Neviditelný pes

POLITIKA: Tvrdé přistání u Borka

18.8.2006

Pořad „Události, komentáře“ přinesl ve svém programu z 16.8. 2006 rozhovor s odstupujícím předsedou vlády Paroubkem – viz Internetové vysílání ČT. Nutno důrazně doporučit všem, kteří tento pořad neviděli.

Paroubek byl v daném rozhovoru natolik vyveden z míry, že se nezmohl téměř na nic. Snažil se sice seč mohl, aby své zásluhy za ekonomický rozvoj Česka připsal pouze a jenom sobě, Borek ho vždycky dokázal patřičně usměrnit. Jediné, co člověka po zhlédnutí takového rozhovoru může napadnout, je to, proč veřejnoprávní televize dokáže udělat takovýto rozhovor, v němž nenechá politika plkat svou politickou propagandu, teprve tehdy, kdy politik končí ve funkci. Na druhou stranu, Paroubkovi je zase o něco víc jasné, že pokud nebude premiérem, jeho vliv nejen na společnost, ale i na jeho Stranu bude poloviční, ne-li třetinový. Z toho mi proto vychází pouze jedno. Topolánek nedostane od Paroubka šanci vládnout, a to ani do schválení rozpočtu.

Uplynulé dva měsíce jsou často interpretovány jako měsíce ztracené, nevyužité. Pokud jde o Česko jako takové, jistě. Mnoho sarkastických poznámek na dvouměsíční nečinnost poslanecké sněmovny však směřovalo k velmi racionálnímu jádru. Socialisté a komunisté neměli příležitost pokračovat v legislativní smršti a nemohli tudíž napáchat další škody státnímu rozpočtu. Jako těžké probuzení ze snu musí připadat levičákům to, že dosluhující ministr financí Sobotka navrhuje pozastavení platnosti některých zákonů, které ČSSD spolu s komunisty protlačila v závěru minulého období sněmovnou. Po několika letech tzv. konvergenčního programu, který usiloval podle Sobotky o dodržení maastrichtských kriterií pro přijetí eura, je navrhován na rok 2007 rozpočet, který tato kriteria nesplňuje. Deficit má tak podle vlády být větší než 3 % rozpočtu. Když se s touto „provokativní“ otázkou obrátil redaktor Borek na Paroubka, ten mu odpověděl, že takhle přeci hospodaří všechny státy, jako např. USA!!! Když Borek namítnul, že právě výše dluhu států jako Německo či Francie vede k tomu, že se již i tam vážně uvažuje o nutnosti reformovat veřejné finance, měl Paroubek také jasnou odpověď. Náš dluh ve srovnání s těmito státy je zanedbatelný a tudíž on v tom „nevidí problém“. Tedy vzhůru k lepším zítřkům, pane Paroubku?

Pokud si tuto rovnici o jedné neznámé, a to je čas splácení dnes vytvořených dluhů, převedeme do socialistického nazírání na svět, v němž se „dluh státu stejně nikdy nesplácí, resp. dokonce ho ani není nutné splácet!!“, obdržíme jasné sdělení socialistů. Reformy nejsou potřebné, deficitní hospodaření státu je normální a nová vláda, např. i menšinová vláda ODS s nestraníky schválenými ČSSD, stejně nic jiného než plnění rozhodnutí vlád ČSSD v minulosti dělat nemůže. Proto se více méně přikláním stále více k tomu, že tímto směrem by ODS jít nejen že neměla, ale měla by naopak představit vládu usilující o program, který ODS voličům slíbila. Pokud tento program nezíská důvěru poslanecké sněmovny, prosím. Ať se Paroubek ukáže on se svou „stovkou“ nebo ať odhalí jméno onoho renegáta, který hlasuje v tajným volbách s komunisty a socialisty.



zpět na článek