23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

POLITIKA: Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu...

V Bruselu sledovali, patrně dlouho, jak se s nimi u nás hospodaří, a rozhodli se vyúčtované náklady nadále neproplácet. Desítky miliard, s nimiž náš státní rozpočet počítal, jsou najednou mimo náš dosah. I když nejsem ekonom, mám silný dojem, že je to šok, z něhož není snadno se vzpamatovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 4.6.2012 9:30

Ano. Napadl nás hloupý, sobecký parazit

Je nebezpečně (politicky) korupční, jmenuje se "bruselská byrokracie a je zástěrkou, která už jen opravdu stěží zakrývá snahu vytvořit novou "zelenou" říši národa německého (na níž se zatím krátkozrace přiživují i Francouzi).

J. Gangur 3.6.2012 23:09

Odmítnutí esm- smlouvy

Ano- to bude to co jsem myslel,Díky. Pro ty kdo neví co vše je ukryto v pozadí smlouvy, koukněte na odkaz.

http://www.reformy.cz/zpravy/esm-smlouva-dluh/

J. Kanioková 3.6.2012 8:34

Teď jsem objevila výbornou jednoduchou možnost obeslat poslance výzvou k zamítnutí -

"Pokud budou mít poslanci pocit, že jejich rozhodnutí nebude mít vliv na jejich šance v příštích volbách, tedy že se z něj nebudou muset v blízké době zodpovídat, snadno podlehnou tlaku vedení a již 5. června 2012 schválí ratifikaci změny článku 136 Smlouvy o fungování Evropské unie."

Je tam nabídka všech poslanců, stačí kliknout. Text už je tam taky, možno i upravit..

Napište svému poslanci

http://esm.svobodni.cz/napiste-poslanci.php#vysledek

Už jsem sice některé obeslala z jiné adresy, ale tato je lepší, takže budu pokračovat :)))

B. Hudzieczek 3.6.2012 2:09

odmítnutí fiskální smlouvy

zburcovalo bruselské úředníky k tomu, aby začali intenzivně prověřovat, jak se v ČR nakládá s eurodotacemi. Není to nic jiného, než odveta za naši neochotu připojit se k fiskální smlouvě. Koneckonců nás v tomto směru varoval i jeden eurokomisař v rozhovoru, poskyytnutém Lidovým novinám.

J. Gangur 3.6.2012 0:31

Smlouva EU o rospočtové odpovědnosti

Ví někdo, jak dopadla smlouva o rospočtové zodpovědnosti? Mám dojem, že byla 4.5. 2012 odložena o 1 týden. Ví někdo co je v pozadí této smlouvy? Co všechno zakrývá kauza RATH?

J. Kanioková 3.6.2012 10:41

V úterý se bude ve sněmovně projednávat schválení Rozhodnutí Evropské rady z března 2011, kterým se mění článek 136 Smlouvy o fungování EU.

Článek 136 by nově měl výslovně "umožnit" státům eurozóny vytvořit stabilizační mechanismus. Ten však již bude připravený (Smlouva o ESM) a stane se tak automaticky součástí primárního práva (tj. "evropských smluv").

Řečem, že se nás to bude týkat až za X let a s přijetím eura, nemám důvod věřit. V nouzi jsou si EU papaláši schopni vymyslet kdeco - že budou přispívat i ti bez eura, nebo budou euro vnucovat, vydírat. Nevěřím jim! Teď jsem objevila výbornou jednoduchou možnost obeslat poslance výzvou k zamítnutí - Napište svému poslanci -

"Pokud budou mít poslanci pocit, že jejich rozhodnutí nebude mít vliv na jejich šance v příštích volbách, tedy že se z něj nebudou muset v blízké době zodpovídat, snadno podlehnou tlaku vedení a již 5. června 2012 schválí ratifikaci změny článku 136 Smlouvy o fungování Evropské unie."

Je tam nabídka všech poslanců, stačí kliknout. Text už je tam taky, možno i upravit.. (tedy jestli je to to, nač jste se ptal, nemůžu najít, co se odkládalo 4.5.. Toto se odložilo 9.5.)

http://esm.svobodni.cz/napiste-poslanci.php#vysledek

J. Urban 2.6.2012 23:39

Nu, jak tedy dál? Protože i když se peníze

z EU jaksi neobjeví, ty projekty nikdo nezastaví - mj. také proto, že všimné už proběhlo a přece se nebude vracet - to by bylo ožebračených hejtmanů, hejtmanek, ministrů, jejich náměstků atd. atd. Takže se na to někde půjčí. Hurá za Řeckem.

