19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: U nás a v USA

Neuznávat výsledek voleb, resp. uznávat ho tehdy a jen tehdy, když vyhraje ten „náš“, je pro demokracii zhoubné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Jirkovský 9.11.2020 8:33

Zůstane pachuť ..... Pravděpodobně jo, ale o to přece šlo, vyvolat atmosféru podvodu a podezírání, i když by to třeba mělo podobu rádoby objektivního zamyšlení nad regulérností korespondenční volby. Samozřejmě by bylo možné velice jednoduše vyvrátit jednotlivý námitky, ale byla by to marná námaha, kdo chce mít svoje podezření, ten ho bude mít. Stačilo dát dohromady pár fejkovejch mailů, slepit dohromady údaje z jinejch časů, vymyslet pár hanebnejch pomluv - a alternativní "pravda" je na světě.

Ale musím pochválit závěr, holt je u nás tak vyspělá státní správa, že se jí nikdo nemůže rovnat, zatímco v USA žijou jen nějaký divný lidi .....

R. Gramblička 9.11.2020 9:05

No tak ty námitky v článku "samozřejmě velmi jednoduše" vyvraťte. Do toho. Prosím, prosím

V. Braun 9.11.2020 11:07

Stačí se podívat do volebních pravidel aby bylo jasné, že například tvrzení o tom, že korespondenční volba není tajná je nesmysl. V Pensylvánii například platí, že hlasy, které nebudou vložené do druhé neoznačené obálky, nebudou započítány.

A recent Pennsylvania Supreme Court ruling confirmed that naked ballots will not be counted. The secrecy envelope requirement exists so who you vote for remains private, and is something 16 states across the U.S. require for mail-in ballots. There has been a large education effort on how to submit your mail-in ballot properly.

https://www.votespa.com/Voting-in-PA/Pages/Elections-FAQs.aspx

Co tam máte dál, pane Grambličko.

P. Moravčík 9.11.2020 11:44

Takže keď to príde v dvoch obálkach tak je to bez problémov? Tá druhá obálka sa vydáva len jedna pre každého, kto má právo voliť a vyberie si korešpondenčný spôsob? Odpusťte, ale nejako nerozumiem tomu ako druhý obal zabezpečí legitimitu. Vyzerá to, že v tom máte jasno, tak mi prosím, popíšte ako tá druhá obálka legitimizuje hlasovanie?! Tú druhú falšovateľ nemá alebo ako to vlastne je? U nás platí, že sa nezapočíta nezalepená obálka, alebo hlas bez obálky, ale to je taký problém ju zalepiť? Ak do domácnosti (v USA) prídu štyri obálky pre voličov, čo zabráni hlave rodiny, aby nevyplnila všetky podľa seba?

V. Braun 9.11.2020 12:55

Toto vlákno je o tajnosti volby, asi jste to nepochopil. Jak to chodí v rodinách to nevím, tam je to podle mne na každém voliči. V každém případě jak píši kontrolují se podpisy a v případě nesrovnalostí musí volič potvrdit, že skutečně volil on nebo ona. Osobně pochybuji, že by členové rodiny, Trumpovci, drželi hubu, kdyby hlava rodiny poslala jejich jménem hlasy Bidenovi a nějak jsem zatím nezaznamenal články s jejich hromadnými svědectvími, že se něco podobného děje.

P. Moravčík 9.11.2020 13:04

Váš príklad však podobný postup nevylučuje, je to skrátka mimo dohľadu volebnej komisie. Dosť mi to naštrbilo moju predstavu o vypracovaných a overených demokratických postupoch v USA. Ten náš mi pripadá kontrolovanejší, ale aj tak dochádza ku dokázaným podvodom hlavne v cigánskych osadách, takže americký systém mi pripadá mimoriadne zraniteľnejší. Tomu cirkusu okolo volieb sa potom prakticky nedá zabrániť.

P. Moravčík 9.11.2020 13:05

A ešte - základ pre podvody je samotná neexistencia centrálneho registra voličov. Alebo sa aj v tomto mýlim?

V. Braun 9.11.2020 18:48

Každý stát má povinnost vést centrální elektronický registr voličů.

R. John 9.11.2020 8:30

Hm... ale že ve volební komisi vám mohou tužkou zneplatnit hlas, to vás paní "chytrá" nenapadlo...

K. Nový 9.11.2020 8:32

Proto ve volební komisi mohou být zástupci všech stran kandidujících ve volbách. Aby si pohlídali, že se to nestane.

D. Mach 9.11.2020 8:18

Tak Američani by se měli učit od nás, jak se má volit? ;-D Každý volební systém má své mouchy a i ten náš není nezpochybnitelný. Americké volby proběhly v souladu s jejich zákony a systém je takto nastaven už dlouhá desetiletí. To, že někomu vadí, že nevyhrál právě jeho favorit, nedává právo se nad druhé povyšovat, a ještě takto směšným způsobem.

P. Zinga 9.11.2020 8:51

Ani to ne. Neproběhly v souladu se zákonem.

D. Mach 9.11.2020 12:47

Proběhly v souladu se zákonem. Vy o ničem už dávno nerozhodujete.

Š. Hašek 9.11.2020 9:14

Jste další nadšenec, který by dal na poště svůj hlas někomu k dispozici.

Malinko se zamyslete nad tím, že v pestrém kolotu světa - jednou za několik let - se nelíbí najednou občan s lístkem u urny. Lepší je nějaké číslo, které putuje internetem/poštou.

