19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Třetí defenestrace

Opět se vyrojily návrhy, které připomínají návrat komunismu. Postavíme sociální byty! Vzpomínám, jak se takové návrhy ozývaly za panování Gustáva Husáka. Sociální byty – to je synonymum normalizace.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Chaloupka 5.10.2018 20:54

Za první republiky a možná i za R-U byly chudobince.

Kdo neměl na střechu nad hlavou, tak ho tam šoupli. I do literatury se dostal. Pamatujete na Zilvara z chudobince? Tak proč nepoužít zkušenosti předků?

Z. Koutecký 5.10.2018 19:30

Jo, za Husáka to bylo špatné,

byty nebyly, zejména v Praze, přesto,že se jich za 15 let od roku 1975 do roku 1989 postavilo něco přes 1 milion. Co tedy můžeme očekávat dnes, když se jich za 15 let od roku 1998 do roku 2012 postavilo cca 460 tisíc a tempo výstavby něco přes 20 tis./rok se udržuje i v posledních letech? Zato máme, podle šetření MPSV cca 70 tis. bezdomovců a cca 120 tis. lidí ohrožených ztrátou bydlení, protože nedosáhnou na nájem nebo na splácení hypotéky. Všemocná ruka trhu holt bývá někdy poněkud tvrdá. Bytová krize byla ovšem i za první republiky. Přesto si s ní náš stát nějak poradil. Jak? Na to stačí nahlédnout do tehdejších zákonů.

J. Kratochvíl 5.10.2018 12:14

Pane Payne, předně si zopakujte dějepis,protože

defenestrace v historii již tři proběhly. Tak jak znáte hluboce historii, tak je vidět, že rozumíte hluboce myšlence sociálního bydlení.Tak ho neřešte. Socialismus určitě uměl problém sociálního bydlení bydlení lépe řešit, než dnešní režim. Stačila by větší podpora družstevnímu bydlení, které u nás má velkou tradici, dávno před socialismem.

R. Tesařík 5.10.2018 14:05

Re: Pane Payne, předně si zopakujte dějepis,protože

jako, že bydleli v bytě tři generace dohromady? Hezký řešení, soudruhu.

M. Prokop 5.10.2018 14:49

Re: Pane Payne, předně si zopakujte dějepis,protože

Máte smůlu, já to pamatuji, to socialistické řešení, takže vím, že lžete jako TASS (nebo jako všichni komouši).

Z. Frys 5.10.2018 15:21

Re: Pane Payne, předně si zopakujte dějepis,protože

Milý pane Kratochvíle, když jsem v první polovině osmdesátých let minulého století nastoupil do zaměstnání, hned první den si mě zavolal vedoucí oddělení a řekl mi: "Ještě dnes si požádejte o přidělení bytu. Čekací doba je 15 let." Socialismus uměl jistě skvěle řešit problém (sociálního) bydlení, ale taky umí všechny problémy skvěle generovat.

Jaký to propastný rozdíl oproti dnešku. Když se dcera někdy před pěti lety rozešla s přítelem, potřebovala řešit bydlení. S mojí pomocí (půjčil jsem jí na to peníze) byt cca do měsíce či dvou koupila a přestěhovala se...

J. Kratochvíl 5.10.2018 16:00

Re: Pane Payne, předně si zopakujte dějepis,protože

Pane Frysi, od vás a Prokopa jsem ani jinou reakci nečekal. Bohudík, mám jinou zkušenost než vy. Naše firma zase v 70-80 letech přidělovala tzv. podnikové byty zaměstnancům s rodinami přednostně po podepsání závazku, že u firmy odpracují minimálně 10-15 let, ti svobodní na tom byli hůře. Důkazem toho jsou byty na sídlištích Prosek, Dáblice nebo Jižní město. Můžete se tam osobně jít přesvědčit. Upřednostňovali se dělnické a technické profese nekomunistům. Ti ostatní měli možnost družstevní výstavby, kdy byt nebyl okamžitě, ale zato jste po nastěhování nebyl zadlužen na 30 let jako dnes. A to bylo již před než 40 lety, je jasné, že i za toho komunismu by se situace za 30 let zlepšila k lepšímu. Tomu komu to nestačilo mohl stavět družstevně řadové domky, které dnes najdete třeba na sídlištích v Čimicích adt. Na venkově se pochopitelně stavělo ještě více a stavěl skoro každý.

Žádám vás abyste tady po modro bolševicku nelhali vy, protože trh s byty určitě bytovou otázku neřeší, ani za 30 let, jak se nám tu modro bolševici a anarchisté snaží nakukat.

Z. Koutecký 5.10.2018 19:07

Re: Pane Payne, předně si zopakujte dějepis,protože

Jo, pane Kratochvíle, je to tak. Byl jsem technik a nestraník, za podepsání závazku na 10 let jsem do roka po nástupu dostal od fabriky družstevní byt a navíc za mne fabrika zaplatila 30 tis.Kčs členského podílu. Po 13 letech jsem odešel do jiného podniku, kde mi opět po podepsání závazku na 10 let přidělili družstevní byt, ovšem těch 35 tisíc jsem už musel zaplatit z vlastní kapsy. Něco jsme měli našetřeno, prodal jsem auto a na zbytek mi podnik poskytl bezúročnou půjčku. Ten byt máme dodnes.

