19.3.2024 | Svátek má Josef


POLITIKA: Ubohost, kam se podíváš II.

26.10.2021

Když jsem v sobotu 23. 10. 2021 odpoledne odesílal článek Ubohost, kam se podíváš k redakčnímu zpracování, měl jsem pochybnosti, jestli nevidím politické klima v Česku příliš černě a jestli příliš netlačím na moralistickou pilu. Pak jsem si ale přečetl sobotní Lidové noviny a narazil na rubriku „Chlívek“, kterou vtipně píše novinář a komentátor Petr Kamberský. Tentokrát v příspěvku s názvem Goebbels Kamberský zveřejnil obscénní útoky, jimž byl na Twitteru vystaven za jeden ze svých komentářů. Nevěřícně jsem stať Petra Kamberského četl a uvědomil jsem si, že jsem byl ohledně ubohosti české politické scény ještě hodně optimistický a naivní, když jsem si nedokázal představit, že její ubohost se může vyvalit z azimutu, kde jsem to naprosto nepředpokládal.

Jde o toto. K řádkům ke zprávě, že pětikoalice nominuje do čela Poslanecké sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou, připodotknul Petr Kamberský tuto větu: „Paradoxy doby – šéfka partaje, která by se sama podle všech průzkumů nedostala do Poslanecké sněmovny, bude tomuto sněmu nejspíše předsedat.“

Zdůrazňuji, že Petr Kamberský se zdržel jakéhokoli hodnocení, když použil slovo paradox, tedy filozofický a nikoli politický termín. Mohl také klidně napsat – a též by to byla pravda –, že navrhnout do čela sněmovny předsedkyni strany, která bude mít pouze 14 křesel a bude tedy po Pirátech druhou nejmenší parlamentní partají, je facka do tváře demokracie. Jenže Petr Kamberský nic takého nenapsal, a přesto na něho fanatičtí stoupenci té „jediné pravdy“ vy\chrstli na Twitteru kýble špíny.

Celkem dostal přes 220 tweetů obsahujících osobní útoky s obscénními nadávkami. To by však nebylo to nejubožejší, na to, že si na Twitteru a vůbec v komentářích na sociálních sítích frustrovaní jedinci vybíjejí svůj vztek vůči těm úspěšnějším a nadanějším, jsme si už zvykli. Avšak to skutečně ubohé předvedl starosta městské části Praha-Řeporyje za ODS Pavel Novotný, když Petru Kamberskému napsal, cituji:

„Hele, debílku, ty drž hubu a fofruj lízat prdel páníčkovi, estébackému zmrdovi a zloději.“

O něco zdrženlivější byl Ivan Pilip, bývalý ministr školství a ministr financí ve dvou Klausových vládách, který Petru Kamberskému vzkázal:

„Tohle si pište do závodního časopisu Agrofertu, třeba taková MF DNES by vám to mohla otisknout.“

Vskutku výživná odpověď od člověka, který si vždy zakládal na gentlemanském vystupování a když roku 2001 odjel na Kubu vyučovat demokracii, nechal se chytit Castrovou tajnou policií jako malý kluk.

Pavel Novotný patří k oporám pražské ODS, na sjezdu strany v roce 2020 dokonce kandidoval na post 1. místopředsedy a získal 65 hlasů, které však nestačily. Až do soboty mi byl docela sympatický a s tím, že přišel s návrhem postavit v Řeporyjích památník vlasovcům, jsem problém neměl. Samozřejmě je pravdou, že vlasovci přeběhli na stranu pražských povstalců proto, aby si zachránili krky (a stejně si je nezachránili), nicméně objektivně zabránili Schörnerovým esesmanům zničit značnou část Prahy, ne-li celou. Takže když chtějí mít řeporyjští jejich pomník, nechť ho mají.

Avšak tweetem, který poslal Petru Kamberskému, se Pavel Novotný ponořil až na samé dno politické žumpy, pod nímž už pouze leží fyzická likvidace politických oponentů, železné tyče na prorážení lebek a fémové vraždy, jimiž se zapsali do historie nacisté.

Korunovanou ubohostí pak je, že Pavel Novotný zatáhl do výše uvedené politické žumpy celou ODS a předseda této strany a designovaný premiér Petr Fiala, pokud se chce zbavit smrdutého odéru, jenž z tweetu Pavla Novotného emanuje, by měl od svého spolustraníka minimálně žádat, aby se Petru Kamberskému omluvil. A pokud se chce ODS opravdu odstřihnout od slovníku, který přísluší pasákovi prasat a děvek, nikoli však politikovi Občanské demokratické strany, měla by Pavlu Novotnému pozastavit členství.

Otázkou je, jestli to Petr Fiala, velký bojovník za nápravu věcí veřejných, udělá. Jestli těch skoro jeden a půl milionu občanů, kteří v demokratických volbách dali hlas hnutí ANO, a další milion těch, kteří radši nechali své hlasy propadnout, budou kvůli svým odlišným politickým názorům „lízači prdelí“ jen pro Pavla Novotného, nebo také pro budoucího premiéra České republiky.

Ubohost opravdu všude, kam se podíváš – i z té strany kompasu, kde leží ODS. Poněkud smutný poznatek pro člověka, který v letech 1992–2017 výhradně volil tuto stranu.