25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Těžké časy premiéra Nečase

Ve snaze lépe rozumět obsahu naší letní politické sezóny jsem se pokusil odlišit příběh kalouskovský a příběh nečasovský. I když mají oba blízký zdroj a společné průsečíky, míří každý trochu jinam.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Kozelský 29.7.2012 7:01

Rozbitá !

Česká pravicde je dnes také rozbitá. Spíše zabitá. K uvedeným kauzám stačí přihodit PROMOPRO a pana Vondru. Vrásky na čele dělají panu premiérovi blížící se krajské a senátní doplňovací volby, které ukáží pravý stav a postavení pravice v této zemi.

Já být premiérem tak nespím. Po dvou letech byčování má být vidět, zda strategie směřování země přinesla ovoce ve vztahu ke stabilizaci schodku rozpočtu. Čísla ukazjí, že směr byl chybný, alespoň zatím není po zastavení propadu státního rozpočtu ani náznak. Spíše opačně.

Nepopulární kroky, které nejsou nezbytné obrací občany této země proti Nečasově vládě a to čím dále tím otevřeněji stejně jako před 89.

To by se ale muselo zapřemýšlelt o sociální politice a definici potřebnosti, o počtu krajů a zahájení centralizace státní správy, o definici imunity poslanců, o nutnosti zvyšování jejich již tak nemalých platů, o tom že úplatkářství je o tom padni komu padni bez rozdílu.

Taky mít ve vládě ministra spojeného s kauzou PROMOPRO asi pozici pravice neposiluje. Navíc nesmyslné zvedání daní drtící českou ekonomiku povede v lepším případě ke kritice ze strany největších sponzorů ODS, neboť zájme o české zboží a služby prudce klesá a sním zisky právě těchto mecenášů. Čas kdy šlo odejít se vztyčenou hlavou je pryč teď se buďto strategie povede, anebo pro příští parlamentní volby není české pravice.

M. Prokop 29.7.2012 21:08

Re: Rozbitá !

To byčování je půvabné.

V. Venc 28.7.2012 14:50

Těžké časy

Podle mého mínění, žádný premiér (možná s výjimkou p. Fišera) nemá časy lehké!

Spekulace o důvodech jednání dnešního premiéra jsou docela zajímavé, ale určitě souvisí s celou řadou doprovodných a navazujících "spekulací", např. o důvodech jednání a názorech, expremiéra Pospíšila, Bradáčové, Zemana, Schwarzenberga, různých jiných politických exponentů a i událostí, které proběhly již daleko dřív. Tyto širší okolnosti mohou určitě změnit výsledný směr úvah, nejen autora, ale hlavně diskutérů s vytříbeným politickým citem.

J. Urban 28.7.2012 13:50

Nečas je v podstatě už teď politická

mrtvola. Zařízne ho jeho vlastní parta, až ho po použití bude potřebovat zmuchlat a zahodit. Mám obavy, že na něj už nevybyde ani ta trafika, co byla pro špidlo či topola. Jedině, že ho kmotři za zásluhy nějak finančně zabezpečí.

A. Reček 29.7.2012 21:54

Re: Nečas je v podstatě už teď politická

Pokud v říjnu ve volbách dopadne ODS blbě, je možno na nadcházejícím sjezdu či kongresu strany, očekávat touhu Nečase vyměnit.  Jenže výměna šéfa bez výměny programu a předložení nové vize partaje, nepovede k ničemu co ODS vzpamatuje.  ODS není zatím stranou do nepohody, spousta lidí je v ní jen proto, že očekávala svůj společenský výtah nahoru.  A kmotři? Ti se pak budou poohlížet po někom jiném a partaj nakonec může skončit podobně, jako Mečiárova HZDS.  

J. Havelka 28.7.2012 12:28

Z minisra Blažka mě jímá hrůza.

Ministr Blažek je typově velmi podobný Hušákovi. Nevěřím mu ani slovo. Jmenovat Bradáčovou evidentně nechce (nebo nesmí ?). Proto nejmenování stále odkládá, aby získal čas na vymyšlení trochu věrohodných a právně uznatelných důvodů. Pro voliče ODS je to další smutné zjištění, kam až se ODS pod vedením premiéra Nečase dostala.

J. Urban 28.7.2012 13:53

Re: Z minisra Blažka mě jímá hrůza.

