28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

POLITIKA: Tak umírá svoboda

Orwelovských opatření ze strany současné vládní koalice není zrovna málo, ale EET mezi nimi vyniká a jeho dopad bude zásadnější, než se na první pohled zdá.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 23.11.2016 23:26

Hm

"EET pokračuje v módním trendu presumpce viny: několik subjektů (či maximálně několik desítek subjektů) porušuje zákon."

No, tak bych řekl, že v punktu daní byste měl u zákon porušujících subjektů tak o tři čtyři řády přidat. Z obliga jsou leda tak zaměstnanci ...

"Je-li v systému mezera umožňující jeho zneužívání, správnou reakcí je úprava či výměna systému".

Tak EET snad JE výměna systému ... jinak bych připomněl zlaté programátorské pravidlo - jako zákon to formuloval jistý Murphy - totiž že náprava jedné chyby způsobí nejméně dvě chyby jiné. Platí to i tehdy, když chybu chcete opravdu opravit; to ovšem v případě zákonů, předpisů a nařízení generovaných státem nemusí nutně být pravým záměrem opravců - a ještě navíc se do toho séře politika.

D. Bystriansky 23.11.2016 22:55

Pan Šejna podniká úúúž 9 let

"jsem OSVČ už 9 let"!

Pane, to jste kápnul na věc! Tak vy podnikáte úúž 9 let, já jsem podnikal 25 let. Chcete IČ dohledejte si v rejstříku, pane ouřado,

číslo bot taky chcete a co takhle co jsem snídal, vždyť pokud jsem snídani neukradl, tak mi to nemůže vadit, pořízení EET by mne nezruinovalo, ale i "stokrát nic umořilo vola" a o tom to je!!!

Z vás ten socialismus teče všemi otvory. Podnikat jsem začal s nadšením a vervou a položil jsem na oltář živnostníka nejednu oběť,

toto slovo jsem použil poprvé. Nelituji, jsem zajištěný, mám již roky vysoce nadprůměrný důchod, příjem z nájmu, příjem z KM, příjem z .. atd. Začal bych podnikat dnes-NEJSPÍŠE NE. Protože za těch 25 let se věci změnily, přišlo 100 krát nic, ve skutečnosti tisíce krát nic. Zde nejeden chytrák znající zákl. matematiky zahýří vtipem. Sto krát nic je nic. tak vo co go! V tomto kontextu by to byla slušně tlustá kniha s názvem: Pokud se nevyžíváte v nekoncepčnosti a nesmysluplnosti řízení státu nepodnikejte! Má partnerka by měla silnou potřebu dodat, nepracujte pro státní správu! Stačí vám to tak, abyste se zamyslel

D. Bystriansky 23.11.2016 23:04

Re: Pan Šejna podniká úúúž 9 let

Doporučuji příspěvky pana P. Hlosty.

Z. Frys 23.11.2016 22:00

Souhlas

Blížíme se finální verzi fašismu pro 21. století. Benito musí závidět. Další verze levicové totality zachvacuje ČR i země EU. Asi brzy dojde na slova T. Jeffersona.

M. Jelínek 23.11.2016 19:18

souhlas

Souhlas

V. Loula 23.11.2016 17:37

Typická demagogie

"EET pokračuje v módním trendu presumpce viny: několik subjektů (či maximálně několik desítek subjektů) porušuje zákon.".

Kde sebral těch maximálně několik desítek subjektů. Čím to má doložené? Já mohu stejně tak tvrdiit, že několik set tisíc subjektů překračuje zákon a má to naprosto stejnou váhu.

L. Zemek 23.11.2016 16:37

Po dlouhé době

článek, který opravdu přesně vystihuje jak podstatu, tak i účel EET. O neblahém dopadu na celé podnikatelské prostředí už nemluvě.

P. Čech 23.11.2016 17:25

Re: Po dlouhé době

Pokud nazýváte podvodnické a zlodějské prostředí podnikatelským, potomn máte pravdu. A přesně tomu nás učila zejména ODS.

M. Prokop 23.11.2016 17:29

Re: Po dlouhé době

Máme před očima názorný příklad, Agrofert.

Že ho stvořila ODS, tvrdí jen jistý Bureš.

