19.4.2024 | Svátek má Rostislav


POLITIKA: Takhle se demokracie nebuduje

29.7.2014

Drsným a pošetilým výrokům našich čelních politiků se smějeme. Když ale napadají kořeny demokratického systému, který v české společenosti rozhodně není zakořeněn, měli bychom být na pozoru.

Základem každé demokracie je parlament. Místo, kde se odehrává drsný, ale kultivovaný střet názorů dané společnosti. Ne, to není další nudná teorie. Bez parlamentu totiž můžeme mít sebeefektivnější vládu, ale brzy se dostaneme k tomu, že slovo demokracie ztratí jakýkoliv smysl.

Jak vnímají demokracii Češi? Centrum pro výzkum veřejného mínění Akademie věd se jich pravidelně ptá.

"Demokracie je lepší než jakýkoliv jiný způsob vlády". S tímto tvrzení souhlasí jen 45 % dotázaných. 52 % připouští, že jiný než demokratický režim může být lepší.

Každý třetí Čech souhlasí s tím, že by měl být zrušen parlament a politické strany.

Politiky má daná společnost i k tomu, aby jí vysvětlovali, v jakém zřízení a proč žijí. Proč je vždycky výhodnější liberální demokracie než osekávaný systém po vzoru Maďarska či diktatura po vzoru KLDR. Proto je v zemi, která jednoznačně nesdílí pevné demokratické hodnoty, tak nebezpečné, když nejdůvěryhodnější politici přímo plivají na parlament.

Je velký rozdíl mezi konkrétní kritikou konkrétních politických oponentů a označováním nejdůležitější demokratické instituce jako žvanírny. Když přední politici pohrdají principy jeho fungování, milionům občanů před televizními obrazovkami tak podprahově sdělují, že parlament je k ničemu. Proč by si ho měli občané vážit, když jím pohrdají i jejich političtí hrdinové?

"Já do těch procedur parlamentu, v kterých se nevyznám, ani se nechci vyznat, ani to nebudu studovat, a klidně mě můžou kritizovat stokrát. Je mi to úplně jedno," nechal se slyšet vicepremiér, ministr financí, šéf dnes nejpopulárnější strany, jeden z nejpopulárnějších politiků, majitel asi poloviny českých médií a majitel nejsilnější české firmy v jedné osobě.

Obávám se, že si Andrej Babiš neuvědomuje, jak nebezpečnou hru hraje, když Čechům sděluje, že se na parlament také mají vykašlat. Stačí se podívat o pár kilometrů dál na východ nebo pár let zpátky do české historie. Systematické vytváření dojmu, že všichni politici jsou zkorumpovaní a neschopní, totiž v historii vedlo už k mnoha změnám režimu.

Převzato z Janda.blog.ihned.cz se souhlasem autora