Neviditelný pes

POLITIKA: Tři úderné slogany pro ČSSD

23.1.2006

Socialisté slibují snížit nezaměstnanost na šest procent. Je dobré si to pamatovat a nejlépe rovnou zapsat. Kdo si nezaznamenal slib ČSSD z volebního programu v roce 2002 - vytvořit 200 000 nových pracovních míst - už se o něm nic nedozví. Z oficiální verze minulého volebního programu na webových stránkách sociální demokracie tento nesplněný závazek prostě zmizel. Krutá pravda je taková, že slibovaných dvě stě tisíc pracovních příležitostí nepřibylo, ale ubylo.

Tato čísla nepřekroutí ani Paroubek. Když nelze upravit realitu, je třeba měnit plán - a to tak dlouho, dokud nebude možné občanům říci, že byl vlastně splněn, to ví každý socialistický plánovač. Cenzoři v Lidovém domě ale budou mít ještě hodně práce, protože Socánek toho nasliboval a nesplnil mnohem víc: například, že postaví ročně 50 000 nových bytů nebo že se nikdy nesmíří s korupcí veřejných činitelů... Nemizí jen nesplněné sliby. Z internetu se ztratila i fotografie někdejšího prezidenta České lékařské komory a dnešního ministra zdravotnictví Davida Ratha, která jej usvědčovala ze styků s šéfem firmy Pfizer. Té firmy, s níž jednala Rathova blízká spolupracovnice o třímilionovém "všimném" za schůzku s ním.

Zmizely také osoby odpovědné za neplnění slibů a další maléry: premiéři Špidla a Gross, ministři zemědělství Palas a Zgarba, zdravotnictví Součková, Kubinyi, Emmerová. Na tom by nebylo nic tak špatného, kdyby se s jejich odchodem zároveň sociální demokracie nepřestávala hlásit k odpovědnosti za jejich činy. A když už je vláda opravdu v úzkých, hází vinu za vlastní snadno dokazatelná selhání na "nepřátele": za spolupráci s KSČM může "nulová tolerance", za kolaps zdravotnictví ředitelka Všeobecné zdravotní pojišťovny, za problémy s korupcí špiček ČSSD nepřející novináři, za deficit rozpočtu minulé kabinety. A to nejlepší nakonec - vysoká nezaměstnanost není tak hrozná, protože za vlády občanských demokratů by prý mohlo být ještě hůře, usnesli se v Lidovém domě.

Čtenáři spisovatele George Orwella si vzpomenou, co jim tento způsob vymývání mozků připomíná. V románu 1984 mimo jiné stojí: "Minulost byla nejen měněna, ale neustále se upravovala. Strana člověka nabádá, aby odmítl svědectví vlastních očí a uší. To je její konečný a nejpodstatnější příkaz."

Socialistické straně z Orwellovy knihy nešlo "jen" o ovládnutí lidí, ale i o jejich myšlení. Proto falšovala minulost, měnila význam slov a netolerovala, aby se bez obalu argumentovalo tím, co lidé vidí a slyší na vlastní oči a uši. Překrucování významu slov symbolizovala tři hesla na průčelí Ministerstva pravdy: Válka je mír, Svoboda je otroctví, Nevědomost je síla.

Naše sociální demokracie ještě to pravé vyjádření své politiky nenašla, hesla Lidskost proti sobectví, Zdroje jsou či Myslím to upřímně přece jen zastarala. Nabízím proto sociálním demokratům do voleb zdarma tyto tři úderné slogany: Korupce je řád, Zdraví je nemoc, Nezaměstnanost je štěstí. To aby měl Socánek po ruce vysvětlení, kdyby se ho zklamaní voliči ptali, proč místo plnění slibů cenzuruje vlastní program.

MF Dnes, 20.1.2006



zpět na článek