28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

POLITIKA: Tříkrálová výzva realistů

Think tank Realistická energetika a ekologie (www.realisticka.cz) vyzval novou vládu premiéra Petra Fialy k rozhodným akcím v energetice v zájmu zajištění národní bezpečnosti a zachování prosperity země.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kalenda 7.1.2022 17:40

Myslím, že by vláda měla porušit bobříka mlčení a jasně se k této výzvě vyjádřit. Máme právo vědět, zda bude jednat podle doporučení výzvy, nebo "DRŽET HUBU A DÁLE SLOUŽIT" pánům z EU a vlastním občanům poskytne pouze chudinskou dávku na bydlení.

V. Kain 6.1.2022 16:51

Už vidím v jasných barvách jak tato proněmecká a probruselská vláda půjde s Polskem proti podvodu zvaném povolenky,když sama už dává najevo,že by se od V4 chtěla odpojit.Proti povolenkám nepůjdou.Budou to chtět dusit nějakými dotacemi do domácností a podniky si budou moci půjčit.Skutečně originální rešení.Přitom dneska už je jasné,že nárok na nějakou nic neřešící dotaci bude dost obtížné po byrokratické stránce.Myslím,že ti kteří pětikolce skočili na špek už toho litují.

V. Petr 6.1.2022 17:20

Máte pravdu. ALE kolik voličů by dokázalo ještě dnes přeskočit svůj stín a volit SPD?

P. Rada 6.1.2022 17:50

Typuji, že nejspíše sám stojíte ve stínu popopravd až lží:

https://www.denik.cz/cesko-a-eu/tomio-okamura-spd-nesmysly-lzi-20210912.html

V. Petr 6.1.2022 18:00

Už vidím, jak Brusel, který OSLAVUJE pašeráky migrantů ilegální migraci omezuje. Leda by chtěl ty kriminální parazity přijímat legálně...

P. Rada 6.1.2022 18:18

Pane nevím co Vy "vidíte" ale "vidím" o čem fantazírujete.

Konkrétně ti nejkriminálnější parazité totiž zároven bývají i nejbohatší. Peníze at špinavé či čisté přeci otevírají kdejaké kapitálem podvázané dveře. Takže i nejbezohlednější parazité sem běžně přilétají letadly, bydlí v luxusu...

Víte dostatečně v čem a s čeho žijete?

P. Rada 6.1.2022 17:46

Variantou k povolenkám je uhlíková dan. Co by jste Vy preferoval?

V. Petr 6.1.2022 17:57

NIC z výše uvedeného!

P. Rada 6.1.2022 18:20

Sdělte tedy jak by jste si představoval zajištění rovné soutěže mezi energetickými zdroji kde jeden typ životní prostředí šetří a jiný přetěžuje?

M. Smutný 10.1.2022 2:16

Musí se ovšem hrát férová hra: Evropská komise z pochopitelných důvodů nepožadovala od solárních a větrné energie a od baterií e-aut emisní stopu za celý život, od výroby po recyklaci. Najděte si analýzu IAE z počátku května 2021, která varovala, že na planetě na všechny ty zelené plány není dost surovin a po těchto "technologiích" zůstanou miliony tun nerecyklovatelného odpadu.

V. Mokrý 6.1.2022 17:58

Obojí i s celým pojízdným královsky/nekřesťansky placeným cirkusem v Bruseli a okolí, poslat do / až tam !!

J. Kejkrt 6.1.2022 15:56

Každý, kdo má do pihele otvor, se cítí být jaderným energetikem. Bohužel, takřka všichni o tom víme kulový a vlastně vůbec nemáme představu, kolik by stála za deset, patnáct let kWh vyrobená novou jaderkou, kterou bychom se dnes rozhodli postavit.

Takže jsou to jenom takový bláboly, založený na pocitech. :-/

A. Renjascu 6.1.2022 16:27

To se tvrdilo už když se stavěl Temelín a přitom už je dávno zaplacenej. Samozřejmě můžete čekat, zda se ta energie nějak zázračně nevyloupne ze zásuvky i když si odstraníme většinu zdrojů, ale pak se nesmíte divit, až jednoho dne si neuvařite, nerozsvítíte, nezatopíte, nenakoupite, nedostanete se do práce, nenabijete ani ten blbej mobil a běda pokud budete potřebovat v nemocnici na vícero dní nějaký podpůrný přístroj, protože záložní zdroje vydrží jen chvilku. Kdyby se nedávaly nesmyslné dotace na fotovoltaniku, tak už zde mohly být tři Temelíny. Takhle máme předraženou občasnou energii. Až vám přijde opět faktura za elektřinu, tak se podívejte na tu pálku za to malé množství OZE.

