Neviditelný pes

POLITIKA: TOP 09 ztratila Hudečka

17.10.2014

Andrej Babiš by měl poděkovat Miroslavu Kalouskovi. V konfrontaci s ostrými výpady na adresu hnutí ANO i jeho předsedu to zní absurdně. V reálném politickém životě už to tak podivně nevypadá.

Vedení TOP 09 totiž udělalo maximum pro to, aby Babišovo hnutí uspělo ve volbách do magistrátu hlavního města a v povolebním vyjednávání získalo post primátora.

Přispělo k tomu tím, že včas neřešilo spory uvnitř pražské organizace. Nechalo je postupně narůstat a ukončilo je v momentu, kdy existovala šance, že by ANO nemuselo dát dohromady v zastupitelstvu většinu. V tom případě by mohl vládnout v Praze Tomáš Hudeček. Umožnil mu to zisk 16 mandátů.

K nim se dostal navzdory nepříznivým okolnostem. Tvořila je malá podpora od vedení strany. Projevila se například tím, že Hudeček totálně propadl ve volbách místopředsedy TOP 09. Člověku, který byl v té době ve funkci srovnatelné s ministerskou, tak jeho kolegové de facto vyjádřili nedůvěru.

Rovněž na úrovni hlavního města se nemohl opřít o podporu předsedy pražské organizace. Naopak s ním vedl tvrdý spor například o podobu kandidátky do podzimních voleb. Jeho výsledkem nebyl kompromis. Primátor Tomáš Hudeček si prosadil svou a předseda pražské TOP 09 a náměstek primátora Jiří Vávra se o přízeň voličů ucházet nemohl. Přesto vedení strany tuto nezdravou rivalitu neřešilo a pasivně přihlíželo pokračujícímu rozkladu. Docházelo k němu v hlavním městě, které je pro budoucnost pravicové strany klíčové.

Svůj celorepublikový úspěch zakládala na Praze dlouhá léta Občanská demokratická strana. TOP 09 na ni navázala. V hlavním městě slavila úspěch ve sněmovních volbách v roce 2010 i 2013. Praha výrazně pomohla k překvapivému postupu Karla Schwarzenberga v prvních přímých volbách prezidenta do druhého kola. V roce 2010 dovedl TOP 09 v komunálních volbách k vítězství Zdeněk Tůma.

V letošních podzimních volbách strana zmítaná vnitřními spory tento úspěch nezopakovala. TOP 09 až do vynucené Hudečkovy rezignace živila naději na to, že by mohla získat post primátora a prodloužit svoji vládu nad metropolí.

V následujících týdnech místo toho bude sledovat, jak se jí bude drolit zastupitelský klub na magistrátu a jak bude slábnout její pozice v hlavním městě.

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus



zpět na článek