I. Kudrnová 2.6.2012 21:28

Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu

Peníze do Eu sypeme my, sice ne všechny co dostáváme, ale je to  pro nás nedůstojné. Chtěli bychom vědět kdo takovou blbost vymyslel a kdo s tím souhlasil  Bylo to  také v Lisabonské smlouvě?Bylo to vůbec výslovně napsané v nějaké smlouvě, že naše peníze budou rozdělovat na co chtějí cizí lidé a ještě za to dostanou zaplaceno od nás?

.Je to takové perpetum mobile.

Peníze příjdou do banky, třeba do  evropské banky,  něco si banka  nechá z  procent co na to mají  a pošlou je   po nějakém čase třeba do nějaké jiné banky, kde mají  vyšší procento, něco si nechají  na provoz.  Evropská banka  si vezme zpět vybrané peníze zase bude z toho mít nějaké procento, za které zaplatí velké náklady  na nové hrozné baráky, které vezmou s těch našich peněz ze všech států,  musí zaplatit  vodu, elektriku, všechen personál,  správce,  domovníky, uklízečky,  já nevím na co ještě a pak se musí ještě zaplatit  úřednící, pak ještě   evropští komisaři, jejich cesty  atd,  pak ještě nastane dilema,  co těm lidem s různých zemí pošleme a to se bude zase ještě rozebírat.  Zase cesty po světě dohadovat se  atd. a kde nic tu, nic nula od nuly pojde, nic se nevytváří.  Z čeho, kristeježíši,  mohou ty státy žít, na co se mají těšit. Na to aby se  moře lidí kteří, nám vládnou v evropské unii, měli  dobře a my  všichni, co si je platíme, musíme poslouchat a nechat si líbit ještě i to jejich diktování, co za naše peníze si můžeme koupit, udělat atd.  Zase jsme naletěli? Jak to, že nemáme kontrolu co se s našimi penězi děje?

J. Boleslav 3.6.2012 15:38

Re: Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu

Nejotřesnější je, že jsem ještě nikde oficiálně neviděl ani čárku v tom smyslu, že by se při současném všeobecném šetření náklady na bruselskou byrokracii měly alespoň trochu snížit. A že by bylo z čeho brát!

J. Mrázek 2.6.2012 21:25

Systém dotací je vadný sám o sobě.

Na rozjezd výroby, technologie, budiž. Ale trvale dotovat zemědělství své země a tak likvidovat sousedy (viz české chovy prasat a hovězího - prakticky zanikají a pak už budou ceny sousedů jen stoupat bez možnosti obrany v podobě vlastní náhrady za drahý dovoz)), to je přímo okrádání a nekalá konkurence. Jenže v EU jsou si velcí "rovnější" a malí musí držet ... a krok. Dotace do neekologických FV, větrných, bioplynových zdrojů, to je kapitola sama na střílení iniciátorů ze zelených teroristických kruhů. Prostě něco je a něco není konkurenceschopné. Něco se uplatní a něco zanikne. Pomáhat vadnému plodu dožít se trvalé nutnosti podpory od rodičů a společnosti je stejně smysluplnné.....zákonitě skončí zničením všeho kolem, i toho životaschopného a perspektivního. Kopeme si dotacemi hrob . Hromadný .

J. Schwarz 2.6.2012 17:32

pokud nám EU

nechce dávat peníze ze svých fondů, protože její audity ukazují na existující finanční machinace s projekty spojené, pochybuji, že by z pohledu našeho práva a našich účetních pravidel bylo vše "křišťálově čisté". Proč tedy není možné nevyplatit ani naše veřejné peníze, popřípadě stíhat činovníky v oněch machinacích namočené? Začínám mít čím dál neodbytnější dojem,  že se situace v ČR zlepší jen pokud budou veškeré "veřejné projekty"  zastaveny - protože alternativou je, že budou, se spoluúčastí státní správy, justice a "orgánů činných v trestním řízení" rozkradeny. Vždyť u nás neexistuje kraj či obec, kde by se stavělo levně, bez předražování - bez ohledu na to, která partaj tam má hejtmana či starostu.

J. Skotnica 2.6.2012 16:27

Že se nikdo nerozčiluje

že tak 75% z těch peněz, které nám nechtějí "dát" jsme tam nasypali my.

