24.4.2024 | Svátek má Jiří


POLITIKA: Tak nám zvolili Babiše

24.10.2017

Očekávané je tady, zvolili nám Babiše. Jen to číslo šokuje, tedy mě určitě a myslím, že je nás hodně. Jen málokdo čekal tak jednoznačný výsledek. Je to nářez. Když jsem psal před volbami, že to bez Babiše nikdo neudělá, netušil jsem, jak až moc. Máme tedy jednoznačného a očekávaného vítěze, jemu čest a sláva poraženým. Takže máme Člováka jako budoucího premiéra. Tak nám treba.

Podívejme se na jednotlivé strany.

ANO

Co k tomu říci. Je úžasné, že se Babišovi, který je čtyři roky ve vládě jako vicepremiér a ministr financí, mnohokrát byl usvědčen veřejně ze lži, podařilo přesvědčit takovou hromadu voličů, že ANO je protestní stranou. Tedy že je vlastně protestní proti sobě. Není to nádhera? Přitom na to Babišovi stačilo marketingové kouzlo: a) většinou neodpovídat na položené otázky (vzpomeňte na slavné interview se S. Zárubovou-Witovskou) a b) opakovat zhruba deset vět stále dokola, např. všici kradnú, všici lžou, no však to znáte... Teď jen nevím, jestli byl Babiš tak dobrý, anebo jeho voliči tak naivní, prostomyslní či úplně blbí. Nejspíš mix všeho dohromady a také - a to možná hlavně - hanebné cynické žraní tzv. etablovaných stran posledních 22 let. Krásné na tom je, že Babiš, který troubí do světa, že euro v ČR ne, se dnes v Průhonicích (kdysi tam v devadesátkách vodil ministra vnitra nebožtíka Grosse jako Skupa Hurvínka) sešel s prof. Švejnarem, který v debatě s Tomášem Sedláčkem pár hodin po tomto setkání horoval pro přijetí euro. Už vidíte, jak moc je Andrej Babiš předvídatelný? Jako mléčné sklo. Milé také bylo, jak v sobotu večer jeho pravá ruka Faltýnek na otázku Moravce, jak ANO bude postupovat vůči EU a její politice, vyšmiknul geniálně vyčerpávající odpověď: „Konečně tam budeme mít člověka, který se dorozumí cizím jazykem.“ Už to chápete, v čem je zahraniční politika ANO? Já se každopádně těším na jeho slib z návrhu smlouvy, který jsem našel ve schránce a s kterým jsem si vypucoval ve čtvrtek polobotky. Tam se píše, že nám všem vrátí, co tu jiní politici a gauneři dříve nakradli. Už se moc těším, až mi to začne lítat na účet. Pro jistotu jsem zvýšil limit na kartu. Pro koaliční jednání počkáme, koho si namaže na chleba.

ODS

O hodně lepší než v posledních volbách a čest Fialovi za snahu. Jenže tak, jak je předseda Fiala nenápadně korektní, tak takový je výsledek ODS. Záhadou je, proč ODS neuchopila některá témata, která rozehrál Okamura, a nebyla razantnější v tom, co lidi hodně trápí. A pak, dnes v politice se nenosí klidná zdvořilost, ale jasná hesla. Babiš nebo Kurz v Rakousku jsou toho důkazem. Proč toto nevzala ODS na vědomí, Bůh suď. Je v tom jistá natvrdlost a neochota se razantně změnit. ODS se dokázala odrazit od dna a dost dobře nechápu, proč předem vyloučila spolupráci s ANO. Oba subjekty totiž mají řadu bodů, na kterých se shodnou. Jenže když je někdo hrdopýšek, ačkoli na to nemá, pak prosím. Dobré je, že velmi uspěl Václav Klaus mladší. Dobrý kus a dobrá změna k lepšímu.

ČPS

Jejich úspěch jsem čekal, a to o několik málo procent vyšší. A sice proto, že znám dost lidí, kteří k mému překvapení předem avizovali, že jim to nahází, a přitom jsou to lidé, kteří jsou jinak zcela jiní v názorech, než jaké mají piráti. Navíc v ajťácké Praze jim zadul vítr do plachet, až to frčelo, a mladí voliči odvedli dobrou práci. Takže opravdová protestní partaj s marketingově dobře prodaným předsedou dokázala maximum a uvidí se, jak se panáčci předvedou. Ale po pravdě třeba říci, že jsou poměrně sympatičtí. Předseda Bartoš je prostě šikovný kluk. Uvidíme, zda nedopadnou jako jiná kometa kdysi, Zelení.

SPD (Okamura)

Očekávaný úspěch, čekal jsem ještě o 2-3 procenta více. Na rozdíl od mnohých myslím, že je zbytečné je hanit a urážet - říkají jednoduše věci (učte se, prof. Fialo), které se jiní bojí vyslovit, a zase: politický marketing zvládli stejně jako ANO a Piráti výborně. Politika je dnes taková a kdo si myslí, že ne, pak nemá šanci. Ale takové strany jsou také třeba, i když si hodně lidí myslí, že je to špatně. Když není špatně ANO, pak opravdu nevím, proč by měla být špatná SPD. A pak: kdo má v parlamentu v mládí šikanovaného Japonce, kterému dnes předhazují rasismus? že je rasista? To si děláte srandu.

