Neviditelný pes

POLITIKA: Tak co s tím, Máro, uděláme teď?

13.2.2020

Je jisté, že před hlavní postavou naší politické scény (rozuměj Markem Prchalem) stojí jedna z největších výzev, které bude muset čelit. A nebude to mít hoch vůbec snadné.

Těm, kterým funguje aspoň trochu paměť, nepochybně utkvěla ona idylická scénka po vyhraných volbách, kdy pan Babiš v záchvatu upřímnosti pozval mezi své satrapy toho nejdůležitějšího muže svého týmu k pultíku, aby mu vlepil polibek na čelíčko. Ne, nebyl to pan Faltýnek, který je předním kývačem ANO, ale muž v pozadí, šéf jeho PR týmu Marek Prchal.

Je to nepochybně muž vysokých kvalit. Nikoli morálních, tuto kategorii už dávno v naší politice nemáme a je považována mnohými za second hand. Hovořím o kvalitách pracovních, a to zcela bez špetky ironie. Ikonický film Vrtěti psem, kdy Dustin Hoffman a Robert de Niro dali panu Prchalovi skvělý návod, jak lze i přemýšlivý český národ opít rohlíkem. A nutno říci, že svou práci dělá zatraceně dobře.

Vždyť, kdo ještě dnes - kromě těch protivných šťouralů Slonkové a Kroupy - ještě něco ví o začátcích kariéry pana Babiše, který v záchvatu upřímnosti sám sebe označil za profláknutou komunistickou figuru. Koho ještě zajímají události okolo Čapího hnízda, kde nejprve veřejně pan Babiš prohlásil, že je to JEHO nejlepší projekt, aby za několik měsíců nevěděl o Čapím hnízdu vůbec nic, dokonce ani to, kdo ho vlastní. Kdo si ještě vzpomene, že majiteli tohoto stánku potěšení a oddychu byly v určitou chvíli jeho dvě duševně nemocné děti, které by jakýkoli jen trochu normální otec netahal do svých kšeftů.

Všechno ustál a pořád osciluje okolo 30 % voličské přízně, což - a to je nutné uznat - je ve světle uvedených „marginálií“ výkon opravdu k neuvěření. Zatímco k pádu vlády pana Nečase stačil jen neklidný rozparek jeho oděvu a nějaké kabelky jeho říčné sekretářky, Marek Prchal ustál mnohem těžší kalibr.

Dokonce i jistého Kremlíka, o kterém cílový objekt jeho práce před necelým rokem hovořil, že je to skvělý expert na naše dálnice, aby za necelý rok takřka nevěděl, o kom je řeč. I tu paní Schillerovou, která v diskusích s opravdovými experty finanční sféry vypadá jako kvintánka, kterou přistihli při defloraci.

Teď však stojí před svým největším majstrštykem své PR kariéry. Ten má jen čtyři písmena, avšak pro český národ zcela zásadní: PIVO.

Ta proklínaná Česká televize (už aby ji zrušili) má tu nechutnou vlastnost, že archivuje. Takže v prosinci roku 2016 (pro slabší počtáře jen před třemi lety) tvrdil pan Babiš, že sníží DPH z piva na 10 % právě pro ty hostinské, kteří jej čepují v prostorách, kde se jinak nevaří a k jídlu dostanete tak maximálně utopence z láku. V pořadu „Máte slovo, jen když vás k němu pustím“ pan premiér mával jednoduchou tabulkou, kde na jedné straně bylo pivo s DPH 21 % a u toho připsáno TOP a ODS a na straně druhé stejný žejdlík s cifrou 10 % a ANO. (Výborná práce, Marku).

Jenže po necelých třech letech je to právě naopak, stánkaři na fotbale mají DPH u piva vyšší, než i ta nejluxusnější restaurace široko daleko. A protože i voliči ANO chodí na fotbal a hokej, nejspíše i jim konečně doklepne, co že to jejich hosudar vypotil za paskvil. Skousli EET (tady s radostí, že těm zlodějům v hospodách konečně někdo zatne tipec, i když jim nedošlo, že si každý výčepní stanoví cenu tak, aby nepřišel zkrátka, a oni ten báječný experiment tak jako tak zaplatí ze svého). Radovali se ze sníženého jízdného, i když ani tady jim nedošlo, že ty peníze na jejich jízdenky platí jejich děti a v konečném důsledku z toho mají nejvíce provozovatelé drah a linek.

Ale pivo, tomu přeci rozumí každý a každý si sem tam nějaké dá. A Marek Prchal bude muset vydat ze sebe to nejlepší, aby jim objasnil, že vše se děje jen proto, aby bylo líp. Což - jak je jisté - bude vrtat hlavou i těm méně přemýšlivým, jak je to vlastně myšleno.

Zatím máme jen jednu reakci pana Babiše a tou je pojmenování jedince, který zveřejnil celkem přesnou tabulku výpočtu DPH u piva. Pan Babiš jej v záchvatu emocí nazval blbem, a to nejspíše jen proto, že Marek měl dovolenou a pan Babiš taky.

Počkáme si, co z toho vyleze. Máme zkušenost s týmem, který dokázal nesmyslnou cenu elektronických dálničních známek a pan Babiš (místo aby okamžitě rezignovala celá vláda, protože podobných „zakázek“ jsou jistě stovky, stejně jako nejspíše takto prošustrované desítky miliard našich daní) tam přátelsky poplácával kluky ajťáky, aniž by se aspoň na chvíli zastyděl, že je to JEHO vláda, v které je takový chlív.

Třeba Marek dokáže nemožné. Třeba se ten zmíněný blb stane ministrem financí, protože - na rozdíl od paní Schillerové - umí aspoň trochu počítat.

Převzato z blogu Tomáš Vodvářka se souhlasem autora



zpět na článek