Mě už ten internet opakovaně vymazal - kvůli mému názoru/hlasu. Vy dáte svůj volební hlas do gůgla?????????

Zdáte se mi poněkud ...... slovo nadšenec v úvodu nevyjadřuje přesně situaci.

O. Musil 9.11.2020 7:48

Chudáci Estonci nebo Švýcaři se svým elektronickým hlasováním, jak tam vůbec mohou ty výsledky uznat... Ne, vážně, je trochu rozdíl už v přístupu, v USA je volební právo jedním z "velkých práv" a úřady dělají všechno proto, aby lidé mohli hlasovat (i za cenu komplikací). U nás je vše již z tradice C&K podřízeno úřadu - nedojdeš si na úřad, máš smůlu, volit nebudeš. Maximum vstřícnosti je přenosná volební urna.

K. Nový 9.11.2020 8:30

Výsledky našeho systému lze zpochybit pouze velmi těžko.

O. Musil 9.11.2020 8:46

Jo, souhlas. Ale je to za cenu poměrně značných restrikcí vůči voličům. Estonský model se mi líbí - jsem někde na dovolené, přihlásím se svým PINem a volbu podepíšu elektronický podpisem. Ano, není úplně zaručeno tajné hlasování, ale to už je na inteligenci každého ovčana. A komu se to zdá moc moderní, může samozřejmě dojít do volební místnosti.

A. Renjascu 9.11.2020 9:21

https://neviditelnypes.lidovky.cz/veda/volby-svycarsky-system-s-katalanskou-chybou.A190319_204829_p_veda_wag

Š. Hašek 9.11.2020 9:23

Dojít v volbám se Vám zdá restrikcí voličů?????? Tě noha!

Dále nebudu komentovat. Kdo chce kam, pomozme mu tam! Už vidím ty kanceláře, kde budou přijímat elektronické podpisy! Mladí aktivisté budou zajišťovat volbu občanů. Pomáhat, klikat za někoho!

Sledoval jste, jak se třetina lidí chová u bankomatu??? Zmáčknou pět, šest tlačítek napotřetí (a ještě blbě). A čučí. A to je k tomu záruka, že to je zabezpečené. V Americe volí podle čísla kreditky, taky u "bankomatu" to je fakt "first"!

A. Renjascu 9.11.2020 9:31

Asi jste chtěl reagovat na jiný příspěvek.

Š. Hašek 9.11.2020 10:03

Pan Musil, 8:46.

"Máme dobrý system, za cenu restrikcí voličů."

O. Musil 9.11.2020 10:18

Jak píšu, když bude mít někdo pocit, že elektronické hlasování nezvládně, může jít samozřejmě osobně za plentu. Jinak zabezpečení je v Estonsku podobné jako u elektronického bankovnictví nebo u nás u datových schránek.

Š. Hašek 9.11.2020 10:26

Pane Musile,

já ho zvládnu, levou zadní. Ale nechci! A nikoliv z citových důvodů.

Nikterak nebráním Estonsku v ničem. A rovněž se mi zdá, že takové USA mají do Švýcarska (úřady, volby, bezchybnost, .....) sakrahodně daleko.

K. Nový 9.11.2020 13:14

U hlasování přes Internet jsou stejné problémy s tajností a přímostí volby jako u korespondenčního hlasování.

Navíc, systém ví, jak kdo hlasoval.

Pěkný nesmysl.

D. Benedeki 9.11.2020 10:59

Fakt to není tak báječné a růžové:

https://www.youtube.com/watch?v=iit5WdLYwns

https://www.youtube.com/watch?v=PT0e9yTD2M8

Není zaručena svoboda ani tajnost voleb. A jsou otevření masivnímu útoku. Fakt to není dobrý nápad, když cenou za povedený hack je celá země.

A. Renjascu 9.11.2020 9:18

Kupčení s hlasy bylo i u nás.

R. Langer 9.11.2020 12:51

Ale velmi podstatně složitější, a taky se na to přišlo...

K. Salajka 9.11.2020 7:47

Demokracie voleb byla zajištěna vypnutím projevu prezidenta Trumpa. Výše na NP je zmínka o vypnutí Duky - řekl bych že to souvisí s nominací Barettové, ač si to autor nemyslí. Každá smažka, která podá trestní oznámení nebo žalobu se těší u nás publicitě, zatímco prezident Bílého Domu nesmí oznámit, že na základě zjištění svých podporovatelů podal soudní žaloby a co je předmětem těch žalob. Náhubek svobodě projevu nasadil i Rupert Murdoch na Fox News, když vyřadil z vysílání pravidelný pořad s Pirrovou o právu.

Vypadá to, že mají pravdu švýcarské banky , které zásadní operace svěřují jen klasickým psacím strojům. si se budeme vracet k cyklostilu a samizdatu.

D. Mach 9.11.2020 8:19

Americké stanice vypínaly prezidenta Trumpa až po ukončení voleb. Není to nic nedemokratického. Jsou to soukromé firmy a mají na to nezpochybnitelné právo.

J. Nevrkla 9.11.2020 9:02

Trump je každopádně do 20 ledna americkým prezidentem. Korporaty mají nezpochybnitelne právo kdykoliv a jakkoliv cenzurovat vyjádření prezidenta? Tak to je potom konec svobody a demokracie, nastává vláda korporatnich médií. To si může přát jen idiot.