29.3.2024 | Svátek má Taťána


POLITIKA: Účelový předvolební útok na ČSSD?

12.10.2012

Historie se opakuje. Někdy až překvapivě brzy po sobě. Je vidět, že Bohuslav Sobotka je zdatným žákem svého předchůdce.

V noci na pondělí byl zatčen Marek Dalík, známá to postava nerozdílně spjatá s expředsedou občanských demokratů Mirkem Topolánkem. Přiznám se, že mne velmi překvapilo (a nemile), že u tak závažného obvinění, jakým je podezření z korupce, byť zabalené do pokusu o podvod, nebyla na Dalíka uvalena vazba.

Faktem je, že nebyl chycen s úplatkem v ruce a že se alespoň prozatím vše odehrává v rovině tvrzení proti tvrzení. Důkazy zatím veřejnost nezná a obžaloba si je patrně schovává k soudu. U výslechu měl podle deníku Insider a zdroje blízkého vyšetřování Dalík vypovědět, že peníze za zakázku (rozuměj úplatek) šly do kasy ČSSD.

Bohuslav Sobotka to bleskově označil za jasný účelový předvolební útok s cílem poškodit ČSSD. Je jasné, že pokud by takové obvinění padlo na kteroukoli politickou stranu, okamžitě by zareagovala stejně. "Jde o dosti průhlednou snahu ODS odvést, dva dny před volbami, pozornost od vlastního skandálu směrem k opozici," řekl Sobotka.

Jenže Mirek Topolánek je již dva roky mimo politiku a Marek Dalík rovněž opustil politické vody lobbingu. Zda je Mirek Topolánek stále ještě členem ODS, je otázkou, protože se při svém odchodu z politiky netajil tím, že z ODS vystoupí.

Ze strany Bohuslava Sobotky jde o pochopitelnou, nicméně hysterickou reakci. Nedivím se. Zadržený lobbista řekne, že ČSSD převzala úplatek, a toho času vazební vězeň Rath si ve svém opusu rovněž dovolí napsat, že korupce na krajských úrovních sloužila k plnění socialistické kasy.

Pokud by mělo jít o komplot proti ČSSD, pak by vyšetřovací tým musel schválně vyslechnout důležitého svědka zhruba týden před volbami, Dalík by naschvál plánoval odjezd dva dny před volbami, aby mohl být zatčen, obviněn a u výslechu říct, že korupční peníze šly do Lidového domu. Sláva konspiracím.

Mým názorem je, že se Bohuslav Sobotka děsí. Pokud policie začala zatýkat prozatím nedotknutelné osoby v podobě hejtmana, náměstka hejtmanky či náměstka ministra, pak za předpokladu, že si Lidový dům nechával přihrát peníze z ujednaných obchodů, se děsí asi právem a strachy, co přijde příště.

Upřímně, já považuji za nepřípustné i zneužití poslaneckých náhrad na dopravu k vystavění luxusního bydla. I to by mělo být trestné. Pokud si skutečně socialisté mastili vlastní kasu korupčními penězi, pak by se tím mohlo vysvětlovat mnohé.

Například ony masivní kampaně, na které dostali zázračné devadesátiprocentní slevy. Všechny ty billboardy, inzeráty, mítinky, kde údajně všichni vystupovali zadarmo. Experti přes reklamu shodně tvrdili, že ona masivní kampaň před dvěma lety těžko stála to, co Lidový dům avizoval, ale odhad se pohyboval na hranici tři čtvrtě miliardy.

Nemyslím si, že by šlo o jasný účelový předvolební útok. Těžko si někdo může vymyslet takovou konstrukci, s jakou Bohuslav Sobotka operuje. Není to první případ, kdy se kolem socialistů pohybují korupční pochyby.

Bude zajímavé sledovat, kam se uberou kroky státních zástupců. Kdo je další na řadě? Zatknou Mirka Topolánka? Anebo si přijdou pro expředsedu socialistů, nyní lva Paroubka? Nebo navštíví na základě Rathova literárního díla pokladníka Lidového domu? Nechme se překvapit a držme policii a justici palce, ať korupčníky dostanou tam, kam patří.

Převzato z Polanecky.blog.idnes.cz se souhlasem autora