Neviditelný pes

POLITIKA: TOP 09 čekají nejtěžší volby v její historii

11.9.2014

Podzimní volby budou pro stranu TOP 09 nejtěžší v její relativně krátké historii. Myslí si to alespoň její předseda Karel Schwarzenberg. Svůj výrok opírá o argument, že k obvyklým soupeřům, jakými jsou podle něj ODS a ČSSD, přibylo ještě hnutí ANO s neomezenými financemi.

Porovná-li člověk počet subjektů usilujících o přízeň voličů ve velkých městech, zjistí, že v některých z nich konkurence skutečně vzrostla. Rozdíl však nevyjadřuje vždy číslo jedna. Znamená to, že se objevilo více soupeřů než pouze hnutí ANO.

Platí to například v Praze, kde kandiduje v obecních volbách o osm uskupení více než před čtyřmi roky. Volby do magistrátu mají v hlavním městě charakter krajských. Pro pravici jsou velmi důležité. Představují názorný test toho, kdo nejlépe dokáže oslovit příznivce z této části politického spektra.

Úřadující primátor za TOP 09 Tomáš Hudeček při oficiálním zahájení kampaně vyzdvihl význam voleb v Praze z úplně jiného důvodu. Podle něj právě metropole, na rozdíl třeba od Brna nebo Ostravy, může výrazně přispět k tomu, aby se celá republika dostala na evropskou úroveň.

Hudeček svými kontroverzními slovy posílil antipražské nálady ve zbytku země, byť se za ně s odstupem několika hodin omluvil. Zároveň svým výrokem upoutal na chvíli pozornost širší veřejnosti něčím jiným než problémy spjatými s projekty typu tunel Blanka či Opencard.

Právě tito kostlivci, kteří na něj vypadli z magistrátní skříně, když převzal vládu nad Prahou, mohou úspěch TOP 09 v hlavním městě ohrožovat více než peníze konkurenčního hnutí ANO. Způsob řešení zmiňovaných problémů může totiž vyvolávat dojem, že současný primátor není mužem, který je dokáže bez chyb napravit.

TOP 09 na pražské úrovni zároveň není vnitřně jednotná, což ji v očích voličů poškozuje. Přitom s metropolí spojuje svoji největší naději na úspěch. Ostatně před čtyřmi lety v ní tato strana vyhrála a nakročila k tomu stát se dominantní silou v pravé části politického spektra na celorepublikové úrovni.

Nebude-li nyní v Praze úspěšná, může její další vývoj nabrat opačný směr. Opakovaná sázka na populárního Karla Schwarzenberga, který by měl v kampani pomoci Hudečkovi a spol. k úspěchu, nemusí vyjít.

Paradoxně předsedou strany označovaní tradiční soupeři, tedy občanští a sociální demokraté, nejsou na úrovni hlavního města zrovna v nejlepší kondici.

Hnutí ANO zase mělo potíž vybrat v konkurzu jedince, který by vyhovoval vlivným lidem z pražské organizace a zároveň působil jako hodnověrný a s politikou příliš nespojovaný člověk.

Nejtěžší volby v dosavadní krátké historii si tak z pohledu metropole připravila TOP 09 sama. Jednak nečekaně výrazným úspěchem před čtyřmi lety, jednak vnitřními problémy, které nedokázala včas vyřešit.

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus



zpět na článek