24.4.2024 | Svátek má Jiří


POLITIKA: Účtenkovka

5.10.2017

Je nová loterie pro hravé lidi, nebo pro udavače?

Naši lidé rádi hrají, tvrdí to šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Nemá tím na mysli své kolegy z hnutí. Hravost přisuzuje občanům České republiky. Měřeno miliardami korun, které ročně z kapes lidí putují do hazardního průmyslu, má svým způsobem pravdu.

V následujících měsících se ukáže, zda to platí i pro loterii s názvem Účtenkovka. K účasti v ní totiž potřebujete vlastnit účtenku, kterou vám musí prodejci vydat v souvislosti s elektronickou evidencí tržeb. Když ji příslušným způsobem zaregistrujete, můžete se jednou měsíčně zúčastnit slosování o peníze.

Čím menší zájem o loterii bude a čím více účtenek do hry přihlásíte, tím máte větší šanci vyhrát. V ideálním případě první cenu v hodnotě jednoho milionu korun. V konfrontaci s jackpoty v loteriích typu Sportky tato suma pravidelné hráče nemůže ohromit.

Nelze tudíž předpokládat, že by o účtenky z elektronické evidence tržeb byla mezi lidmi rvačka. Přitom autoři této loterie její vznik zdůvodňují snahou motivovat zákazníky k tomu, aby pokaždé vyžadovali vystavení příslušného dokladu. Dá se to vyložit také tak, že když účtenku nedostanou, budou pod vlivem frustrace z mizející vidiny výhry a neférově jednajícího obchodníka udají.

Pokud člověk potřebuje upozornit na to, že daný prodejce nedodržuje pravidla elektronické evidence tržeb, nemusí být k tomu zrovna motivován novou loterií. Většinou už to dávno udělal.

Zároveň existují nejrůznější kontroly, které mají prohřešky odhalovat a trestat. K tomu není potřeba pořádat Účtenkovku. Možná, že pár dokladů kvůli ní nezmizí rovnou v koši a budou přihlášeny do hry.

Pro fungování EET to však nebude mít žádný zásadní význam. Maximálně k pobavení části veřejnosti, tedy té hravé. Ta se ráda účastní různých soutěží a zkouší, zda tím nezíská alespoň nějaké peníze. Třeba možnost prožívat vášeň ze hry ocení v blížících se sněmovních volbách. Ostatně načasování začátku loterie pár týdnů před jejich konáním k podobným úvahám přímo vybízí.

Stát pomocí nové hry více financí do státní pokladny stejně nezíská. Naopak je bude muset vynaložit na provoz a na ceny. Z pohledu stovek miliard korun, které protékají rozpočtem, jsou to zanedbatelné sumy. Jejich vydání však nedává valný smysl.

Lepšímu výběru daní nová loterie nepomůže a skeptický pohled části veřejnosti na elektronickou evidenci tržeb nezmění. Jejím úkolem totiž nemělo být uspokojování hráčské vášně, ale pokus narovnat podnikatelské prostředí v zemi.

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus