28.3.2024 | Svátek má Soňa


POLITIKA: Tak si nakonec přidali

21.12.2012

Poslanecká sněmovna schválila návrh na zrušení odvodů z poslaneckých náhrad na zdravotní a sociální pojištění. Přitom bylo možné tuto další kličku zastavit jenom tím, že by poslanci za ČSSD a KSČM hlasovali proti. Ti se však "takticky" z hlasování k tomuto bodu odhlásili z účasti, a o návrhu tak hlasovala necelá třetina poslanců. Návrh prošel. Už je dokonce přesně spočítáno, kolik si poslanci tímto trikem vydělají měsíčně navíc. Pravdou je, že na tomto triku vydělá i státní rozpočet, jediným, kdo na tom tratí je systém zdravotního a sociálního pojištění. Státní rozpočet na tomto opatření vydělá tím, že se na odvodech zdravotního pojištění a sociálního pojištění podílí i zaměstnavatel (tj. poslanecká sněmovna, senát a úřad vlády). Takže oficiální verze zní, že toto opatření šetří finance státního rozpočtu a jaksi "bokem" přidá pár tisícovek do kapes poslanců, senátorů a ministrů.

Je rovněž pravdou, že schválené opatření je jemnější co do způsobu provedení. První návrhy na zrušení zdaňování poslaneckých a senátorských náhrad byly mnohem účinnější, co se zvýšení čistých příjmů poslanců týče. Teď po nové úpravě si polepší všichni jen o pár tisícovek.

Levicová opozice mlčí, to znamená, že souhlasí. Vždyť peníze potřebuje každý bez ohledu na politickou příslušnost. Bylo už popsáno hodně papíru o tom, jak si páni poslanci opět "napříč politickým spektrem" pořídili úvěry či hypotéky, a tak každá kačka navíc zlepší "napjatost" jejich osobních rozpočtů. Postoj levicové opozice v této záležitosti nehlasující je rovněž signifikantním projevem toho, že to levicoví poslanci se skromností také příliš nepřehánějí.

A tak jedním z mála hlasů proti byl hlas ministra financí Kalouska. I on ale v rozhovoru pro ČT24 připustil, že se z hlediska státního rozpočtu nejedná o nic dramatického. Ono jde, pane ministře, fakticky právě a jenom o onu solidaritu s celou společností. Tu poslanci chtějí od soudců, a proto jim přidali z 2,5násobku průměrného platu v nepodnikatelské sféře jen na 2,75násobek, i když ministr spravedlnosti Pavel Blažek navrhoval zvýšení na trojnásobek, protože si tak vyložil názor Ústavního soudu k platům soudců. A právě "solidarizací soudců s ostatními" obhajovala například paní ministryně Karolina Peake zvýšení pouze na 2,75násobek. Poslanecká sněmovna tak svým rozhodnutím znovu nabila argumentaci soudců, kteří se v záležitosti svých platů už opět chystají obrátit se na Ústavní soud.