KSČM

Velký skokan směrem dolů a dobře tak. Je téměř jisté, že většina těch, co odpadli, to hodila ANO. Takže už komunistům zůstalo jen jejich zdravé jádro elektorátu včetně houfně vymírající členské základny. Vypadá to, že ještě dvoje volby a bolševici budou mimo parlament. Anebo ne, ale lepší už to nebude. Každopádně je to dobře. že to ale trvalo!

ČSSD

Největší skokan směrem dolů a to je teprve dobře. Socialisté skočili šipku na betonové dno a koukají bolševikům na záda. Voličům socialistů dlouho trvalo, než pochopili, že to je nejkorupčnější a nejprovařenější partaj, která umí jediné: rozdávat z cizího a ještě to neumí prodat jako Babiš, kterého k rozhazování vlastně donutili (Babiš jinak ve svých firmách na mzdách zdatně škudlí). Už jen za tuto neschopnost, hloupost na billboardech měli dostat přes ústa a stalo se. Bohu díky. Skvělá zpráva je, že ze Sněmovny vypadla Marksová. Jak úlevné! Kouzelný je sám Zaorálek, který na dotaz reportéra, zda hodlá vyvodit osobní odpovědnost z volebního průšvihu, s vážnou tváří odpověděl, že objede regiony a pobaví se s nimi o tom. Tvrdý chlap. No co byste chtěli - vlítnout do toho jako nový volební lídr a spasitel v době, kdy ČSSD měla 14-15 % v odhadech, a skončit s bídou přes 7 %, to je důkaz opravdové kompetentnosti. Krásný výsledek. Lubomíre, jen tak dál a možná příští volby budete kartáčovat vrabce v Porubě. Ale kluci Zaorálek a Sobotka si ještě užijí pár let gáži v Parlamentu ČR a pak do dolů. Ale tam vlastně ne, ty Sobotka již prošustroval.

KDU-ČSL

Šli také dolů, cca o 40 tisíc hlasů. Hádám, že za tím jsou staříčci a stařenky, co jim umřeli na Moravě a na moravském Pardubicku. Takže ještě jedny volby a tramtadá, mají to za sebou. Ještě to s nimi očekávaně v parlamentu musíme vydržet další období, než vymře jejich základna, a zodpovědně a klidně se odebéřou do věčných lovišť. Slyšeli jste plastického rozumbradu, klidného tímto sílu Bělobrádka? Nepůjdou prý s nikým do vlády, kdo je trestně stíhán. Jako by tušil, že tato sněmovna své dva stíhané téměř jistojistě nevydá. Prostě borec, na kterého je spolehnutí. Tahle partaj, to je vypečená holota. Kladné je, že se do Sněmovny nedostal D. Brady Herman. I voliči KDU-ČSL mohou někdy mít dobré nápady, pevnou ruku a oheň v srdci.

TOP 09 a STAN

Vezmu ta nepovedená skoro dvojčata šmahem. Jak Kalousek, tak i Gazdík měli čárku v trenýrkách, aby prošli, a brali si prášky proti hlavě. Oba to nakonec o fous dokázali. Ti první díky Praze a ti druzí nejspíš díky Libereckému kraji. Ale co díky Praze, díky Jeho jasnosti, která TOP 09 drží čísla. Kdyby to bylo na Kalouskovi, tak už je po zásluze vymalováno. STAN, to je nevýrazné uskupení, které si plete komunál s parlamentem a voliči to tak cítí také. Je zázrak, že se tam dostali. U TOP 09 jen patologická nenávist vůči Babišovi je hodně málo a vyčpí to jako pšouk a u STAN... co vlastně chce stan? Obligátní řečičky o poctivé politice, takové to stokrát provařené bla bla o blahu občanů, poctivé službě občanům, nízkých daních atd. Kdo to v minulosti už nepsal ve svých programech, ten jako by v minulých volbách nežil. Spojuje je vlastně jen bezvýhradné nekritické vzývání EU a jejích politik. To má stačit? A komu to krucinál je ku prospěchu? To ví jen tito Dušínové. Dojatý jsem byl, když Kalousek úplně vážně slíbil, že příště už nedovolí, aby Babiš rozdělil pravici. Rozeštkal jsem se a musel jsem se štípnout. Ten vejlupek, kterému byla KDU-ČSL těsná poté, co řekl, že to dá dohromady i s KSČM, a nakonec si založil TOP 09 a odebral část lidí z ODS, dnes mluví o rozdrobení pravice. Největší rétor v Parlamentu se ani nezačervenal. Měl by se modlit, aby na to Bůh v tom fofru zapomněl, protože jinak se bude smažit v levicovém pekle. V tom spravedlivém rozhorlení vyvolaném patrně několika panáky zapomněl říci, jak v tom vlastně chce Babišovi v blízké budoucnosti zabránit.

Největším skokanem je ovšem Feri z Teplic. Malý zázrak to je. Nejspíš ho museli volit ti nezhulenější z příznivců TOP. Hotový bizár. Už se těším, jak toto velké zábavné dítě bude v interpelacích dusit Babiše. To bude k popukání, ale v Parlamentu sranda musí být. Proslýchá se, že severokorejský diktátor si rve vlasy, že na jeho drn nemá, a Maxim Velčovský si ten svůj vzteky rovnou ostříhal.

V Parlamentu ČR bude veselo, éljén a haza, éljen a Csehek. A takhle my tady žijeme.