28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

POLITIKA: Takže už zase omezená suverenita?

Pamětníci si možná vzpomenou na výrok soudruha Brežněva, který nám v roce 1968 naordinoval „omezenou suverenitu“, což je oxymorón par excellence. Zdá se, že čínské soudruhy některé termíny skutečně zaujaly.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Kučer 2.9.2020 19:20

Číny se bát nemusíme, je daleko a předseda Senátu ukazuje že se nebojíme. Ruska se také bát nemusíme protože jsme v NATO. Nebezpečí je jinde.

J. Hanzlík 2.9.2020 16:35

Článek pana Tomáše Vodvářky jsem přečetl, pokýval hlavou, zamyslel se nad jeho nadsázkou a jinak se mi nic nepřihodilo. Avšak po přečtení některých diskusních příspěvků jsem nabyl dojmu, že autor některé čtenáře připravil o jejich klid a zcizil jim jejich čínskou, výhodně nakoupenou narkotickou pohodu. Přátelé, nevěšme hlavy! Máme kolem sebe spoustu „výhodně“ nakoupených čínských výrobků, není totiž před nimi uniku, ale to přeci neznamená, že se povinně staneme fanoušky čínského politického systému. Nehrozí nám ani čínský mzdový systém. Leda, že by se v nás ozvaly sociální výčitky za ty okrádané pracovníky v úspěšném čínském modelu nízkých nákladů.

F. Navrátil 2.9.2020 16:15

Vystrčil se svou cestou zapletl nejen do vnitřních záležitostí pevninské Číny, ale i do politického sporu na Tchaj-wanu. Tam je totiž nejsilnější opoziční strana Kuomitang příznivcem dohody s pevninskou Čínou podle vzorce "jedna země, dva režimy". V jaké situaci se ocitne Vystrčilova aktivita, když v příštích volbách zvítězí Kuomitang a Tchaj-wan urovná své vztahy s pevninskou Čínou?

J. Jurax 2.9.2020 14:57

Jojo, a v EU požíváme suverenitu plnou a neomezenou, že.

Což ovšem neznamená, že bychom měli dovolit si ji nechat omezovat ještě víc.

J. Fridrich 2.9.2020 14:50

" Takže už zase omezená suverenita?" Na tuto otázku existuje snadná odpověď - dříve nás do ní vedli naši kolaboranti a uskutečnil to svými tanky na 20 roků Leonid Iljič Brežněv, dnes nás k ní vedou opět naši kolaboranti v čele s našim presidentem...

Tak asi tak, vážení...

J. Jurax 2.9.2020 14:59

No, vstoupivše do EU jsme se své suverenity stejně vzdali. Snad poprvé v našich dějinách dobrovolně a ryze demokraticky.

L. Severa 2.9.2020 16:39

Pane Juraxi, roku 1526 jsme zvolili Habsburka také dobrovolně, ovšem také jsme nevěděli do čeho lezeme.

V. Kučer 2.9.2020 18:59

Habsburka jsme zvolili z důvodu bezpečnosti před tureckým nebezpečím. EU původně také vznikla hlavně z důvodu bezpečnosti. V současné době je hlavní nebezpečí pro obyvatele Unie její vedení.

J. Jurax 2.9.2020 20:15

No, z důvodu bezpečnosti vzniklo tak leda Evropské společenství uhlí a oceli v roce 1952.

Dnes je EU pro evropské státy spíš nebezpečím.

V. Kučer 2.9.2020 21:16

Měl jsem napsat předchůdkyně EU

J. Jurax 2.9.2020 20:11

Ano.

Dík za doplnění.

P. Novák 2.9.2020 19:09

Cyril Svoboda, ministr zahraničních věcí,nám tenkrát vysvětlil,že o suverenitu jsme nepřišli,jen jsme ji svěřili do úschovy EU;-D

B. Hamal 2.9.2020 14:13

Jsem Čech, řekne Ui-Strtch Yl až se vrátí do Prahy a bude mu odpuštěno

I. Štípek 2.9.2020 13:24

Pan Vodvářka se rychle posouvá od "tepajícího" ke "směšnému a politováníhodnému". Něco je špatně, pane Vodvářko. Nejste spokojen se svým životem, ulevujete si hrubostmi a jízlivostmi. Pořád je to jen o vás, zapravdu vám zde mohou dát jen stejným nenávistným tápáním postižení, jako jste vy.

P. Pavel 2.9.2020 13:37

Vlastní zpověď si nechte k psychiatrovi.

Z. Mikulášek 2.9.2020 12:51

Že byl Vystrčil nastrčen "Zápdem" jako pokusný králík a že to celé byla od nás zbytečná provokace, to pane autore neokecáte vznosnými žvásty o naší suverenitě. Tomu možná věří źáčci na obecné a několik zdejších fanatických hujerů.

P. Selinger 2.9.2020 21:58

Pan Vystrčil si tu cestu nevymyslel, jen plnil odkaz pana Kubery, kterého za myšlenku podniknout tuto cestu je třeba mít v úctě !

P. Lenc 2.9.2020 11:18

Máme to, co si občané zvolili.Nic víc, nic míň.Bohužel.Ale máme předsedu senátu,který má koule a za to dík.

V. Pavelka 2.9.2020 13:20

Nevolil jsem opoziční soukromou zahraniční politiků senátorů ,kteří nedostali mandát k něčemu ,čemuž nedohlédnou případných důsledků?!

P. Pavel 2.9.2020 13:39

Naštěstí krom hradního čučkaře tady nikdo soukromou zahraniční politiku nepraktikuje.

