24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

POLITIKA: Udělejme krok zpět

Prezidentské volby klepou na dveře. Autor se nespletl, skutečně nyní nemyslí podzimní parlamentní volby, ale blížící se volby prezidentské. Budou již přibližně za rok a půl.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 5.8.2021 6:30

To máte úplně jedno. Ten "ľud" vám volí i ostatní politiky, a podle toho to také vypadá. To je ovšem demokracie. ;-);-)

R. Langer 5.8.2021 6:25

Přesně!

J. Krásenský 5.8.2021 6:07

Jako vždy. Nelíbí se Vám výsledky voleb? Tak změníte způsob a třeba dopadnou jinak. Proto jste zrušili nepřímou volbu a proto chcete znovu nepřímou volbu zavést. Je to tak trochu švindl, jak získat moc. Stejně jak jsem byl proti zrušení nepřímé volby, jsem dnes proti zrušení té přímé. Způsob volby je neutrální mechanismus přidělení moci.

R. Langer 5.8.2021 5:38

"Většina ústavních právníků a dalších odborníků pokládá pro naši parlamentní (!) republiku nepřímou volbu prezidenta za mnohem smysluplnější a vhodnější."

Tak to bude zaručeně nejlepší nechat to tak, jak to je. ;-D

K. Machala 5.8.2021 3:12

Nebo jako ve Švýcarsku, v roli prezidenta se střídají ministři. Chtělo by to ušetřit ještě i zrušením krajů, dotací vybraným firmám a aby si taky každý hradil experimentální vakcínu že svého, zatímco Ivermectin by byl volně dostupný a vládní vydavatelé protiprávní nařízení by škody hradil z vlastní kapsy. Ušetřit se dá na mnoha věcech, kdyby se chtělo.

P. Hatina 5.8.2021 3:11

Bohužel, co si pan Kolman neuvědomuje, že ono další mocenské centrum, je deklarováno právě Ústavou, jako součást dělby státní moci. V demokracii to tak prostě být má, že ty složky státní moci (vláda, parlament, prezident, soudy) mají na sobě být nezávislé a kontrolovat se (dle ústavních pravidel) mezi sebou. Pokud by se toto pominulo, a "nejsilnější " strana /s pár kolaboranty z jiných stran) měla moc ve vládě, parlamentu, ještě svého prezidenta (který potažmo jmenuje soudce), tak tu máme totalitu. jako za starých časů

J. Franke 5.8.2021 1:49

Je ještě jedna cesta.

Úřad presidenta zrušit a jeho kompetence rozdělit mezi vládu a sněmovnu.

S. Pavuk 5.8.2021 1:20

Podporujem názor vyjadrený v článku. Ako odstrašujúci príklad "ľudom" zvolených prezidentov je Slovensko. Na hrad sa dostali poslušné nuly za bombastickej reklamy masmédií a práce mimovládok. V poslednom prípade došlo k priamemu zahraničnému vmiešavaniu sa. Takto vybraní prezidenti majú nakoniec pochybný mandát. Proti je vždy väčšina voličov.

J. Brunner 5.8.2021 0:17

RvRvRv