24.4.2024 | Svátek má Jiří


POLITIKA: Topolánek v USA, Paroubek v Sýrii

29.2.2008

Kam míříš, Česko?

Předseda ČSSD Paroubek se v různých článcích ptává, jak je to s radarem, s daněmi, s rozpočtem... Chce vysvětlení vládní politiky. To je legitimní.

I mně, členovi ODS, vrtá poslední dobou hlavou jedna věc – jak je to vůbec se zahraniční politikou ČSSD? Má nějakou koncepci? Chce nás zavést na východ či západ?

Nerozumím totiž tomu, proč pan Paroubek jede na zahraniční cestu do Sýrie.

Není to tak dávno, co socialističtí experti kleli nad nejednotou české zahraniční politiky. Prý ji prezident Klaus zbytečně narušuje.

Nuže dobrá, tedy konzistence. Tak si to shrňme – v září v Číně, v únoru Sýrie, k „dokonalosti“ už chybí snad jen výlety k Mahmúdovi a seance u Kimů…

Pochopil bych, pokud předseda Paroubek vyjedná v těchto zemích mír, zlepší postavení opozice a omezí terorismus... Ale co z jeho cest? V Číně byla lidská práva tabu (snad aby nezmařila obchodní kontrakty?) a zřejmě ani cesta na Blízký východ izraelsko-palestinské vztahy nezlepší. Naopak, pan Paroubek dokonce jedná s totalitní stranou…

Což o to, i ekonomika je v diplomacii přínosná. Prospěšnost však určuje partner. Ve stejnou dobu jako předseda ČSSD je v zahraničí Mirek Topolánek. Zvolil opačný směr - ve Spojených státech dojednává radar proti teroristům, bezvízovou politiku a podporuje kubánské emigranty v boji proti Castrovi.

Diplomatické snahy Paroubkovy družiny jsou sice konzistentní (ve smyslu vypočitatelné), ale jsou v souladu s českými prioritami? Bojují proti terorismu? Zlepšují naše postavení v EU? Podporují disidenty? Nikoliv. Politika ČSSD je totiž postavena pouze na obchodních vztazích a jedno, zda je partnerem syrský diktátor či americký prezident…

Jinak řečeno – socialisté zahraniční politiku nemají. Jejich vlády nenastolily jasný směr – jednorázové cesty do pochybných zemí nejsou zahraniční politikou. Naopak – vláda ODS ví, kam jde - jsou tím Spojené státy. Již několikrát nám pomohly a nyní nabízejí podporu před hrozbou terorismu. Toto je konzistentní politika. Cesty do zlotřilých zemí naší republice nijak neprospějí.

místopředseda MK