P. Rada 6.1.2022 18:11

Se zaplacením JETE a hlavně s jeho znovu-vybudováním nemáte pravdu. "Pálku" za NE-dořešení jádra ještě někdo zaplatí.

To předně proto, že civilizačně s hlediska dominantního celospolečenského zdroje je potřebné aby se energie (peníze) navrátily za celou dobu života komplexu alespon 6x (viz EROEI). To se v případě JETE možná hraničně naplní ale jen za předpokladu bezporuchového provozu po celou plánovanou dobu 60ti let a za idealizované situace nulových investic do likvidace i výstavby úložiště jaderného odpadu.

Pro ilustraci dodávám, že např od roku 1979 nebyla dořešena ani likvidace tehdy odstavené Česko-slovenské jaderné elektrárny A1 a tak další a další udržování objektu ledacos stojí a ještě stát bude.

Zásadní problém je ale dnes i ten, že jak JETE koncipovanou elektrárnu - tedy nezabezpečenou proti extrémním vlivům včetně terorismu už dnes nikdo soudný nedovolí znovu stavět. Novější typy jsou přitom násobně nákladnější. nepovolení jen 3generace nakonec potvrdila i Drábová a věřím, že ví proč i když konkrétní bezpečnostně citlivé informace pochopitelně veřejně neventiluje.

A. Renjascu 6.1.2022 23:59

Vaše selektivní odpovědi bez jakýchkoliv alternativ či variant jsou úsměvné. Nové reaktory generace III+ mají dvojnásobnou životnost než stávající při vyšší účinnosti a bezpečnosti. Dostavba Temelína je odhadovaná na 200 mld a u pesimistů na 300 mld korun, což je stále výrazně méně než bdotace nespolehlivé, korupční a neefektivní fotovoltaiky s její vysokou ekologickou zátěži výroby i následné likvidace a při neustále klesající účinnosti. JE žádným z těchto neduhů netrpí a je velmi pravděpodobné, že v budoucnu se bude využívat vyhořelé palivo. I z tohoto důvodu o něj mají rusové zájem. Nic z toho nemohou současné zdroje čisté (oni ve skutečnosti čisté nejsou, ale mluví se tak o nich) zdroje obnovitelné energie nemohou nabídnout. Při současné světové spotřebě energie a dosud známých zásob jaderného paliva by mohly JE produkovat elektřinu téměř 500 let a to vše bez emisí a s perspektivou dalšího smysluplného rozvoje.

Š. Hašek 6.1.2022 16:34

Šak taky ten Temelín stojí na pocitech. Motor je na pocitech. Faktura je na pocitech. Pocitově svítí Slunce nepřetržitě. V zásuvce máte energetické hormony JauJauBio.

Lajnová na to má knihovnu výpočtů, faktů, dokázaných pokusů. Ta dokáže rozfoukat celý Ameland. Když jí to tam špiníme, tak ať se ausšaltuje!

Kde se tady ten mudrouš Kejkrt vyloup ́?

J. Brunner 6.1.2022 20:30

:-)R^

V. Kain 6.1.2022 16:44

Takže Kejkrte navrhujete co?Zatím tady blábolíte vy.

P. Diviš 6.1.2022 16:50

"Technickou" cenu elektřiny z jaderky za 10 nebo i více let vypočítáme celkem snadno. Nejistá je cena administrativní, kolik k té technické přidají různá buzerační opatření soudruhů a soudružek v Bruseli a v Berlíně.

Další neznámá je, jak ocenit stabilitu dodávky, u jaderných elektráren velmi vysokou, u OZE (občasných zdrojů energie) velmi nízkou, což je v souvislosti s cenou pokusů o akumulaci energie, vyrobené tehdy, když po ní není zrovna poptávka. Což je zatím v plenkách a příšerně drahé.

V. Petr 6.1.2022 17:19

Má li být elektřina z jaderné elektrány skutečně levná, vyžaduje to především pověšení zelených na větrníky a/nebo reformu soudnictví. Jinak budou všemožnými obstrukcemi stavbu zdržovat a prodražovat!

