Neviditelný pes

POLITIKA: Tichý výlet pana Bělobrádka do USA

17.6.2016

Silicon Valley a společnosti, které tu podnikají, určují budoucí globální trendy v nejperspektivnějších oblastech průmyslu a technologií. Tuhle obecnou citaci si nechal vicepremiér pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek umístit na stránky Úřadu vlády po svém návratu z cesty po Spojených státech. Asi bych mu odpustil, že v ní není nic konkrétního. Ono logicky ani být nemůže, když předseda lidovců na místě nic konkrétního neudělal. Když jsem si ale následně přečetl, že „iniciátory cesty byli poslanci hnutí ANO“, a proto určitě stojí za jeho „lynčem“ v novinách, nemohl jsem mlčet. Počkal jsem trochu, až se přehnalo šílenství kolem „antitabákového“ zákona a srovnal si myšlenky.

Cestu za oceán zorganizoval hospodářský výbor, jehož jsem předsedou, a z mého pohledu to byla jedna z nejúspěšnějších cest, jakou jsem za dobu svého mandátu zažil. Jsem rád za to, co všechno se nám povedlo a kde všude jsme byli. Jasným cílem bylo pomoci našim podnikatelům v kontaktu s technologicky nejvyspělejšími společnostmi světa, jakými jsou IBM, GE, Honeywell nebo Apple. Zároveň jsme se setkali s hospodářskými komorami USA a českými podnikateli v USA. Pokud chce být Česko i nadále konkurenceschopné, je nutné pružně reagovat a ekonomiku zdrojů musíme ve velmi blízké budoucnosti začít nahrazovat ekonomikou talentů s vysokou přidanou hodnotou. I proto jsme navštívili americké univerzity, které jsou špičkou v inovacích a vychovali ty nejlepší podnikatele na světě. Všude zajímavě diskutovali, učili se.

Myslím, že mohu neskromně prohlásit, že i díky mé minulosti, kdy jsem šéfoval českému Microsoftu, jsme se dostali na místa, kam se většina delegací nikdy nepodívá, a čeští podnikatelé byli velmi spokojeni s tím, kam jsme jim pomohli otevřít dveře. Mluvit s nejvyššími managementy takových firem, jako je Tesla, IBM nebo Google, bývá většinou nemožné. Velký dík patří i zaměstnancům naší ambasády v USA, kteří odvedli skvělou práci.

Na pozadí takové pracovní cesty vyniká výlet šéfa resortu pro vědu a výzkum ještě daleko víc. My z hospodářského výboru jsme ho přitom nezvali. Pozval se sám a já žádosti předsedy sněmovny Jana Hamáčka neměl důvod nevyhovět.

Vicepremiér přesto jako by s námi v Americe vůbec nebyl. Jeho cesta připomínala spíš soukromou dovolenou. Při návštěvě v továrně společnosti Tesla vůbec nepromluvil, na Stanfordskou univerzitu ani nedorazil, v Berkeley opět nepromluvil a v Applu třemi nevhodnými větami málem zrušil celé jednání. Doteď mi smysl jeho výletu uniká, ale nekomentoval bych to, nekritizoval, já svou misi úspěšně splnil a mám skvělý pocit z dobře odvedené práce. Kdyby ovšem pan Bělobrádek při obhajobě pro média nezačal zbytečně kopat kolem sebe včetně lidí, díky kterým za moře vyrazil.

Když jsem si v poslední době procházel různá média, přišlo mi lehce úsměvné, kde všude a jakým způsobem pan vicepremiér svou cestu prezentoval a obhajoval ji. Přitom nemusel. My v hospodářském výboru jsme od jeho účasti nic neočekávali a on naše očekávání beze zbytku naplnil.

Autor je poslanec ANO

LN, 14.6.2016



zpět na článek