Ten neví kudy kam. Právně čistě to vyřešit rozhodně nemůže, to by tu Bradáčovou musel fakt jmenovat :-))) Jeho a Nečasovo tanečky jsou trapné a naprosto nedůstojné "právního státu", čekal bych to tak ve Rwandě nebo Sierra Leone. Co asi vymyslí ti dva (napadá mě asociace s filmem "Blbý a blbější") dál? Co takhle autonehoda paní Bradáčové, ta by helfla, co? A ještě více pana nejvyššího státního zástupce Zemana!

J. Havelka 28.7.2012 12:27

Z minisra Blažka mě jímá hrůza.

Ministr Blažek je typově velmi podobný Hušákovi. Nevěřím mu ani slovo. Jmenovat Bradáčovou evidentně nechce (nebo nesmí ?). Proto nejmenování stále odkládá, aby získal čas na vymyšlení trochu věrohodných a právně uznatelných důvodů. Pro voliče ODS je to další smutné zjištění, kam až se ODS pod vedením premiéra Nečase dostala.

V. Kováčová 28.7.2012 10:16

Z ODS po Topolánkovi

jsem byla naprosto rozčarovaná, proto jsem velkou naději  vkládala do Nečase. Smířila jsem se s tím, že nemá naprosto žádné charisma, není to vůdce v pravém smyslu slova. Myslela jsem, že lidé ocení jeho poctivost a nezkorumpovatelnost. Doufala jsem, že když řekl, že nejsilnější strana ve vládě bude mít také klíčová ministerstva, jako finance, zahraničí atd. že na tom bude trvat. Brzo jsem pochopila, že jeho slova nemají žádnou váhu, že založením je to muž, který neumí být jedničkou. Když dnes vidím, jak před kamerami plní zadání jiných a s pohrdavým výrazem  naboba lže jako když tiskne,  po dvaceti letech jsem konečně pochopila, že ODS, která má  ve vedení muže jako je Nečas, Bendl, Kuba, Benda, Blažek, už není pomoci. Doufám, že ODS ve volbách padne na úplné dno a teprve potom  se snad najdou noví a minulostí nezatížení lidé, kteří pochopí, že ODS má ještě naději, ale  musí se vrátit ke svým pravicovým kořenům a musí zvolit jako svého předsedu člověka slušného, pevných zásad a charakteru, s uměním být opravdovým šéfem.

M. Pernický 28.7.2012 11:06

Re: Z ODS po Topolánkovi

    O pravicovostí se nedá v naší republice vůbec argumentovat,nechápu proč to pořád

    někdo používá,taktež demokracie.

P. Pavlovský 28.7.2012 12:01

Re: Z ODS po Topolánkovi

U těch kořenů nejde v první řadě o pravicovost, ale o mravnost, elementární občanskou poctivost a lidskou slušnost. Je ovšem otázka, jestli ODS ve svých kořenech vůbec něco takového má. Z jejích "otců zakladatelů" se postupně vyklubalo leccos.

P. Pavlovský 28.7.2012 2:42

Předposlední věta je de facto otázkou pouze řečnickou,

P.Příhoda si na ni v předchozích řádcích již odpověděl: Premiéra je už zbytečné ptát se na cokoli, byl zachvácen chorobnou lhavostí v přímém přenosu.

Král Slunce se proslavil výrokem: Stát jsem já! P.Nečas nám jakoby říkal: Stát je moje strana!

Doufám, že jej voličové přesvědčí, že o takový stát nestojí! Nic lepšího a ozdravnějšího pro ODS už udělat nemohou!

Volit TOP 09 ovšem z etických důvodů rovněž nelze a jedinou ministryni koaličního partnera TOP 09 - STaN - opět stíhá skandál za skandálem jako za jejího předchůdce Bessera. Jenom za nimi už není zneužití postavení veřejného činitele (typu nátlaku na ředitele Českého filmového ústavu), ale lempmplovství jejích podřízených a jejich nekvalifikovanost.

Ať už jde o /ne/řešení problému Státní opery, Praha (spojení s operou Národního divadla bez náhrady Městkou operou v téže budově řešením opravdu není), zbastlení darovací smlouvy s žijícím klasikem světové fotogradie Koudelkou (republika tím přišla o dar v hodnotě cca 3,5 milionu dolarů, nemluvě o nevyčíslitelné ztrátě na národním kulturním movitém bohatství) nebo o přibližující se skandál s /ne/převozem urny s ostatky Franriška Kupky z Francie do Česka, ať už do rodných Opatovic nebo na vyšehradský Slavín (21. 6. bylo 95. výročí smrti tohoto světově nejuznávanějšího českého malíře, hrdiny a zakladatele českých legií ve Francii za I. světové války, od 1922 profesora pražské Akademie výtvarných umění - 90. výročí).