Neviditelný pes

POLITIKA: Tajuplný Bursíkův kandidát

3.9.2007

Předseda Strany zelených Martin Bursík, veden záští - při svém pragmatismu ani ne tak svou, jako svých spolustraníků - vůči současnému prezidentovi republiky, pocítil mocnou touhu poradit se o Klausově společném protikandidátovi se šéfem nejsilnější opoziční strany.

Jiří Paroubek výzvu k setkání pochopitelně s radostí přijal, avšak jak se posléze ukázalo, nijak zvlášť si při výběru jmen neporozuměli. Leč nepředbíhejme. Důležité je, že pán Lidového domu nejenže cítí příležitost k odčinění políčku, který jeho parlamentní straníci vlepili před půlpátým rokem sami sobě při volbě prezidenta, ale zároveň má možnost vrazit touto schůzkou další klínek do beztak již poněkud rozklížené vládní koalice.

Jeho snaha ale nejspíš vyjde naprázdno. Během "antiklausovské" porady na Malé Straně totiž zřejmě padla jen jména osobností, jež jeden nebo druhý odmítá - Jiřího Dienstbiera coby bývalého komunistu nebudou volit zelení, o prezidentovi Akademie věd Václavu Pačesovi se prý oba lídři prakticky nebavili a Josefa Zieleniece či ekonoma Jana Švejnara zas pro změnu odmítají socialisté (nehledě na to, že Švejnar by - oproti tvrzení některých médií - podle všeho nabídku vystoupení proti Václavu Klausovi beztak nepřijal, ke všemu za nezbytné podpory komunistů).

Jaké další jméno má tedy Bursík v rukávě, má-li tam vůbec nějaké? Na tuto otázku nám pan předseda půl roku před volbou prezidenta nechce odpovědět - pokud nedojde k politické dohodě, bude prý mlčet jako hrob, sdělil nám. Je tedy pravděpodobné, že jméno jeho favorita se nedozvíme nikdy, a to nejen za předpokladu, že nějaké existuje.

Sice je ještě brzy na jakékoliv závěry, ale jako stále pravděpodobnější se jeví myšlenka, že skutečně vážný, takzvaně "napříč politickým spektrem", Klausův protikandidát postaven nebude. Že by jeden člověk dokázal vyhovovat zároveň zeleným, sociálním demokratům, komunistům, nezařazeným senátorům a několika nezbytným lidovcům, je myšlenka sice zajímavá, ale spíš utopická. Pokud tedy bude adept na prezidentské křeslo do volby vyslán, bude nejspíš podporován pouze komunisty a socialisty. A než by Paroubek opakoval blamáž z volby minulé, to radši nepostaví nikoho, tím spíš, bude-li chtít za pět let kandidovat na hlavu státu sám - co kdyby čirou náhodou socialistický kandidát vyhrál... a zůstal na Hradě i do druhého volebního období?!

Stejně tak dopadne Bursíkův tajuplný fantóm. Šéf zelených už připustil možnost, že s Paroubkem žádného kandidáta přijatelného pro většinu volitelů nenajdou. Neodpustil si však dodat, že Klause zelení volit rozhodně nebudou. Na jeho slovech ani na činech šesti poslanců za Stranu zelených ale vůbec nezáleží, toho si je Bursík dobře vědom, takže si aspoň ulevil rýpnutím. "To by si musel Klaus posypat hlavu popelem a změnit celý hodnotový systém, protože žije v úplně jiném světě než my," prohlásil sebevědomě k eventualitě, že by zelení zdvihli ruku pro Klause.

Pak ale nezbývá, než ubezpečit pana Bursíka, že Václav Klaus, jakkoli je jinak vstřícný - a při prezidentské volbě obzvlášť -, určitě žádné pokání činit nebude a už vůbec se nehodlá kvůli několika zbytným hlasům stěhovat ze své modré na tu jejich zelenou planetu.



zpět na článek