23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

POLITIKA: Ten, který měl pravdu

Do roku 2003 byl hráčem ve stranické politice, ale přes zásluhy o transformaci z čela vlády a později i ODS odcházel s pochroumanou pověstí. Možnosti, které se mu otevřely příchodem na Hrad, pro něj byly darem z nebes: prezident, pokud k tomu má vlohy, může zásadně vstupovat do veřejné diskuse.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 7.3.2013 14:57

Vynikající a velmi potřebný článek

"Chybovati je lidské" a pro slušného člověka proto obvykle není velkým problémem, přiznat se k (očividnému) omylu. To ale nelze čekat od těch "ubožáků", kteří se nikdy nemýlili, protože nikdy nevěřili tomu co tvrdili, protože byli a jsou placeni za (EU-hujerské) lhaní.

"Voda" (historické paměti) se určitě "zavře" nad tuctovými podvodníky, falešnými proroky, a lháři. Na ty, kteří měli pravdu a tu pravdu ze všech sil hájili (jako např. V. K.), dějiny nikdy nezapomenou (ani kdyby svůj zápas prohráli).

S. Ševeček 6.3.2013 9:25

Milé děti, tiše seďte a dívejte se, Král odchází.

Nikdo už STATESMANovi Václavu Klausovi "neodpáře", že je zakladatelem moderní české státnosti.

S. Vaněček Šauerová 5.3.2013 19:12

Šly Lidové noviny Klausovi na ruku ? Podle Petra Kamberského každodenní realita.

"Za takřka dvacet let práce v novinách jsem nikdy nevyprávěl o vnitřních poměrech. Ale při pohledu na dnešní LN a její sobotní přílohu (viz Kaisertův text ze 2. 3. 2013, pozn. S.Š.) říkám toto : Ředitel Dalibor Balšínek mi nezřídka vyhazoval věty, odstavce i celé články z novin, které nebyly konformní s hradním postojem. Zakazoval mi předem psát o tématech, jako je DPH, důchodová reforma či pěstounská péče, zejména když jsem měl jiný názor než Václav Klaus".

K odchodu z LN se rozhodl poté, co mu Balšínek navrhl pokutu za otištění textu Martina Putny pod názvem "Svatý Václave, vyžeň fašisty", který ostře polemizoval s Klausovými myšlenkami. "Poté jsem dostal příkazem otisknout manifest Akce D.O.S.T. okomentovaný předsedou Akce D.O.S.T. Michalem Semínem. Článek, který, jak se sám pochlubil kolegům, vymyslel Václav Klaus. A jelikož intelektuální příloha řízená jakýmkoliv politikem púřestává být intelektuální přílohou, výsledek byl jasný".

Petr Kamberský, 2. 3. 2013

P. Han 5.3.2013 21:24

Re: Šly Lidové noviny Klausovi na ruku ? Podle Petra Kamberského každodenní realita.

Zajímavé. Na to, jak Lidovky denně řezaly do Klause, kdy Kamberský byl ještě pořád jeden z těch nejpoctivějších, na rozdíl od Putny, Peňáse, Palaty a několika dalších, mi to přijde trošku zvláštní. Kdyby je Balšínek nedusil, nejspíš by tedy redakce LN kolektivně vyrazila na zteč proti Hradu a Klause by zavřeli do Daliborky. Jenže Balšínek je Dalibor, tak to neprošlo.

M. Prokop 5.3.2013 21:39

Re: Šly Lidové noviny Klausovi na ruku ? Podle Petra Kamberského každodenní realita.

Pan Kamberský bude nejspíš mírně zhrzen (jeho články byly poměrně slušné, tak teď vidím, že bych za ně měl ocenit Balšínka ........)

P. Han 5.3.2013 21:47

Re: Šly Lidové noviny Klausovi na ruku ? Podle Petra Kamberského každodenní realita.

Kamberského jsem četl rád. Přesto, že se o Klausovi vyjadřoval s daleko menší soudností, než o jiných. Ale příjemně mě překvapil tento článek Daniela Kaisera, který také při nástupu do LN byl prvoplánovým klausobijcem, jako je jich tam pořád většina. Dokonce je to snad kritériem pro přijetí, protože ti mladší jsou většinou taky klausofobní, ale na rozdíl od Kamberského neumí psát.

