19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Turisté více Šumavy neuvidí

Poslanecká sněmovna se konečně odhodlala a schválila vládní novelu zákona o ochraně přírody a krajiny z dílny ministra Richarda Brabce. Jeho následné poděkování sněmovně zvedlo mediální tsunami, protože obsahovalo slib, že bude Šumava více přístupná veřejnosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Schwarz 20.12.2016 14:04

Babiš by mi byl

celkem sympatický, kdyby... kdyby si do svého "teamu" nenatahal exoty typu pánů Zlatušky, Brabce a Pelikána, popřípadě dámy Krnáčové. Babiš by chtěl stát řídit jako firmu, ale nasazuje do ní lidi které by ve své vlastní firmě nikdy ani nepustil přes vrátnici. Z toho soudím, že se připravuje k t.zv. "nepřátelskému převzetí" a proto do doposud cizí firmy nasazuje lidi co ji mají oslabit a rozvrátit... Jen by u toho neměl být tolik vidět.

A. Alda 20.12.2016 14:37

Jak zcela zásadní rozdíl oproti Trumpovi.

Trump tam dosahuje lidi, kteří si státní funkcí finančně pohorší, ale jsou ochotni to pro vlast dělat. Babiš dosazuje lidi, kteří z té funkce žijí a jsou ochotni vlast podojit.

Š. Hašek 20.12.2016 19:11

Re: Babiš by mi byl

Babiš by nevznikl, kdyby ...... nemám to rád, kdyby ....

Kdyby pravice byla pravicí a levice byla levicí. Řepkař by si ani neškrtl, pokud by se nezařadil k levičákům. Možná, že i pravá a levá ruka se zruší. Bude rovnost.

Z,z.

A. Alda 20.12.2016 10:48

Stojím za Vámi, pane starosto.

A jsem ochoten pomoci i osobně, bude-li mne potřeba.

Š. Hašek 20.12.2016 11:05

Re: Stojím za Vámi, pane starosto.

Někdy mě napadá, že příroda (národní přírodní park velké rozlohy) potřebuje méně pomoci, méně dotací .......... Šumava, dle mého, není ani parkový trávník kol vily ani průmyslová plantáž štěpky ....... ani si nepřeji její zpřístupnění "pro každého". Z.

Jsem tam na Šumavě často, nebudu pomáhat, často nevím komu a proč, chovám se jako host a myslím, že to naprosto stačí. Další jsem vzdal.

P. Rada 20.12.2016 13:01

Re: Stojím za Vámi, pane starosto?

To další vzdává kde kdo. Na Šumavu tak dál dopadají kyselé deště a vrcholové toky jsou proto dál prakticky mrtvé a i Černé jezero je od 80tých let bez pstruhů a lipanů. Celková kyselá depozice totiž od neblaze proslulých let 80tých poklesla jen na jednu čtvrtinu a depozice dusíku dokonce mírně rostou.

Podobě ale ještě dlouhodobě zhoubněji pak působí klimatická změna. Ten monokulturní stoletý šumavský porost s roznětkou v podobě polomu to byl jen jeden s nejcitlivějších indikátorů že biosféra začíná mít s recyklací odpadů po druhu homo vážné problémy.

Dávám Vám zapravdu, že čím větší rozloha, tím bývá stabilnější ale za situace kdy jsme bez zásahu ponechali jen prakticky procento krajiny a na zbytku probíhá drancovačka s důsledky dokonce na okyselení oceánů ... je i jen ponechání přetížené přírodní krajiny svému osudu také jaksi hřebíčkem do její rakve.

Š. Hašek 20.12.2016 16:24

Re: Stojím za Vámi, pane starosto?

Odpovím jednoduše.

Co se stane, když člověk přestane "pečovat" o kus přírody? Zahyne? Houby, jen bude jiná.

A přetížit lze tažného koně, motor, člověka, pane Rado, ale velký kus krajiny (zde Šumava), který holt jaksi "nebude plnit plánované ukazatele", si jen a jen oddychne, ani se nezadejchá, nemyslíte?

P. Rada 20.12.2016 17:17

Re: Stojím za Vámi, pane starosto?

Snažím se myslet kriticky. Už nyní je biosféra podle řady ukazatelů přetížená jak ten Vámi připomenutý přetížený kůn. Táhne sice ještě nyní ale většinu kryje s rezerv, na surovinový dluh a ze setrvačnosti procesů.

Příklady. Rybolovné výnosy ze světových oceánů stagnují přes pokrok v technice už od roku 2000 a v roce 2050 v nich bude plavat stejné množství plastů jak ryb. Rostou jen výnosy s pobřežních sádek ale za cenu rostoucího znečištění oceánů.

