25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Tak přísaháme!

20.1.2006

Držet hubu a krok! Miroslav Sládek si stranickou poslušnost ostatních republikánů údajně vynucoval směnkou na milion korun, kterou každý zvolený poslanec za jeho stranu musel podepsat a odevzdat modrookému předsedovi strany do úschovy. Podobným stylem si počínajícímu předsedovi vlády se směnky odevzdávat nemusí, ale přesně v duchu svého slavného předchůdce by Jiří Paroubek mohl svým spolustraníkům neustále zdůrazňovat větu z klasického díla:

„…Disciplína musí být vy kluci pitomí, jinak byste lezli po stromech…“

Sociální demokraté chystající se kandidovat totiž musí (jak pravil Jiří P. ) podepsat Etický kodex. Vždycky jsem si myslel, že se k něčemu podobnému člověk vyjadřuje spontánně – anebo, že se ani nemusí podpisem zavazovat, že se zkrátka eticky chová i bez písemných kodexů. Asi mají soudruzi nějaké negativní zkušenosti.

V televizním zpravodajském šotu na ČT1 se k dokumentu nejprve vyjádřil sociálnědemokratický poslanec Zdeněk Koudelka, který byl ještě poněkud dezorientován z otázek na nečinnost vlády k nálezům Nejvyššího kontrolního úřadu, kterými ho častovali v Sedmičce jak moderátor Veselovský, tak oponent Jiří Pospíšil z ODS. Pan Koudelka se mile přebreptl, když řekl, že Etický kodex je „…Cesta správným krokem…“

Po právním specialistovi ČSSD mluvil skutečný právní odborník, bývalý Ústavní soudce Vojtěch Cepl, který upozornil, že vzhledem k sankcím se nemůže jednat o „Etický kodex“, protože „…definičním znakem Etického kodexu je, že není sankcionovatelný…“

Takže by se dle mého mínění na tolik mediálně propíraný text hodil daleko lépe název „Disciplinární řád poslanců ČSSD“.

Jak asi vypadají představy SocDem o etice nám pikantně ten samý víkend kdy oznámila definitivní podobu kodexu předvedla sama ČSSD když kritika počínání Michala „Boby“ Krause, poslance Oldřicha Němce, vyřadila z liberecké kandidátky.

www.angle.cz