S. Vaněček Šauerová 6.3.2013 5:09

Klausobijce ? Mluvíte o Kaiserovi, z něhož si kdekdo pro servilnost ke Klausovi dělá léta lagraci ?

:-)

J. Kanioková 5.3.2013 16:18

Ha ha ha .... Ústavní soud odmítl zrušit sporný druhý článek amnestie. Tři soudci byli proti

Ústavní soud v úterý nevyhověl žalujícím ve dvou věcech, které hýbou českou politickou scénou. Nezablokoval církevní restituce a nezrušil část prezidentské amnestie.

Druhým článkem amnestie, který zastavoval soudní řízení trvající déle než osm let, se Ústavní soud odmítl zabývat. Zrušení části amnestie po něm chtěli senátoři.

Důvody svého rozhodnutí zatím soud nezveřejnil, přezkoumávání amnestie by tím však mělo skončit.

J. Kanioková 5.3.2013 16:23

Re: Ha ha ha .... Ústavní soud odmítl zrušit sporný druhý článek amnestie. Tři soudci byli proti

http://jdem.cz/zd6d8

J. Kanioková 5.3.2013 16:26

Re: Ha ha ha .... Ústavní soud odmítl zrušit sporný druhý článek amnestie. Tři soudci byli proti

Bože, jsem mimoň. Lepím tu odkaz z IHnedu a nevšimnu si, že hned vedle ruky je odkaz na totéž v Lidovkách

T. Šmilauer 5.3.2013 18:26

Re: Ha ha ha .... Ústavní soud odmítl zrušit sporný druhý článek amnestie. Tři soudci byli proti

Paní Kanioková, nyní máte možnost navrhnout parlamentu zákon: Václav Klaus se zasloužil o stát... Přesněji řečeno:  Václav Klaus se zasloužil o "právní" stát.

M. Prokop 5.3.2013 21:40

Re: Ha ha ha .... Ústavní soud odmítl zrušit sporný druhý článek amnestie. Tři soudci byli proti

To je fakt, to netřeba Parlamentem stvrzovat.

S. Ševeček 6.3.2013 9:24

Re: Ha ha ha .... Ústavní soud odmítl zrušit sporný druhý článek amnestie. Tři soudci byli proti

Výtečně, pane Prokope!

D. Švik 5.3.2013 14:03

Vynikající resumé

Jen s poslední větou bych polemizoval- voda se na Klausovou pravdou nezavře. Dokonce jsem přesvědčen o pravém opaku. S postupujícím časem, čím dál více lidí na vlastní oči uvidí, že měl Klaus prakticky ve všem pravdu.

J. Boleslav 5.3.2013 14:39

Re: Vynikající resumé

Souhlas, taky si to myslím.

J. Kadeřábek 5.3.2013 15:05

Re: Vynikající resumé

Ve všem určitě ne, ale v základních a důležitých věcech ano. Jeho chybou bylo, že posuzoval druhé podle sebe. Příkladem je kuponová privatizace. On předpokládal, že si lidé pořídí akcie a budou s nimi kšeftovat. Netušil, že většina národa je blbá nebo lenošná a  nacpe to do fondů PPF, Kožený a spol. a pak budou brečet, že byli okradeni a pochopitelně za to může Klaus. Jako ekonom je ovšem osoba par excelans.

P. Rajman 5.3.2013 11:01

Klaus si hrál

s českou xenofobií jako Chaplin ve filmu Diktátor se zeměkoulí. V tom mu podlehli mnozí včetně autora článku. Obraz EU jaksi bez Česka, který v lidech (včetně jeho odpůrců zakonzervoval) se bude rozpouštět velmi pomalu a je hodně pravděpodobné, že spousta hrudek v něm zbyde i pro další generace. 

P. Han 5.3.2013 11:31

Re: Klaus si hrál

Žádnou xenofobii nevidím. Odpor proti diktátu zvenčí ano. Stejně jako to, že se vždycky najdou jednotlivci tvrdící, že jsme jako národ nesvéprávní a musíme být řízeni odněkud, kde to s námi i s celým světem myslí jen dobře. Ať se to sídlo rozumu a všeobjímající lásky (která se pochopitelně nevztahuje na ty, kdo by chtěli podkopávat cestu k nejsvětlejším zítřkům) jmenovalo v historii Berlín, Moskva nebo Brusel.

