

"Nemám se za co stydět a nemám důvod se zpovídat," reagoval předseda Českého báňského úřadu Ivo Pěgřímek, kterého ČSSD navrhovala jako ministra průmyslu a obchodu do úřednické vlády. Nakonec Pěgřímek alespoň potvrdil, že se odměna blížila měsíčnímu platu. Jeho výši ovšem nesděluje. Dle odhadu MF Dnes zveřejněného před rokem bere 87 600 korun. Jakou odměnu dostal šéf Bezpečnostní informační služby Jiří Lang, drží zpravodajská složka v utajení. "K odměnám a platům se nemohu otevřeně vyjadřovat. Nejsme státní správa," odmítl cokoli prozradit mluvčí BIS Jan Šubrt. Lang byl v zahraničí.

Sdílnější nebyl ani ředitel Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Dušan Navrátil. "Konkrétní výši odměn sdělovat nebudu, neboť po zveřejnění mého hrubého platu zaznamenali mí rodinní příslušníci negativní zkušenost," odpověděl Navrátil. Zřejmě měl na mysli propočet deníku MF Dnes, který jeho plat odhadl na 87 600 korun. Odměnu od premiéra nepovažuje Navrátil za nic mimořádného. "Jde o pravidelné čtvrtletní odměny. Dostávám je ve zhruba stejné výši jako od předchozího premiéra Mirka Topolánka," poznamenal šéf NBÚ. S příslušnou částkou rozpočet úřadu už předem počítá.

***

Oceněné zásluhy
Mluvčí vlády Roman Prorok vyjmenovává, čím si vybraní vedoucí mimořádnou odměnu vysloužili, i když výčet povinností patří k jejich běžným úkolům:
"Jde o standardní postup, mimo jiné za plnění strategických úkolů definovaných pro rok 2009 a první čtvrtletí 2010. Důvodem bylo například zlepšení při poskytování informací, digitalizace, rozvoj elektronických služeb, podstatná úspora prostředků na provoz a rozvoj informačního systému, zajištění rychlého vyplácení dotací, osobní angažovanost při přípravě optimálních pravidel pro rozšířenou spolupráci evropských národních úřadů, zpracování prováděcích vyhlášek k zákonům, restrukturalizace skladby státních hmotných rezerv, zavádění strategických programů."

Koho premiér Fischer odměnil
Dana Drábová - Státní úřad pro jadernou bezpečnost: Asi 100 tisíc korun
Josef Kratochvíl - Úřad průmyslového vlastnictví: Asi 100 tisíc korun
Jiří Lang - Bezpečnostní informační služba: Nesdělil
Dušan Navrátil - Národní bezpečnostní úřad: Nesdělil
Ivo Pěgřímek - Český báňský úřad: Zhruba měsíční plat (87 600 korun - odhad MF Dnes)
Tomáš Révész - Státní zemědělský intervenční fond: 125 tisíc korun
Karel Večeře - Český úřad zeměměřičský a katastrální: Kolem 100 tisíc korun
Ladislav Zabo - Správa státních hmotných rezerv: Nesdělil
Radim Zika - Pozemkový fond ČR: 125 tisíc korun

Týdeník EURO 22/2010