18.4.2024 | Svátek má Valérie


POLITIKA: Totalitní manýra Džamily Stehlíkové

5.1.2008

Život přináší různé hlouposti, a tak nám přinesl i ministryni Stehlíkovou. Její nápady ostatně hovoří samy za sebe, počínaje žlutými samolepkami pro těhotné a konče zákonem o rovnosti pohlaví - prostě ona je originál každým coulem. Paní Stehlíková mimo jiné předsedá jednomu z extrémních výdobytků pokrouceného chápání lidských práv - Radě vlády pro rovné příležitosti žen a mužů. Odpustím-li si cynickou poznámku, že nikdy nemohu jako muž rodit děti a tento zázrak přírody je vyhrazen toliko ženám, tudíž že rovná příležitost obou pohlaví je nesmysl, lze dospět k závěru, že by mělo zúčastněným jít maximálně o dosažení vzájemného respektu a odstranění neodůvodněného zvýhodňování podle pohlaví.

V České republice existuje organizace s názvem Český svaz mužů, která se rozhodla hájit zájmy mužů proti radikálnímu feminismu a stručně řečeno setrvávat na konzervativních hodnotách a konzervativním chápání role žen a mužů ve společnosti. Její činnost má mimo vší pochybnost i mírně recesistický podtext, ale hlásá názory obecně společností sdílené, a to ve formě kultivované, případně si dělající legraci z feminismu a módního gender učení. Inu tato organizace se začala ucházet o členství ve zmíněné Radě vlády pro rovné příležitosti žen a mužů, které slovutná Džamila předsedá.

Pokud se jenom přikazuje, nejde o žádné rovné příležitosti Na webu můžete dohledat, jakou bouři to spustilo. Český svaz mužů nezastává názory feministek a gender odborů. Český svaz mužů bude nepochybně mít legraci z toho, že je členem rady pro rovné příležitosti. Český svaz mužů bude říkat, že navrhovaná opatření a zákony jsou totální blbost. Český svaz mužů bude jinými slovy řečeno opozicí ke všem profesionálním bojovníkům a ženským organizacím v radě zastoupeným, včetně ďábelského spolku nazvaného Liga otevřených mužů. Jenže to je podstata demokracie a skutečné svobody, že svoje názory a přesvědčení musíme obhájit v diskusi, že existuje opozice, že vaše pravda není svatá. Odmítání někoho, kdo se aktivně chce zúčastnit na společenském dění, byť i formou účasti v poradním orgánu vlády, je prostě manýra komunistického či obecně totalitního typu. O žádné rovné příležitosti žen a mužů nejde, pokud se jenom přikazuje a zakazuje, pokud se nediskutuje a pokud je názor toho druhého věcí, kterou musím umlčet, a to i z pozice síly. Nemá smysl vyzývat paní Stehlíkovou k odstoupení, lze si to jenom přát. Její funkci zaručuje současná koalice, a ne její osobní či profesní kvalita. Ovšem nepřijetí Českého svazu mužů do rady je i pošpinění jejích ostatních členů, pokud jsou skuteční demokraté a stojí o jiné názory než o ten, který sami zastávají.

Dlouhodobá izolace od protichůdných názorů vytváří profesní slepotu i u těch nejlepších. Milé feministické organizace, vaším oponentem nemůže být ten, kdo s vašimi názory souhlasí nebo zastává shodná výchozí stanoviska, ale váš skutečný protivník, tedy někdo, kdo si myslí pravý opak. Osobně bych se ale nejvíce styděl za to, že mi předsedal někdo, kdo navrhoval označovat těhotné ženy žlutým znamením, jehož konotace jsou ve středoevropském prostředí více než zřejmé. Ženská otázka je jen malinkatou podmnožinkou lidských práv a rány, které jim ministryně se svými nápady a radami zasazuje, jsou vskutku smrtelné. Tak šťastný a svobodný nový rok.

LN, 3.1.2008

Autor je advokát