Neviditelný pes

POLITIKA: Umřít Brno

18.10.2018

Návrat jedné z nejhorších frakcí opoziční smlouvy k moci v Brně je opravdu, ale opravdu hodně špatná zpráva. Snad je to jen sebevražedná naivita místních lidovců, a především Pirátů, kteří jsou nepolíbeni historií brněnské korupce z přelomu tisíciletí a jen proto podpořili návrat toho opravdu nejhoršího z dějin ČSSD a ODS ve městě.

Protože nová hvězda ODS a kandidátka na primátorku Markéta Vaňková je po mnoho let známá jako blízká spolupracovnice nerozlučné oposmluvní dvojice Pavel Blažek a Zdeněk Koudelka, přezdívanými v Brně jako „Don Pablo“ a „Koudy“. Andrej Babiš má tedy protentokrát stoprocentní pravdu, když hovoří o návratu kmotrů.

Mnohem závažnější je, že tento nesporný návrat vlivu a zájmů starých tváří přivítal i šéf ODS, údajný reformátor a zastánce politiky „ODS s lidskou tváří“ Petr Fiala. Sám z Brna pochází, léta úspěšně vedl Masarykovu univerzitu a alespoň navenek si držel odstup od opozičně smluvní korupce ve městě. Nemohl o ní nevědět, ale zdání čistých rukou si dokázal udržet. Jeho dnešní otevřená podpora paní Vaňkové a řídícího týmu starých tváří, s ní spojených, s konečnou platností potvrzují, že údajně zreformovaná postklausovská ODS byla a je pouhou fikcí a pohádkou pro voliče.

Markéta Vaňková jako advokátka řadu let vymáhala exekuce pro ostravský Dopravní podnik za nedohledatelnou firmu Brandson Enterprises z Karibiku. Její ředitel, americký občan Irvin Boncamper, byl podle amerických úřadů na začátku roku 2011 zatčen pro podezření z praní špinavých peněz a pojistného podvodu. Strávil rok ve vyšetřovací vazbě a v té době někdo vybral z účtů společnosti přes jeden milion dolarů. Mezi několika málo podezřelými, kteří měli v držení Boncamperem podepsanou plnou moc k jednání za firmu, byla i Markéta Vaňková. Boncamper byl v srpnu 2012 odsouzen na více než osm let vězení a tři následující roky soudního dohledu. Soud ho označil za „významnou postavu v oboru vyhýbání se daním“. Ve slavných Panama Papers se později Boncamper objevil jako nastrčený „ředitel“ ve více než padesáti podvodných společnostech, ukrývajících peníze pro klienty z celého světa, včetně České republiky.

Vedle podílu na řízení podivné offshorové firmy Markéta Vaňková pomáhala Pavlu Blažkovi zcela ovládnout organizaci ODS Brno-Střed a několik let měli svoje advokátní kanceláře dokonce na stejné adrese v pasáži Alfa. Oba pak společně s Blažkovým spolužákem Koudelkou fungovali v orgánech společností Jižní centrum Brno a Vysoké učení Brno a.s., přejmenované v roce 2007 na Víno Marcinčák.

Autor, společně se společností Acta non verba, podali v roce 2011 na Zdeňka Koudelku a v roce 2012 na Petra Blažka podněty Nejvyššímu státnímu zastupitelství a v jednom případě i trestní oznámení pro podezření z několika trestných činů, ve všech případech doložených řadou dokumentů - i s jejich podpisy. Ani státní zastupitelství, ani žádná ze složek Policie ČR dodnes neodpověděly.

Hnutí Žít Brno se voličům znelíbilo. To se v politice stává. Na jeho místo nastupuje staronová sestava, která teprve hledá jméno. Titulek může posloužit jako nápověda.

Autor, bývalý disident a novinář, učí na New York University v Praze

(převzato z Blog.aktualne.cz se souhlasem autora)



zpět na článek