25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Telenovela o amnestii

7.5.2013

Zhrzený Paolo se obrátil na nejvyššího šéfa Zemanose, aby uvedl na pravou míru, kdo je autorem nechvalného dokumentu. Mezitím Francesca a Fabio.....

Dění okolo Klausovy amnestie opravdu připomíná céčkovou telenovelu, kdy se jeden problém řeší třicet dílů a emoce stříkají na všechny strany, jeden obviňuje druhého, lidé se rozcházejí a zase udobřují, intrikáni intrikují, klaďasové trpí nespravedlivým osočením a vše nakonec skončí někdy v nedohlednu happyendem.

Upřímně, pět měsíců po vyhlášení amnestie s abolicí je řešení kdo, kdy, zda, jak a proč úplně nesmyslné. Prezident republiky má ústavní právo vyhlásit amnestii a abolici v neomezeném rozsahu. Tečka. Pokud svého práva využije, nemůže to být považováno za velezradu ani nic protizákonného.

Je zcela jedno, kdo text připravoval, kdo se podílel na různých verzích či kdo byl osloven pro radu. Je to nesmyslné, hloupé, ba dokonce směšné. Pan Hasenkopf se může cítit ukřivděný osočením ze strany pana Mynáře. Může být rozčarovaný z vyhazovu z hradních služeb. Může podávat oznámení a řešit spor právní cestou.

Faktem je, že nový pán si s sebou přivádí své "služebnictvo", a to platí i dnes v případě Miloše Zemana. Dohadování se o autorech textu, přehazování si "viny" za stranu na stranu jako horkým bramborem je skutečně trapné.

Ať už je třeba i jen částečným autorem textu kdokoli, jde o amnestii, kterou vyhlásil prezident republiky a tudíž je amnestií jeho. Když se tvoří zákony ve Sněmovně, tak každý poslanec má tým, který mu zpracovává podklady a ne každý má právní vzdělání, takže se radí s odborníky (nebo by alespoň měl). Pod zákonem také nejsou napsaná jména všech, kteří se na textu podíleli třeba jednou větou.

Ústavní soud rozhodl, že prezidentem vyhlášená amnestie je v souladu s Ústavou a odmítl se zabývat žalobou na exprezidenta Klause pro velezradu. Proč se pořád objevují další a další "šťouralové" včetně senzačních odhalení, kdo stál za textem?

Chápu, že se zejména abolice lidem nelíbí. Jsem jedním z nich, myslím si, že dotyční osvobození měli vyslechnout rozsudek jménem republiky. Na druhou stranu ale připouštím a jsem rovněž zastáncem toho, že pokud spor trvá i 16 let a za tuto dobu nejsou schopny soudy vynést konečný rozsudek, pak důkazy proti obviněným asi nejsou tak pádné.

Prezident Miloš Zeman slíbil, že zveřejní autora Klausovy prezidentské amnestie. Jak se dalo očekávat, ve sporu mezi Mynářem a Hasenkopfem se postavil na stranu svého spolupracovníka a nepřímo označil jako autora právě Pavla Hasenkopfa.

Podle pana Hasenkopfa se na tvorbě textu podílel Zdeněk Koudelka, kterého exprezident Klaus neúspěšně navrhoval na Ústavního soudce a který má blízko k ČSSD. Ke Zdeňku Koudelkovi má blízko i prezident Zeman.

Celé toto dohadování je už doslova fraškou. Existují daleko důležitější věci, které je zapotřebí řešit a věnovat jim pozornost než to, kdo dodával Václav Klausovi podklady pro vyhlášení amnestie. Václav Klaus ve funkci prezidenta amnestii s abolicí vyhlásil. Nic tím neporušil a Ústavní soud konstatoval, že vše proběhlo v souladu s Ústavou.

Jenže tenovely jsou pro spoustu lidí nakažlivou podívanou. Co když se Francesca zamiluje do toho nesprávného a chudák Fabio skončí kvůli intrikám v nemilosti? A co Jose? Vyjde mu jeho sen, či skončí na ulici jako zkrachovanec? Tak honem sledovat další díl...

Převzato z Polanecky.blog.idnes.cz se souhlasem autora