Neviditelný pes

POLITIKA: Tragický výsledek ČSSD a KSČM

6.10.2020

Vítězství hnutí ANO v krajských volbách bylo poznamenáno zcela chybným postupem ministra zdravotnictví Romana Prymuly, který dokázal zvednout voliče opozičních stran z gaučů a lenošek a poslat je k volbám.

Letošním volbám do krajských zastupitelstev a třetiny senátu dominovala covidová krize. Právě ta totiž vyburcovala voliče k nevídanému vzepětí. K volbám přišlo 38 % voličů, což je téměř stejné množství jako v roce 2008.

V roce 2008 se do voleb rovněž promítla politika ministra zdravotnictví. Tehdejší ministr Tomáš Julínek se stal velmi nepopulární osobou, protože obhajoval a prosadil zavedení poplatků u lékaře. Před krajskými volbami tehdy ČSSD postavila otázku plateb u lékaře tak, že pokud voliči podpoří ČSSD, ta prosadí platbu krajů za návštěvy u lékaře. Byl to pokus, jak eliminovat záměr tehdejší vlády Mirka Topolánka na omezení zbytečných návštěv lékařů. Výsledkem voleb byla takzvaná „oranžová tsunami“. ČSSD vyhrála drtivě nejen krajské volby, ale současně dominovala i v paralelně probíhajících volbách do třetiny senátu. Triumf ČSSD byl naprostý a zdrcující. Tehdy zazářila hvězda Davida Ratha, který se stal hejtmanem Středočeského kraje. V roce 2012 byl zadržen protikorupční policií s několika miliony korun a po mnohaletých soudních sporech nakonec skončil „v teplácích“ – tedy jak se ukázalo, v džínsách. Nicméně rok 2008 ukázal, že zdravotnictví dokáže voliče vyburcovat z letargie tak, že je přitáhnou i nemilované kraje, pokud jsou využity k celostátní politice.

V letošním roce se přihodilo něco velmi podobného. Celému roku mediálně vévodí covidová pandemie. Vinou shody okolností se nakonec vládní politika s opatřeními proti šíření covidu dostala do hlavního zájmu voličů. Vlivem zvýšeného počtu procenta infikovaných z celkového počtu denních testů (dnes na úrovni kolem 15 %) od počátku září a současně se zvýšením počtu testů nad dvacet tisíc testů denně se český premiér rozhodl ještě před krajskými volbami vyměnit ministra zdravotnictví. Dohodl, že se ministr Adam Vojtěch vzdal úřadu, ještě ten samý den jmenoval novým ministrem Romana Prymulu a následující den ho uvedl do úřadu. Prymula pak dokázal během několika dní rozbít koncept pro krajské volby nejen hnutí ANO, ale celé české vlády. Zvolil taktiku obcházení vlády tím, že pomocí médií rozšířil zprávy, že se nedá dělat nic jiného než znovu vyhlásit nouzový stav. Je zapotřebí připomenout, že to udělal svévolně, bez toho, že by své záměry konzultoval s členy vlády, a dokonce ani s premiérem Andrejem Babišem. Den před volbami pak dokázal podrazit Babiše ještě jednou, když předložil návrh na zapisování hostů v restauracích a hospodách po německém či britském vzoru. To už Babišovi „ruply“ nervy a tento Prymulův záměr dementoval. Osobně považuji dny před vyhlášením nouzového stavu za rozhodující období, v němž došlo k aktivizaci voličů opozičních stran, zejména Pirátů a zřejmě i SPD.

Je krutou ironií politiky, a nutno podotknout, že politika je v tomto směru neúprosná, že jeden z mužů boje proti covidu, ministr vnitra a místopředseda vlády a předseda ČSSD Jan Hamáček, na tuto aktivitu tvrdě doplatil. Voliče ČSSD totiž Prymulova politika nevyburcovala a volební výsledek ČSSD v krajských, ale i senátních volbách je doslova tragický. V celostátním měřítku skončila sociální demokracie několik setin procenta pod magickou pětiprocentní zavírací klauzulí. Jinými slovy, pokud by takto dopadly volby příští rok, socdem by se odporoučela ze sněmovny. I druhá levicová strana, která toleruje menšinovou vládu hnutí ANO a ČSSD, dopadla podobně, či vlastně ještě hůře.

Vítězství hnutí ANO 2011 lze zcela po právu označit jako vítězství Pyrrhovo. Hnutí je sice na celostátní úrovni jednoznačně nejsilnějším politickým subjektem, bez dobrého výsledku levice se ale nejen na celostátní, ale ani na krajské úrovni neobejde. Nemá cenu se zabývat detaily voleb, například že propadla hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová. To se ostatně očekávalo, neboť tato dáma si to zkazila už při jarní fázi covidu.

Z ostatních stran stojí jistě za zmínku poměrně dobré výsledky SPD a samozřejmě Pirátů. ODS si udržela podporu kolem 10 %, když k výsledkům samotné strany přičteme i výsledky jejích koalic. Žádná revoluce to ale není a Petr Fiala, předseda strany, sice hovořil o některých skvělých výsledcích srovnatelných s výsledkem ANO, v celostátním měřítku si však ODS udržuje třetí pozici až za Piráty. Pokud by se česká levice nevzpamatovala a nedokázala ve volbách do poslanecké sněmovny zopakovat výkony z roku 2017, nejen že by ztratila vliv na vládu, ale mohla by přijít i o zastoupení ve sněmovně.

Pro hnutí ANO se tak rýsuje vážný problém. Bez podpory ČSSD a KSČM by po dalších sněmovních volbách zůstalo u vlády jen zázrakem, i kdyby volby výrazným způsobem vyhrálo. Bez koaličního partnera by skončilo v opozici.

Menšinový kabinet ANO a ČSSD tak výrazně doplatil na opatření, která si prosadil ministr zdravotnictví. Hnutí ANO si sice udrželo křesla v krajských zastupitelstvech, ale bude mít výrazné problémy proměnit svůj volební výsledek v odpovídající postavení v koalicích. ČSSD a KSČM přišly až o 80 % křesel v zastupitelstvech a vliv na krajskou politiku ztratily zásadním způsobem.

Bude-li hnutí ANO chtít změnit trend klesajících šancí na sestavení příští vládní koalice, má jen jednu možnost. Na podzim tohoto roku poděkovat ministru Prymulovi za jeho úspěšný boj s covidem a včas ho zbavit funkce, nejlépe před Vánoci, jinak mu vážně hrozí pokles volebních preferencí trvale k dvaceti procentům. S tím se volby sice vyhrát dají, ale sotva se s tím sestaví vláda.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz



zpět na článek