Z. Frys 5.10.2018 20:50

Re: Pane Payne, předně si zopakujte dějepis,protože

Milý pane Kratochvíle, jenom bych jemně upozornil, že družstevní výstavba je soukromá, tržní záležitost, proti které jako libertarián nemám vůbec nic; ostatně takto jsem ve druhé polovině osmdesátých let bytovou situaci sám vyřešil, a po splacení anuity a správních poplatků byt převedl do osobního vlastnictví.

Ovšem článek je o sociálních bytech, které by měl stavět stát/obce z našich daní, tedy z uloupených peněz, což je neetické. A další část problému je samozřejmě vznik dalších korupčních bodů v už tak silně korupčním korporátně socialistickém prostředí. A další deformace trhu, že se o volném trhu už vůbec nedá mluvit.

J. Kratochvíl 6.10.2018 9:56

Re: Pane Payne, předně si zopakujte dějepis,protože

Pane Frys, můj příspěvek a nejen tento lobuje pro výstavbu družstevních bytů pro sociálně slabší občany, která má být podporována státem místo výstavby sociálních bytů. Jak je vidět i ve vašem případě nejste proti družstevní výstavbě.

J. Svoboda 5.10.2018 21:08

Re: Pane Payne, předně si zopakujte dějepis,protože

Ano soudruhu Kratochvíle. Okrást ty pilnější pracovitější a darovat to těm líným.

Nakonec proč ne, dělá to celá EU.

D. Stirský 5.10.2018 11:35

Vím o Praze 10:

Radnice tam provozuje seniorské byty s únosným nájmem. Je-li toto sociální byt, pak jsem pro. Na tom vůbec nic špatného není. A za Husáka žádné sociální byty neexistovaly. Jednak bylo nájemné velmi, velmi nízké ba směšné a pak: mamka vystudovala sociálně-zdravotní školu. A pak v 50. letech nemohla v oboru sehnat místo, neb za socialismu nebylo sociálně potřebných. Tak zněla oficiální doktrína. Pak se zjistilo, že sociál ě potřební mohou být i za socialismu, byť se tom moc nemluvilo. Leč dneska sociálně potřební jsou takže nějaká nápomoc v bydlení je OK. Nejprve je ovšem třeba definovat, co se za sociální byt považuje.

J. Macků 5.10.2018 11:24

Dotace jsou zlo v každé formě.

Sociální byty jsou dotace jako každé jiné se všemi důsledky, to je pokřivení trhu, vznik korupčního prostředí. Fakticky fungují dotace tak, že prostředky daňových poplatníků, obvykle chudých (bohatí provádějí daňovou optimalizaci a platí relativně méně) se přerozdělují ve prospěch bohatých, aby byli ještě bohatší. Argument, že sociální byty budou přidělováni jen chudým neobstojí, jednak není pořádně jak to zjistit, kdo je chudý, jednak to demotivuje, protože když se nebudu snažit, dostanu dotovaný byt, korupční prostředí zcela jistě také vykoná své.Je to špatná cesta, stát nemá podnikat. Občané se musí více snažit a přizpůsobit své nároky svým výdělkovým možnostem. Jsou i levné prázdné byty.

Z. Frys 5.10.2018 10:54

Všichni

co dělají "sociálno" za moje peníze by měli viset na lucernách.

V. Loula 5.10.2018 10:53

Pane autore,

vše, co jste napsal, je pravda. Stejně tak je pravda, že podnikatelé s chudobou za pakatel skupují byty a domy, aby je následně za nehorázné nájmy poskytovali problémovým občanům, jimž výše nájmu naprosto nevadí, ježto tento nájem platí stát, takže zase 99,99% obyvatel doplácí na zisky několika obchodníků s bídou.

Ano, máte pravdu, sociální byty je opět zdroj korupce a zvýhodnění nepřizpůsobivé skupiny na ukor 99,99% platících občanů, ale jako od politika bych od vás očekával i druhý krok, totiž návrh, co s tím.

J. Jurax 5.10.2018 11:46

To od politika čekat nemůžete. Konkrétní návrhy odradí zase jinou skupinu voličů - ty, kdož si uvědomí, že to budou cálovat, aniž by z toho kdy oni či jejich blízcí něco měli.

J. Jurax 5.10.2018 12:05

A což pro sociálně slabé

oprášit družstevní výstavbu svépomocí? Něco málo -řekněme 200 000 - se složí, může na to být i půjčka, pak tři roky od března do října včetně takových 100 až 120 hodin měsíčně pracovat na stavbě zadarmo - odpracuje se tím část ceny - pak 20 let splácet zbytek a máte do tří let sociální 2+1 v činžáku celkem za pusu. Zvolily-li by se vhodné technologie stavby a doladila finanční stránka, mohla by to možná být cesta. Navíc by to byl způsob, jak bezbolestně eliminovat tzv. nepřizpůsobivé; ti by do toho až na vzácné výjimky nešli a hlavně by nevydrželi po práci ještě v průměru tři čtyři hodiny denně pracovat na stavbě.

