18.4.2024 | Svátek má Valérie


POLITIKA: Topolánek, nebo Bém?

4.12.2008

Jde o společné téma debat politických komentátorů, uhlazených intelektuálů i hospodských štamgastů: Topolánek, nebo Bém? Dilema absurdní. Jak připomněl Bohumil Pečinka z Reflexu, je podivuhodné, bojují-li po drtivě prohraných volbách o zvolení novým předsedou ODS dosavadní předseda a první místopředseda. Kam se poděla tolik vzývaná reflexe? Kde je konec politické odpovědnosti?

Nechci se "vměšovat do vnitřních záležitostí" ODS. Přesto při pohledu zvenčí nabízím deset důvodů, proč by bylo vhodné Topolánkovo setrvání.

1. Topolánek nechce mít z ODS uzavřenou sektu, nýbrž otevřenou ("rozpaženou") stranu. Její místo vidí v pravém středu spektra.
2. Topolánek se hlásí ke koaličnímu typu vládnutí, v současnosti s lidovci a zelenými.
3. Topolánek se neštítí témat, jako je ochrana klimatu či etika v politice (zde mu však kazí pověst byznysmen Dalík). Vlastně žádnou otázku nezesměšňuje a nebagatelizuje.
4. Topolánek není planý ideolog, nýbrž praktik. Zatím úplně neztratil kontakt s realitou.
5. Topolánek se hlásí k evropské integraci, prosazuje Lisabonskou smlouvu. Nežongluje s euroskepticismem ohrožujícím pozici České republiky v Evropě.
6. Topolánek umí komunikovat s cizími státníky. Pokud vzbuzuje v zahraničí rozpaky, tak leda svým lehce dlaždičským slovním profilem. Takových už však bylo…
7. Topolánek se nebojí "otcovraždy", je s to se rozejít s otcem zakladatelem, sezná-li, že se Klaus mýlí.
8. Topolánek je týmovým hráčem. Nesnaží se zastínit lidi kolem sebe.
9. Topolánek dá na expertní stanoviska - ať už v energetice, či volebním inženýrství.
10. Topolánek je z masa a kostí, umí se učit, měnit, vyvíjet, dokáže naslouchat.

Jistě někdo dokáže zformulovat deset bodů, proč by měl Topolánek skončit. Vím: je prchlivý, leckdy vulgární, populistický, posedlý studenoválečnickou optikou v mezinárodních vztazích, žádný velký myslitel, občas nedrží slovo, stal se symbolem nepovedených reforem, v jeho okolí lze občas najít prapodivné existence…

Vždy je však třeba porovnávat alternativy. Obklopen Klausem a Bémem - a jejich vkladem české politice - je pak Topolánek za hvězdu.

Na druhou stranu, představa, že "čerstvé" vedení ODS budou s Topolánkem tvořit Ivan Langer, Petr Bendl či Aleš Řebíček působí děsivě. Dojem z takové ODS by nespravily ani bohaté církevní restituce, ani každodenní dýchánky s politickými vězni či bojovníky s korupcí.

Přesto by víc času než personáliím měli občanští demokraté věnovat o svým programovým prioritám. Co s Lisabonskou smlouvou? Kdy zavést euro? Jak reagovat na globální finanční krizi? Čím stabilizovat zdravotnictví a další veřejné služby?

Pokud ODS neodpoví na klíčové otázky současnosti, bude dál ztrácet zahraniční partnery, domácí politické spojence i voliče. Z šetření CVVM, které bylo prezentováno na půdě liberálně-konzervativní akademie CEVRO, vyplývá, že v krajských volbách odevzdali 8% svých sympatizantů z roku 2002 sociální demokracii, ztratili prvenství ve věkové kategorii 30+ a příjmové skupině pod 40 tisíc. Ubyli jí také voliči s vysokoškolským vzděláním. Šance ODS na volební výhru by neposílila ani větší, ani menší voličská účast.

Dovolte mi hypotézu: politik typu Pavla Béma by ODS definitivně dorazil. S Topolánkem občanští demokraté maximálně prohrají sněmovní volby. Přesto neztratí schopnost regenerace.