V. Venc 2.6.2012 16:22

Ucho se už utrhlo

Ono je to celé zajímavé. Bruselská eurounijní pokladna musí být také dost zadlužená (když Německo má dluh cca 80% HDP), takže již drahmo let dotace jsou financovány z úvěrů, o kterých EU banky předpokládají (věří, doufají), že se jim zvýšenou efektivnosti dotovaného hospodářství podaří dluh v budoucnu zaplatit. Jak víme, toto asi nenastane. (Každá dotace prakticky znamená dva dluhy: náš a unijní.)

Tak nastává čas škrtů v dotačním financování! Nic víc a nic méně. Škrtá se v ČR, Řecku, Slovensku, Itálii, Španělsku..tak se samozřejmě musí škrtat i v EU (což ostatně se mělo udělat již dávno). EU jenom začíná realizovat škrty jinak, po svém.

J. Kanioková 2.6.2012 15:48

No... byť to zní dost kacířsky, mám docela radost, že nad tím pukají ledy a ty šílenosti budou vyplouvat na povrch...!

Alespoň většině docvakne, že DOTACE jsou ZHŮVĚŘILOST !

Konec, šmytec, už aby to bylo! Naprosto proti staletým zkušenostem se zavrhlo staré moudro - "můžeš si vyskakovat JEN tolik, na co máš" I každý hypotékář si musí pořádně rozmyslet, propočítat UŽITEČNOST, EFEKTIVNOST, protože NIC není ZADARMO! I když dotace není "půjčka", ale už jen kofinancování a pak částky, které jsme odváděli a odvádět budem i tehdy, kdy nám už ani "nakápne". Tenhleten systém naprosto potlačil ZDRAVÝ ROZUM a zkušenosti!

"Kde všude k tomu předražování docházelo? Obávám se, že ...všude, kde to bylo a je možné.".. Ano, jsem přesvědčena, že všude, A NEJEN U NÁS !

"Čerpání peněz z evropských fondů má zatím utrum. V Bruselu sledovali, patrně dlouho, jak se s nimi hospodaří, a rozhodli se neproplácet. ...mám silný dojem, že je to šok, z něhož není snadno se vzpamatovat.".... Jo, vzpamatovat se ze šíleností vzešlých z EU, bude bolet až fest!

Ale NÁVRAT k principům ZDRAVÉHO ROZUMU, bohužel, je nezbytný náklad, který nutno oželet, aby západní civilizace v zájmu pudu sebezáchovy konečně zavrhla levicové sny o - poručíme větru, dešti! A nejen u nás.

J. Kanioková 3.6.2012 8:25

Kruciš, tu poslední větu jsem blbě formulovala, patří -

Ale pro NÁVRAT k principům ZDRAVÉHO ROZUMU bude třeba oželet i tuto cenu, aby západní civilizace v zájmu pudu sebezáchovy konečně zavrhla levicové sny o - poručíme větru, dešti! A nejen u nás

J. Chaloupka 2.6.2012 12:42

V období financování z fondů EU 2004-2006 ještě vše relativně fungovalo,

protože úředníci a politici si včas neuvědomili, jaké peníze se sem pohrnou. Takže v období 2007-20013 se již aktivně zapojili. 24 operačních programů bylo stanoveno za ministrování Radko Martínka (ČSSD) a to proto, že se mocní nemohli dohodnout a tak se to rozdělilo, aby si každý mohl na ty peníze sáhnout. Nabídka novinářům Respektu, zda se nechtějí o fondech a jejich čerpání něco dozvědět v r. 2008 zůstala bez odezvy. Dnes tedy sklízíme plody, které byly nastaveny za vlády ČSSD. To, že v krajích byli hejtmané ODS nemělo na nic vliv, protože opoziční smlouva obě vládnoucí strany stmelila za jediným cílem: vydojit, co se dá. Zdá se, že tento cíl se dost dařil a stále daří. Je na novinářích, aby laskavě zvedli pozadí ze svých židlí v redakcích a vydali se za konkrétními projekty. Trochu to bahno rozhýbat. Policie to bohužel neudělá. Ostatně Bruselu se naše obtíže vlastně hodí, protože nemá "cash flow" , tedy peníze k dispozici, takže bude ráda, když nemusí něco platit hned. A také trochu poškádlit ty věčně nespokojené Čechy neškodí.

V. Mlich 2.6.2012 7:57

Naivní představa

Představa, že Brusel něco kontroluje, je silně naivní. Prostě skupina pověřená kontrolou dostala pokyn, že Česku je potřeba zatnout tipec, protože začínají příliš remcat proti Unii a ohrožují tak jejich teplá místečka.