Francouzi dokázali postavit dva bloky s reaktory EPR v Číně za 9 let od začátku stavby do zahájení komerčního provozu. Bloky, které staví ve Francii a Finsku se začaly stavět DŘÍVE a nefungují DODNES, protože si "kontrolní orgány" vymýšlí neustálé předělávky...

Š. Hašek 6.1.2022 17:49

Takhle nějak!

M. Smutný 10.1.2022 2:17

Francie má 70 % energie z jádra a elektřinu na polovině ceny v ČR. Stačí?

P. Brich 6.1.2022 15:17

Výzva má mou podporu!!R^

V. Chrastina 6.1.2022 16:27

Pane Brichu, mou podporu má také!!

F. Zrcek 6.1.2022 13:16

Spolek realistů je malá skupinka důvěryhodných odborníků, kteří dávají všanc svá jména a odborná renomé v boji proti rozbujelé zelené lobby. K založení byla zapotřebí velká porce býčí odvahy a přesvědčení.

Ekologické hnutí a české ekologické spolky od 70.let poukazovaly na nesmyslnost budování předimenzovaného těžkého průmyslu, který tehdy masivně ničil životní prostředí. Za padesát let se situace obrátila a paradoxně zhoršila. Od staré průmyslové lobby založené na fosilních palivech se emancipovala nová, která outsourcovala tradiční průmysl do Asie. Ničí životní prostředí Číny, Indie a dalších. Používáme stejné výrobky jako předtím, ale nevyrábíme je. Životní prostředí tak zatěžujeme i dopravou přes půl světa. Dovezenými výrobky ničíme i životní prostředí Evropy. Masivní stavba větrníků devastuje krajinu, hubí ptáky a obtěžuje hlukem a vibracemi. Vrtule jsou z nerecyklovatelných plastů. Solární panely na střechách zvyšují riziko požárů, nelze je při poruše vypnout. Stejný problém představují i elektromobily. Zakazované olovo je součástí jejich baterií. Rtuť zakázaná v teploměrech je součástí řady svítidel, toxické kadmium je součást LCD displayů i baterií.

Ne, to není pokrok, to je iracionální chování zlobbovaných politiků, kteří nás lehkovážně vedou do katastrofy. Ekonomické i ekologické. EU svým vnucovaným GD a dotacemi, tj. přerozdělováním peněz na nedomyšlené a technicky nerealizovatelné projekty, předstihuje Varšavskou smlouvu. Němci vyloučením uhlí a jádra přišli o energetickou soběstačnost a jsou zcela závislí na ruském plynu - a my s nimi.

Někteří věří, že hrozí klimatické oteplení, které povede ke zkáze. Někteří věří, že se mu dá zabránit zastavením emisí CO2. Ale cesta, kterou volí k prosazení svých domněnek, připomíná Maův Velký skok v Číně. Včetně zbídačování obyvatelstva, ideologickou převýchovou a nastolovanou diktaturou skupiny vyvolených.

Proto držím palce Spolku realistů jako nové EKOLOGICKÉ i ekonomické iniciativě dneška!

P. Diviš 6.1.2022 14:13

S olověnými bateriemi by elektrohračky, zvané elektromobily, dojely ještě méně, než s lithiovými.

V. Kain 6.1.2022 16:56

Zatím ještě ne.Naše elektrárny nám dávají el.energie dostatek.Ovšem průšvih je,že lacino vyrábíme a draze kupujeme díky Lipské burze.

O. M. 6.1.2022 18:52

A komu myslíte, že jde ten rozdíl? Ten snad zůstává v Lipsku? Nikoli, ten jde jako zisk ČEZu. Z toho zisku se vyplácejí dividendy, dělá to hezkých pár miliard. 70 % akcií ČEZu drží stát, dividendy jdou do státního rozpočtu. Stát tudíž na levné elektřině nemá zájem.

J. Jaroš 6.1.2022 13:05

Inu, vážení přátelé klid, mojí generaci 70+ také vyhrožovali že bude žít v komunismu.

F. Kusák 6.1.2022 14:09

No vidíte, a už jste se dočkal. Je to jako v tom vtipu o tom peklu. Doufám, že ho znáte? Když ne, tak připomínám. Skutečné peklo spočívá v tom, že je tam plno krásných a vilných žen, jenže jsou bez vagín. Hrůzná představa, ne?