M. Panter 2.9.2020 14:51

Má koule a skvělé špagátky....asi jak Bilak ve své době.

J. Ptáček 2.9.2020 11:15

V některých zemích se vládne silou strachu, brutální a neomezenou mocí. V jiných dobře promyšlenými a přesně formulovanými zákony zastřešenými Ústavou jako zákonem číslo 1. A je úplně jedno zda jde o republiku, království nebo nějakou jinou formu. Já jsem si už vybral. Omezená suverenita praktikovaná omezenými suverény to není.

J. Jurax 2.9.2020 15:09

Nevybral-li jste si omezenou suverenitu, pak byste měl opustit ČR, neboť ta si omezenou suverenitu dobrovolně zvolila vstupem do EU.

Takže tu máme co nechcete - omezenou suverenitu praktikovanou vskutku hodně omezenými "suverény" z evropské komise v bruseli ... :-)

J. Novák 2.9.2020 10:53

Několik poznámek:

1. nikoli "evarpována", ale vaporizována byla prohlášená neosoba, měl-li jste na mysli Orwellův román 1984. Ale to není důležité.

2. cirkusová představení našeho premiéra nemají vůbec nic společného s Čínou. Stejně tak jedovaté poznámky o tom, co a za kolik česká vláda z Číny nakoupila není až tak vinou Číny, jako spíše české vlády. Český lid si zvolil kradnuvšího prolhaného kašpara do role premiéra, což je plně v souladu s principy demokratického práva a Čína s tím nijak nesouvisí.

3. v době, kdy většina legislativy schvalovaná českým Parlamentem je diktována z Brusele, a tedy není v souladu – či dokonce může být v protikladu – s vůlí lidu této země, je strašení Čínou skutečně úsměvná obsese. V Ústavě této země stojí, že všechna moc v této zemi patří lidu, s čímž je přejímání legislativy z Bruseli v zásadním rozporu a je vysloveně protiústavní! Ale z Číny přejímáme leda tak spotřební zboží či textil, a to ještě pouze za protihodnotu a pouze na základě svobodné vůle tak činit (neby Vy snad nemáte doma žádný čínský šmatlafoun, počítač, košili, triko, televizi, nádobí, kuchyňský robot, svítidlo, propisky, boty....????). Na naši legislativu však Číňané mají vliv zcela nulový! V této souvislosti si mohou čínští představitelé tlachat, co jim libo, protože nás drží pod krkem Brusel, ne Peking! Nebylo by už pomalu na čase si tohoto faktu konečně povšimnout?

J. Vavruška 2.9.2020 10:19

Trochu se ale zapomíná, že ČR má s ČLR podepsanou mezinárodní dohodu, v jejímž jednom bodě uznává politiku jediné Číny. Čili momentální nápad předsedy senátu je v rozporu s touto dohodou a v diplomatickém úhlu pohledu je to plivnutí do tváře. Buď máme nějaké dohody, které jsou součástí naší zahraniční politiky, a ty platí, nebo je Česká republika země, se kterou nemá cenu nějaké dohody uzavírat, protože nemají cenu ani toho papíru, na kterém je podpis. A to se v budoucnu může vymstít, a to vůbec nemusí nijak souviset s Čínou.

J. Václavíková 2.9.2020 10:52

Mohl byste citovat z té smlouvy, kde pro nás vyplývá něco takového? Pokud tedy nevěříte více čínským propagandistům než našim právníkům, kteří to popírají.

P. Pavel 2.9.2020 11:03

V čem konkrétně porušil Vystrčil politiku jedné číny? Prohlašoval snad někde, že Tchajwan je samostatný stát? Ne.

D. Müller 2.9.2020 11:40

Politika jedné Číny je takový komunistický žvást. Všichni víme, že jde o dva samostatné státy a okupovaný Tibet. Podvolení se tomuto vágnímu termínu byla chyba a je na čase toto pokrytectví napravit. Hold Číňané za trest si nebudou smět koupit pražskou šunku a nebudou sem courat s koronáčem.

R. Meišner 2.9.2020 9:07

doufejme že se vše zas brzy uklidní...ostatně velmoci mají úplně jiné starosti než sledovat pana Vystrčila. myslím že za pár dní si nikdo na tuto příhodu ani nevzpomene a patnáct minut jeho slávy rychle vezme za své. --jen je trošku škoda, že neumí ani pípnout anglicky ( což by v jeho funkci měla být samozřejmost) a že i česky pronášený projev musí číst z papírku. njn.

A. Pakosta 2.9.2020 8:58

Tak tady čtu jednotlivé příspěvky a začínám mít neblahý dojem, že na nás všech zanechává digitální epocha své nesmazatelné stopy - a to v tom smyslu, že i naše vnímání reality je čím dál víc binární. Vše vidíme černobíle, všechno nebo nic, kdo není s námi, je proti nám, jako za komoušů neblahé paměti. Přece to, že se kriticky dívám, na akt čínského představitele, a vyjádřím nad ním nelibost, neznamená ještě, že jeho samého, nebo snad celou Čínu, nenávidím, tím méně že k té nenávisti podněcuji ostatní! A na druhé straně, když někdo pronese svůj negativní názor na počínání páně Vystrčilovo, neznamená ještě, že dotyčný je čínským, ruským, nebo co já vím svazijským agentem. Že někomu nedám lajku na fejsbůčku, neznamená ještě, že ho chci zničit! Propána, snažme se vnímat svět v jeho pestrosti, ať už barev (včetně kůže) nebo názorů!