Nebo. Atmosféra planety se stále více sytí CO2 už celé století a biosfěra včetně oceánské tedy už tedy celé století nezvládá kompenzovat nárůst který vzniká tempem MILIONKRÁT vyšším jak se uhlík ukládal pod zem. To jsou nnepoměry až o ŠEST ŘÁDŮ!!!. Tímto se zabývají studie na téma tzv "Meze stability". To se týká i lesů.

Optimum úživnosti měla biosféra při ustálené teplotě v poslední době meziledové. Posunem podnebních pásem které nyní nastává a přetěžováním půd toto nutně končí a s tím i schopnost trvale živit populačně dokonce doposud expandující lidstvo. Viz meze růstu:

http://www.unice.fr/sg/resources/docs/Meadows-limits_summary.pdf

F. Houžňák 20.12.2016 18:40

Vy nikdy se svými žvásty dementního Děda Vševěda

nezklamete.

Š. Hašek 20.12.2016 10:31

Jsem rád,

že pan Schubert, starosta Modravy/Mader rozhoduje jen o obci, kde t.č. starostuje.

I on si plete délku svého volebního období s dobou náhrady nepůvodní smrkové (průmyslové) monokultury smíšeným lesem/porostem. Porostem proto, protože všude nemusí být produkční les na překližku. Podle ISO.

Dále. Není turista jako turista, není řečeno, zda "jeho" turista nepotřebuje třeba aquapark na Pürstlingu a asfalt stezky všude. Bílé adidasky nefrčely na Šumavě nikdy. Zejména v čase Rachelhütte/Rachelhaus, na kterou se v článku odvolává.

Netýká se samozřejmě jednotlivého hospodaření obce Modrava.

Z,z. Hodně.

P. Maleček 20.12.2016 0:39

Šumava v spárech nenažranců.

Holt pane Schuberte tak to končívá, když si někdo umane si přes národní park mastit kapsu. Začali jste tím vy, šumavští starostové, povětšinou majitelé místních penzionů, když jste NP prosazovali s představou, že turisty omámené značkou NP půjde výnosněji oholit.

Pak vám NP vyfoukla dřevařská lobby, která si s pomocí ekoteroristy Bursíka a jím řízeně namnoženého kůrovce z NP udělala super výnosnou těžební lokalitu.

No a dnes se NP zmocnil Babiš, který s pomocí svého fámuluse Brabce dal NP jako úplatek v plen ekopošukům a dojičům vědeckých eko grantů. To aby dali pokoj jeho super výnosným smradlavým fabrikám a plundrování zemědělské krajiny.

Toho všeho by nebylo, kdyby jste si vy šumavští starostové, spíš šizunkové neusmysleli dojit přes NP turisty, když pro ochranu šumavské přírody zcela postačovala CHKO s rezervacemi v několika % Šumavy kde zůstala původní příroda. Zbytek Šumavy totiž už není nic jiného než fabrika na dřevo.

Teď kňučíte, že vám Šumavu vyfoukli ještě větší nenažranci než jste vy sami. A odnese to samotná Šumava, kterou prý tolik hájíte. Styďte se!

P. Rada 20.12.2016 8:40

Re: Šumava v spárech nenažranců.

Až na toho "ekoteroristu Bursíka" jste souhlas. Kůrovec Šumavu a hlavně tu v nižších pollohách kde je dnes dorostlý monokulturní smrkový porost ale v dohledné době několika desetiletí nejspíše "sežere", protože se oblast otepluje a vysušuje. To je jeho biologický úkol tam kde nastane nerovnováha v systému. Podobně se u Vás nejdřív při onemocnění namnoží bílé krvinky ... a i ty v konci života zaniknou. Takto analogicky ale dopadnou prakticky všechny lesy mírného pásma a nejen ty smrkové. Zatím se bráníme lapačema a ž těžbou ale časem to bude neúčinné. V důsledku změny podnebí zde zbude daleko více skalnatá a v rovinách více křovinatá krajina podobná té kterou můžete dnes pozorovat někde na Balkáně. Naši potomci budou "knučet" co že to jejich konzumu chtivý otcové na planetě dělali za pokusy s klimatem. V té míře chtivosti má totiž autor spoustu konkurentů.

http://www.vulhm.cz/sites/files/soubory/24_LOS/Kurovcova_kalamita/2016_LOS_letak_BO_a_sucho.pdf

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/1901361-za-nizsim-ziskem-lesu-cr-je-kurovec-kvuli-suchu-jsou-stromy-nachylnejsi

http://ekolist.cz/cz/publicistika/rozhovory/pecho-klima-se-meni-kvuli-nasi-spotrebe-musime-se-naucit-zit-skromneji

https://www.seberizeni.cz/je-s-nami-konec/

J. Jurax 20.12.2016 21:42

Re: Šumava v spárech nenažranců.

Nesouhlas. Škoda slov ...