P. Rajman 5.3.2013 12:03

Re: Klaus si hrál

Respekt k českému státu a jeho institucím je v zahraničí větší než v u těch, kdo všelijakými výjimkami pro Čechy z nich dělají blbce hlavně před sebou samými. 

J. Maleček 5.3.2013 12:18

Re: Klaus si hrál

Dovolím si lehce nesouhlasit. Xenofobie je mi cizí a vůbec by mi nevadilo, kdyby naše ekonomika byla nějakým způsobem usměrňována zvenčí, kdyby to usměrňování bylo rozumné. Jenže ono není. Architekti Evropy a eura např. vůbec nepochopili, co pro méně vyspělé země znamená, když jim vezmeme možnost devalvovat měnu. Takže rozlišuji - s národoveckou kritikou EU ze strany Klause se neztotožňuji, s tou ekonomickou ano.

M. Prokop 5.3.2013 15:12

Re: Klaus si hrál

A kritizuje Klaus EU vůbec "národovecky", nebo se jen domnívá, že nemůže být funkčního státu tam, kde totálně chybí "politický národ"?

J. Vyhnalík 5.3.2013 18:05

Re: Klaus si hrál

Nejde o EU bez ČR, ale o to mít EU, která pomáhá a ne škodí.

Pokud jde o národní aspekt, tak VK se bránil urychlené federalizaci Evropy a správně poukazoval na to, že napřed je potřeba vytvořit evropský politický národ. Tím není myšlen jeden jazyk, ale jedna identita. Federalizace je v dnešním pojetí EU snahou o centralizaci moci do rukou elit odtržených od svých voličů. Tyto elity se zodpovídají samy sobě a politickou podporu získávají nátlakem a manipulací (referendum tak dlouho, dokud se neschválí to, co má být schváleno, finanční závislost na dotacích, odepřením kterých se snadno dá vykolejit ekonomika "neposlušného" státu atd.)

M. Baloun 5.3.2013 10:36

Dobré shrnutí

Mluvíte mi z duše. Až na jednu maličkost. Do 31. 12. 2012 s Vámi zcela souhlasím a do této chvíle byl VK můj prezident, jehož jsem jednoznačně uznával a dával ho svým dětem za vzor nezávislého a osobně statečného státníka. Od 1. 1. 2013 je to jinak. Celých svých 10 let poslal VK aminou do kopru.

L. Křivan 5.3.2013 10:39

Re: Dobré shrnutí

Souhlas. Nenapsal bych to jinak.

J. Kanioková 5.3.2013 10:45

Smýšlel jste stejně i o Havlovi po jeho amině ?

Z. Švrček 5.3.2013 11:00

Re: Smýšlel jste stejně i o Havlovi po jeho amině ?

Ono se to u Havla tak nějak toleruje, ne? Co je dovoleno Iovovi, není dovoleno volovi? Fuj tajxl.

L. Severa 5.3.2013 11:10

Re: Dobré shrnutí

Pane Baloune, proč si myslíte, že amnestie byla chybou ?

V. Mlich 5.3.2013 12:07

U mě je to obráceně

Vyhlášením amnestie Klaus jejími parametry potvrdil své kvality a růst. Nebyla to žádná Husákovská ani Havlovská amnestie, ale Klausovká, promyšlená, přesně cílená, oslovující. To, že ji hodně lidí nepochopilo, je příznačné i pro ostatní Klausovy činy, ale taky to, že časem to značnému procentu nakonec dojde, že i v tomhle měl pravdu. Růst spočívá v tom, že z technokrata se postupně proměňuje na Člověka, křesťanské kořeny se nakonec projevili ve skutku odpuštění a milosrdenství.

Není ale všem dnům konec, jeho role teprve začíná...

S. Ševeček 5.3.2013 13:16

Re: U mě je to obráceně

K té amnestii, pane Mlichu, bych ještě dodal, že NIKDO se neptá na názor "na aminu" těch šestnácti tisíc občanů, kteří byli osvobozeni, mnozí z nich jako "sprostí podezřelí", a zajisté panu Presidentovi dnes a denně děkují. Zato je plný mrdiální prostor těch několika bezdomovců, kteří se nechali zavřít na zimu do tepla - mezi nimi (považte, tolik!) 55 recidivistů ze 6240 propuštěných.

D. Polanský 5.3.2013 18:14

Re: U mě je to obráceně

To jste trefil, byla přesně cílená!