19.4.2024 | Svátek má Rostislav


POLITIKA: Tak toho Mrázka odložíme

30.12.2006

Policie odložila vyšetřování. Tato notoricky opakovaná věta, hlavně pokud jde o zásadnější případy, se tentokrát týká pátrání po vrahovi Františka Mrázka. A už na začátku je nutné říct, že tentokrát nevyvolává pocit mučivé beznaděje nad tím, jak policie nedokáže rozklíčovat případy, jejichž pozadí by veřejnost enormně zajímalo.

Že je případ odložen, oznámil státní zástupce, představitelé Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu kontrovali. Ano, končíme s běžnými procesními úkony, jako jsou výslechy svědků, posudky, spis jde do trezoru, ale po vrahovi a jeho motivech budeme dál pátrat operativními prostředky.

Tým nazvaný Pokr, který vyšetřuje kromě jiného pětatřicet vražd spáchaných v posledních patnácti letech, které jsou spojovány nějak se jménem Mrázek, se bude dál zabývat střelcem kulky ze zbraně, která skoro před rokem usmrtila jednoho z nejznámějších tuzemských gangsterů.

František Mrázek už dávno vykročil z prostředí totalitních veksláků, tunelářů z devadesátých let a na přelomu tisíciletí se stal nepřehlédnutelnou figurou spojovanou s velkým vlivem na chod tuzemské politiky. A je opravdu nejen v zájmu spravedlnosti, ale hlavně celé české společnosti odhalit, jakou roli hrál, kolik kterých policajtů a politiků si koupil a jak snadná či trnitá jeho cesta k moci byla.

Po jedenácti měsících, které uplynuly od jeho smrti, je namístě mírný pesimismus, za tu dobu se veřejnost dověděla jen velmi málo. K tomu, aby se to změnilo, může snad dopomoci jen zázrak nebo nějaký práskač, který se rozhodne promluvit ve zbraslavských kancelářích policejní jednotky vedené Janem Kubicem.

Muž, který uměl

František Mrázek byl mužem s mimořádným nadáním najít si v každé době ty správné kontakty. V osmdesátých letech to byl třeba Karel Gott, se správcem jeho jevanské vily Miroslavem Provodem Mrázek pašoval ze západu kamiony levné elektroniky. V byznysu devadesátých let mu zase pomáhaly známosti s bankéři, policajty. Zásluhou řady nadhodnocených zástav dostal u bank stamilionové úvěry, které samozřejmě on ani jeho firmy nevraceli.

Hlavně proto, aby si kryl záda, založili roce 1993 s Gottem nadaci na podporu rodinám zabitých policistů. Potřesení rukou s tehdejším policejním prezidentem Františkem Zelenickým přerostlo v kamarádství a Zelenický později, jako šéf české pobočky Interpolu, musel post opustit, protože odposlechy jej usvědčily z dobrých kontaktů s Provodem a Mrázkem, jejichž tunely se policie snažila rozkrýt.

Mrázek nebyl nikdy obviněn. Jen pro ukázku. Jeden z vyšetřovatelů jeho tunelů se za podivných okolností zastřelil. Státní zástupkyně, která případ dozorovala, se zase zabila pádem ze schodů, další vyšetřovatel byl z případu odvolán kvůli neprokázanému podezření z korupce.

Stamiliony, které Mrázek tunelováním bank vydělal se svými komplici (koncem devadesátých let už mezi ně patřili například Tomáš Pitr nebo Radovan Krejčíř), mu nakonec otevřely cestu k politikům. Někdejší ministr financí za sociální demokraty Ivo Svoboda jej prosazoval jako prostředníka nákupu známého stamiliardového dluhu Ruska u českého státu. Mrázek zakázku nedostal, ale realizovali ji nakonec lidé, ke kterým neměl zas tak daleko - společným jmenovatelem obou skupin byl Tomáš Kadlec, kterému dělal Mrázek za jeho kariéry v BIS agenta.

Ukaž karty

Pak přišel velký úlovek, Setuza, strategický podnik, který dnes v Česku hraje prim na trhu s lukrativními ekologickými příměsemi do pohonných hmot.

Plné ovládnutí podniku lidem kolem Mrázka a Pitra umožnil dodnes policií vyšetřovanou smlouvou další sociálnědemokratický ministr Jaroslav Palas. Policie zaregistrovala na počátku tisíciletí schůzky Mrázka s dalším významným mužem ČSSD Hojdarem, místopředsedou dozorčí rady konsolidační agentury, kde skončily nakonec Mrázkovy dluhy. Koupil si je zásluhou této známosti Mrázek za zlomek hodnoty? A vydělal tak stamiliony a unikl spravedlnosti?

A nakonec jeho souboj o Unipetrol a biolihové zakázky. To se už Mrázek pohyboval okolo nejvyšších politických špiček. Přítelkyně rodiny Grossů Libuše Barková vzpomíná, jak se Mrázek pokoušel dostat do blízkosti premiéra pomocí desetimilionových úplatků. Unipetrol nezískal, ale dovědět se vše o tom, jak k majetku přišel, by zřejmě vypovědělo mnohé o způsobech českých politiků.

Bohužel, policii se podařilo rozkrýt jen velmi málo. Možná i proto, že představitelé minulé vlády neměli pro jejich pátrání pochopení a snažili se je evidentně zastavit všemi možnými prostředky. I v objasnění těchto praktik jsme doufali při policejním pátrání po vrahovi Mrázka. Zatím marně. Loni na jaře to vypadalo, že policie má v rukou trumfy, které pomohou. Zatčení v biolihové aféře, vyšetřování Unipetrolu, podvodů ve státním podniku Čepro, propojení politiků na mafiány.

Ale od té doby nepřišlo žádné nové odhalení. Karel Gott může dál klidně sedět na svých slavících, sociální demokraté zase opakovat pitomosti o policejní manipulaci proti jejich straně, Mrázkovým pozůstalým už nikdo prachy nezabaví. Nezbývá než věřit, že detektivní tým Pokr s námi nebude hrát betla.

LN, 29.12.2006

redaktor týdeníku Respekt