P. Čech 23.11.2016 17:48

Re: Po dlouhé době

Netroufám si hodnotit (nemám k tomu patřičné relevantní informace) zda zrovna Agrofert je typem zlodějského a podvodnického podniku. Zatím jsem přesvědčen o opaku toho, co tvrdíte Vy. Každý totiž dělá jen to, co je mu dovoleno. A když přitom ctí zákony a nepřekračuje je, není mu co vyčítat. A Agrofert nestvořila ODS, ta stvořila nakladatelství Mudr Macka, impérium pana Bakaly, Janouška, Rittiga a jim podobných, zejména pražských podvodníků, novináři ovšem nazývaných "lobbyisty". Agrofert vytvořil a vybudoval nějaký ing Andrej Babiš, jinak jeden z nejschopnějších lidí ve státě.Vyčítat mu lze jen jeho členství v KSČ.

J. Vintr 23.11.2016 19:06

Re: Po dlouhé době

Ctí a nepřekračuje zákony? A na čí objednávku se asi ty zákony tvoří? Těch, co na to mají peníze a vliv ...

Z. Frys 23.11.2016 22:02

Re: Po dlouhé době

Ano, to je přesné.

"Když se rabování stane způsobem života pro skupinu lidí ve společnosti, časem si pro sebe vytvoří právní systém, který to autorizuje, a morální kód, který to glorifikuje." (Frédéric Bastiat)

M. Prokop 23.11.2016 23:05

Re: Po dlouhé době

To Burešův Čech nepochopí.

J. Jurax 23.11.2016 23:31

Re: Po dlouhé době

Přesně.

Vzpomínám si, jak se kdysi Babiš převelice čílil, když poslanci otáleli se schválením té hovadiny s biosložkami do paliv - nebo snad jen se zvýšením již existujícího podílu. Ale zatlačil a poslancové ruče schválili. No nedivte se, šlo mu o kšeft.

J. Krásenský 23.11.2016 16:19

Princip presumpce neviny

zmizel v mnoha oblastech práva - ochrana dětí, žen, menšin sexuálních, národnostních rasových a náboženských. Možná k tomu vedly dobré úmysly, ale ve skutečnosti to vede k totalitě. EET je jen dalším hřebíkem do rakve svobody.

V. Kain 23.11.2016 16:33

Re: Princip presumpce neviny

Tak se nám do kožichu vetřela velmi vychytralá slovenská veš.Dobře nám tak.A to má ještě dost velkou podporu od těch, co by nebyli schopni ani prodávat buřty na nádraží.

P. Čech 23.11.2016 17:54

Re: Princip presumpce neviny

Nevím zda a co jste zkusil prodávat Vy, pane Kaine. Já například prodával zboží, které bylo vyrobeno v mé dílně za pomoci mých cca 20 zaměstnanců. A nemohu říci že neúspěšně. Sebekriticky však uznávám, že na podnikání ve větším měřítku nemám schopnosti a proto pana Babiše považuji za velmi úspěšného člověka. Kdyby navíc nebyl bývalým členem KSČ, nebylo by mu co vytknout.

P. Čech 23.11.2016 17:39

Re: Princip presumpce neviny

Také si pletete svobodu s anarchií? Osobně naprosto nechápu smysl ochrany nějakých menšin a jejich " práv". V demokratickém státě mají mít všichni občané (kteří si plní své občanské povinnosti) naprosto stejná práva a to zcela nezávisle na tom zda patří a nebo nepatří do nějaké menšiny.. Je však nutno tato práva, jakožto i tyto povinnosti taxativně vyjmenovat, aby bylo naprosto jasno, o čem je řeč. Mluvím zde o občanských právech, nikoliv lidských. Ve skutečně demokratickém státě totiž žádná menšina nesmí mít jiná občanská práva než menšina jiná a zejména než většina. Pokud si totiž majoritní většina v demokratickém státě nepřeje např. projevy některé z náboženských, ale i jiných menšin, musí se jí tyto menšiny přizpůsobit. Pokud tomu tak není, nejedná se o demokratický stát. Pozor! Mluvím zde o projevech menšin na veřejnosti. Doma a nebo v jejich klubech si mohou projevovat co chtějí. Neustále tvrdím, že u nás žádná demokracie neexistuje. Proč? Zejména proto, že "práva" všelijakých menšin jsou vyvyšována nad právo většiny a jsou předmětem "ochrany"

Z. Frys 23.11.2016 22:03

Re: Princip presumpce neviny

"Kapitalismus je vrcholné vyjádření anarchismu a anarchismus je vrcholné vyjádření kapitalismu." (Murray Rothbard)

"Měřítkem úspěchu státu je, že slovo anarchie lidi děsí, zatímco slovo stát ne." (Joseph Sobran)

J. Veselý 23.11.2016 14:06

Občánku, starej se!