P. Lenc 2.6.2012 8:09

Re: Naivní představa

Dotace jsou pouze prostředek pro nestvůrnou korupci nejen u nás,ale a o tom se u nás cudně mlčí po celé Evropě.Váš názor,že je třeba Česku zatnout tipec je správný.Kontroly začaly v okamžiku,kdy si Nečas dovolil kopnout.Plně bych s kontrolami souhlasil,pokud by začaly a to důsledně v okamžiku příjmu dotací,což se smozřejmně nestalo.

J. Boleslav 2.6.2012 11:31

Re: Naivní představa

Dotace odmítnout, do Bruselu taky nic neposílat. Ten penězotok tam a zpět, na kterém je přisáto tolik parazitů, je naprosto nesmyslný a zbytečný. Je dobrý pouze pro ty parazity a potom pro to, aby z nás bruselanti mohli dělat pitomce, že dotace neumíme využívat. Ať si je strčí někam...

M. Trhlík 2.6.2012 15:16

Re: Naivní představa

Do diskuse na PSU dobré,ale co s tím dál? Kdo to prosadí? To nenapadlo ani ministerského předsedu.Klause možná, ale ten nemá na nic vliv.

M. Martin 2.6.2012 17:09

Re: Naivní představa

Pane Trhlík z vašich keců pro mě vyplývá že tím že budou všichni držet hubu a nebudou kritizovat to co se jim nelíbí se všechno v dobré obrátí.Myslíte si že kdyby všichni drželi hubu že by u nás komouši odešli jen tak sami od sebe?Nerad se opakuji ale takhle budu stále reagovat na vaše kecy.

J. Boleslav 3.6.2012 15:35

Re: Naivní představa

Zatím bohužel nevím, na koho se s takovým nápadem obrátit. Vy ano?

V. Venc 3.6.2012 16:19

Re: Naivní představa ad Lenc

Ono je to ještě horší. Dotace jsou promyšlený nástroj na ovládání "spřáteleného" eurostátu. Tzn. podřízení velké části jeho administrativy na dotačních a personálních penězovodech, tedy účinné zvýšení (finanční a personální) závislosti na Brusele.

J. Kanioková 2.6.2012 15:11

Naprosto P Ř E S N Ě !

P. Pavlovský 2.6.2012 6:23

Zvyk nejméně dvousetletý

Zatímco v Británii žijí občané (až na irské radikály)  už po staletí s vědomím, že "stát jsme my", u nás se žilo s vědomím, že "stát jsou oni" - vídeňská vláda. Konečně - první všeobecné, rovné a tajné volby (ovšem pouze pro muže starší 23 let, což je mimochodem i dens inspirativní věková hranice) se u nás konaly až v roce 1907. Ženy celostátně volily až za republiky (ovšem ve Švýcarsku až od 60.let).

T. G. M. znal dpbře své "Pappenheimské", a proto vyzýval  orgány činné v trest. řízení aby se nebály a občany aby nekradli. Přesto tu za První republiky bylo několi velice výživných rozkrádacích afér (např. tzv. lihová).

Od okupace a pak vlastně po celé dvě totality, tedy až do Listopadu pak znovu platilo "kdo nekrade okrádá rodinu".   I já, který jsem měl příležitostí minimum, jsem papíry, průklepáky a uhlové papíry na výrobu samizdateového měsíčníku (květen 1976 - prosinec 1988) nekupoval, ale samozřejmě a bez výčitek fasoval a kradl v zaměstnání.

   Problém nastal po Listopadu. V lidech se snad upevnilo, že okrádat bližního je darebáctví (alespoň v některých), jakkoli policie často až pobuřujícím způsobem stíhá lidi, kteří se v ochraně vlastního majetku postavili zlodějům či poškozovatelům svého majetku na fyzický odpor - kauza samostříl - raději by snad viděla bezzásahovou zbabělost - viz kauza padesátiletá Vietnamka x Janoušek nebo přejetý -zsavfražděný -  obránce vlastního kradeného vozidla.  Přistihnete zloděje? Jděte jim raději z cesty nebo slíznete žalobu za nepřiměřenou obranu!

   Obecně se trvá na rovnmosti před zákonem, ale už od  Listopadu mám intenzívní dojem  že v jednotlivých kauzách se podezřelým nadržuje a poškození že jsou diskrimininováni. Platí to dokonce i v takových "maličkostech", jako je vymáhání výživného na dítě nebo při stíhání přistižených kapsářů.

Z. Jaromír 2.6.2012 4:01

Doufám,

že další průběh případu budeme moci sledovat i na ČRo6. Stanici prý vedení státního rozhlasu míní zrušit.