Neviditelný pes

POLITIKA: TOP 09 chce euro

27.11.2019

Po Jiřím Pospíšilovi, který TOP 09 alespoň v preferencích voličů dovedl na hranici postupu do poslanecké sněmovny, se novou předsedkyní TOP 09 stala Markéta Pekarová Adamová.

Nově zvolená předsedkyně poskytla po svém zvolení rozhovor i pro Lidovky.cz. V něm tvrdí, že má silný mandát, a horuje pro euro.

Vaší prioritou je přijetí eura. Získáte tím voliče?
Značná část společnosti chce přijetí eura, nemá však dostatečné zastání. A nejsou to jen exportéři. Takže existuje velký prostor pro vyhlášení nové mety v rámci evropské integrace, jíž by měl být vstup do eurozóny.

Kromě přijetí eura však Pekarová Adamová hovoří o „nové metě“ v rámci evropské integrace. A právě v přijetí eura jako „nové metě“ vidím největší slabinu její argumentace.

Eurozóna je dlouhodobě ve stavu, který eufemisticky řečeno není příliš dobrý. Popravdě, zadlužení některých států je vysoce nad „povolený“ limit a státy jako Řecko či Itálie jsou tím neslavně proslulé. Málo se hovoří o dluhu Francie, která ústy Emmanuela Macrona podporuje další a další integraci v EU, v poslední době tlačí hlavně na „evropskou armádu“. Macronovo prohlášení, že se NATO nachází ve stavu „klinické smrti“, by se mělo právě stát hlavním argumentem pro vybudování evropské armády, alias armády EU.

Otevřená podpora euru je ze strany TOP 09 chvályhodná. Je dobré vědět, že TOP 09 je jednou z mála stran, která je pro přijetí eura a vstup do eurozóny. Zda je to ale program, který pomůže „topce“ překonat uzavírací klauzuli 5 % pro vstup do poslanecké sněmovny, je velkou neznámou. Na straně podporovatelů eura vidím zřetelně ještě jednu stranu, resp. hnutí, a to STAN. Ti sice o přijetí zatím nemluví tak jasně a zřetelně, nicméně vzhledem k personálnímu složení STAN (v europarlamentu zasedá za STAN Stanislav Polčák, který tuto stranu „proslavil“ podporou migračních kvót) je víra v euro zřejmá.

Není tedy vůbec zřejmé, zda podpora vstupu do eurozóny ze strany TOP 09 bude tím hlavním tahákem pro voliče. Možná, že Pekarová ubere trochu plynu vůči Andreji Babišovi, nicméně předsedou poslaneckého klubu zůstává Miroslav Kalousek a ten ji rád zastoupí.

Je tak jistě dobře vědět, že TOP 09 chce euro a vstup do eurozóny. Současně to znamená, že chce, aby Česko definitivně ručilo za dluhy států jako Řecko, a to je potřeba voličům také sdělit. Že o tom Pekarová Adamová nemluví, se ale nedivím.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz



zpět na článek