Každý rok musíme předkládat celnímu úřadu potvrzení o bezdlužnosti od FÚ a sociálky. Postup je takový, že nás celní úřad vyzve, my zašleme žádost na FÚ a po nějaké době nám FÚ potvrzení zašle. Nedávno jsem se na celnici dovolil zeptat, proč si to nevyžádají sami, nota bene když se jedná o dva úřady spadající pod jedno ministerstvo. To jsem si dal! Bylo mi vysvětleno, že úřad není od toho, aby někomu ulehčoval práci nebo dokonce šetřil čas, a vůbec, to by se nedalo zvládnout, takový nával práce, na to nemají lidi! Zkrátka neřešitelný problém. Jó, to takový sedmdesátiletý důchodce na vesnici, který tráví večery tím, že čepuje sousedům pivo a prodává syrečky, ten přece nemá nic jiného na práci, než se na stará kolena naučit stahovat a instalovat certifikáty, sledovat a instalovat aktualizace, komunikovat se servery min. financí, řešit výpadky internetu atd. atd. A protože to nezvládne, hospodu zavře a od pánů Lubošů se dozví, že to udělal proto, že mu Babiš zarazil okrádání státu.

V. Novák 23.11.2016 16:39

Re: Občánku, starej se!

To vám vysvětlila blbě - státní úřad nemá právo si sám vyžádat vaše osobní informace. Je na vás, jestli je tomu úřadu poskytnete, třeba poté, co si je vyžádáte od jiného státního úřadu.

Je to obrana proti zneužití informací. Máte kontrolu nad jejich tokem.

J. Veselý 23.11.2016 16:45

Re: Občánku, starej se!

Až na to, že se nejedná o osobní údaje, ale firemní. Zajímavé, že když jsem překročil rychlost ve služebním autu, místní úřad se zeptal registru komu auto patří a pokutička přišla do firmy a žádný problém s ochranou údajů nikdo neměl.

Co se týká kontroly nad tokem informací, je to pár let co se připravoval zákon, podle kterého pokud státní správa disponuje nějakou informaci, bude povinností úřadů komunikovat mezi sebou s tím, že příslušný subjekt bude mít právo zjistit kdo a na co se ptal. Nějak to ale vyšumělo, asi to bylo moc vstřícné vůči občanům a firmám a úředníci to nezkousli.

M. Prokop 23.11.2016 17:31

Re: Občánku, starej se!

Jak jde o úřad nebo u pana Nováka o Rusko, je každá výmluva dobrá.

J. Vintr 23.11.2016 17:41

Re: Občánku, starej se!

Státní úřad sice (údajně) nemá právo si sám vyžádat informace, ale na druhé straně má právo vás nutit, abyste mu je poskytli (a navíc vás buzerovat tím, že musíte trávit čas chozením od jednoho úřadu k druhému).

J. Jurax 23.11.2016 23:35

Re: Občánku, starej se!

Kocourkov.

K. Luboš 23.11.2016 13:41

EET a svoboda spolu nesouvisí

Když chce kdokoliv vybírat daně, tak musí přesně vědět, z jaké částky je vybírá. To je prostá účtařina...

Ale přece podnikatelé a živnostníci jsou svobodní, protože na podmínky státu nemusí přistoupit, mohou zcela svobodně ukončit své podnikání a jít se živit poctivě.

M. Klas 23.11.2016 13:45

Re: EET a svoboda spolu nesouvisí

Proč tvrdíte, že podnikatelé a živnostníci se neživí poctivě? Jak se živíte vy?

J. Veselý 23.11.2016 13:54

Re: EET a svoboda spolu nesouvisí

To jsou od pana Luboše jen takové řečičky. Že je nutné vybírat daně o tom není pochyb. Jde o způsob. Na světě je 202 suverénních států a EET byla zavedené v jednom z nich, my budeme druzí. To o něčem svědčí. Ani takové státy jako Francie nebo Itálie, které jsou známé svojí byrokracií, o něčem tak pitomém neuvažují.

J. Vintr 23.11.2016 13:57

Re: EET a svoboda spolu nesouvisí

Nemáte asi pravdu, kromě Chorvatska mají mít EET i v Mongolsku...

J. Veselý 23.11.2016 14:08

Re: EET a svoboda spolu nesouvisí

Fakt jo? No, možné to je, mongolské stepi jsou kvalitou připojení vzorem pro celý svět ...