J. Jurax 5.10.2018 12:08

Sakra, ten krám androidí to blbě vřadil ...

J. Jurax 5.10.2018 12:17

A což pro sociálně slabé oprášit družstevní výstavbu svépomocí? Pro mladé, resp. fyzicky schopné a práce se nebojící by to mohla být cesta.

Něco málo - řekněme 200 000 - se složí, může na to být i výhodná půjčka, pak tři roky od března do října včetně takových 100 až 120 hodin měsíčně pracuje na stavbě zadarmo - odpracuje se tím část ceny - pak 20 let splácet zbytek a máte do tří let sociální 2+1 v činžáku celkem za pusu. Zvolily-li by se vhodné technologie stavby a doladila finanční stránka, mohla by to možná být cesta.

Navíc by to byl způsob, jak bezbolestně eliminovat tzv. nepřizpůsobivé; ti by do toho až na vzácné výjimky nešli a hlavně by nevydrželi po práci ještě v průměru tři čtyři hodiny denně pracovat na stavbě.

Ale možná že by tohle už do současnosti nepasovalo - je jistě méně namáhavé sedět a čekat, až mi sociální bydlení přiletí samo až do úst.

J. Jurax 5.10.2018 12:19

A zase to ten androidí krám blbě vřadil, čert aby ho vzal, odcházím k pc s woknama ...

J. Pražák 5.10.2018 10:52

Přesně to v Praze 6 slibuje udělat ODS

Vámi popisované Čerpadlo na peníze funguje skvěle. Praha 6 vlastní 100% firmu SNEO, přes kterou radní čerpají obecní peníze a dělají i další "kousky".

Nyní ODS navrhuje ve svém předvolebním programu, že bude ručit za hypotéky na nákup bytů lidem od 18 do 36 let. Kdo to bude garantovat, když přestanou hypotéku splácet?

J. Jurax 5.10.2018 11:19

Kdo to bude garantovat? No, ručit lze bytem, ne?

A. Alda 5.10.2018 9:59

Třetí defenestrace

proběhla již 23. 5. 1618.

A za Husáka se o "sociálních bytech" rozhodně nehovořilo, tento termín nebyl vůbec znám.

Vy jste prostě wuol przewelikij.

M. Prokop 5.10.2018 9:56

Je i více důvodů, proč ty levičácké slibotechny nevolit,

než jen byty.

Z. Frys 5.10.2018 20:57

Re: Je i více důvodů, proč ty levičácké slibotechny nevolit,

V principu není ani jeden jediný důvod proč je volit.

J. Fridrich 5.10.2018 9:56

Žádný problém není vidět - vždyt' hlavním " odběratelům "

Žádný problém není vidět - vždyt' hlavním " odběratelům " sociálních bytů, tedy Romům-cigánům byty DÁVÁME již dávno a dávno. Oni je velmi rychle " vybydlí " a tak dostanou další byteček. No a je to - jak říká Pat a Mat...

F. Doušek 5.10.2018 9:52

To mi připomíná počátkem tisíciletí v Liberci

stavěné "startovací" byty, což byly byty malometrážní pro začínající rodiny, a předpokládalo se, že se časem přestěhují do většího nebo do RD. Cena tohoto bytu tehdy startovala na nějakých 450 tisících Kč, nebyl to ovšem byt, ale malá klícka. Dnes se tomu říká sociální byt a bude za nájemné.

Š. Hašek 5.10.2018 9:44

Za současného stavu věcí

budou ze "sociálních bytů" jen byty pro "známé známých", Cikány (kteří předtím vybydleli jiný byt), chovance Šabatové (která bude dbát a o jejich právo na bydlení, asi zadarmo).

Slušní lidé tam nakonec nepůjdou. Nepůjdou, protože by museli sami uklízet celý dům, vytírat podlahy, sbírat odpadky na dvoře, do noci poslouchat "zábavu" sociálních právařů, ........ .

Nechal bych to být, prázdných nemovitostí je spousta, snad jen ty prachy na volební oloviny a aquapark (plavecký bazén je něco jiného) v každé vsi by se mohly využít smysluplněji.

Jen jaksi majitelé bytů, domků na vsích nemají potřebu pronajímat. Třeba právě proto, že dnes ochrana majitele je naprosto špatná a oni nechtějí mít ze svého majetku pastoušku (pod dohledem Šabatové a nějaké člověkotísně). Zkráceno.

V. Kolman 5.10.2018 9:34

NUTNO JEŠTĚ PODOTKNOUTI,....

že sociální byty byly před nedávnem na sídlišti Chánov "slavnostně" zbourány. A byly to původně byty velmi pěkné. Mohly sloužit jejich obyvatelům i nadále. Mohly jim být za symbolickou 1,-Kč odprodány, mohli si je svépomocí zvelebovat......

Š. Hašek 5.10.2018 9:47

Re: NUTNO JEŠTĚ PODOTKNOUTI,....

Podobně by dopadly ty nové "šabatovky". Nikdo normální tam nepůjde! To nebudou domy mladých pracovitých - to budou důmy hrůz!!!