28.3.2024 | Svátek má Soňa


POLITIKA: Tajná nahrávka Babiše mladšího?

15.11.2018

Podle Anety Snopové to „jinak nešlo“

Je-li možné podle Policie ČR tajně nahrávat ministra české vlády a toto nahrávání není trestným činem, je naprosto normální nahrát tajně premiérova syna. A nejvyšší státní zástupce to opět „prověří“.

Kauza únosu Andreje Babiše mladšího na Krym je hitem české politiky posledních hodin. Práci investigativních novinářů Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka hodnotila na ČT24 i investigativní reportérka ČT Aneta Snopová. Samozřejmě nešetřila superlativy nad „výkonem“ Slonkové a Kubíka a poté poznamenala krásnou větičku na závěr: „Že byla použita tajná kamera? Asi to jinak nešlo!“

Na svém linkedin profilu se mimo jiné chlubí tím, že získala v roce 2013 cenu za nejlepší reportáž roku 2013:

2013 Open Society Found - cena za nejlepší audiovizuální investigativní reportáž roku - reportáž o pozadí nákupu armádních letadel CASA

Shodou okolností právě v ten samý den byla v Událostech zpráva o pokračování procesu s bývalou ministryní obrany Vlastou Parkanovou ve věci nákupu „předražených letadel CASA“. Obžaloba ji viní ze škody přes 800 milionů korun. Parkanová vinu odmítá. V její prospěch u soudu promluvili bývalý premiér Petr Nečas a bývalý ministr pro lidská práva a národnostní menšiny Michael Kocáb. Podle Nečase jde o zcela vymyšlenou kauzu. Události navíc na Kocába „píchly“ i to, že zapomněl přijít na minulé stání soudu, a proto byl vyslechnut až nyní.

Nebo si připomeňme kauzu právě Petra Nečase, kterého policie sledovala s posvěcením státních zástupců v kauze „trafik“ pro poslance ODS. Vše se jaksi vleče a rozsudky padají, jsou rušeny a znovu se soudí.

Z toho plyne nejedno poučení. I cena za nejlepší audiovizuální reportáž roku 2013 není důkazem trestného činu, a že Petr Nečas na rozdíl od jiných premiérů „ztratil nervy“ a podal demisi do rukou Miloše Zemana. Toho Zemana, který v rozhovoru pro televizi Nova doporučuje Babišovi, aby mu „neselhaly nervy“. V krátké historii ČR máme ostatně jen tři premiéry, kterým „selhaly nervy“ a podali demisi, a to Vladimír Špidla po porážce v evropských volbách 2004, Stanislava Grosse po aféře kolem financování jeho bytu v roce 2005 a Petra Nečase po aféře kolem výše zmiňovaných trafik a zneužívání bezpečnostních složek státu jeho vedoucí sekretariátu Janou Nagyovou v roce 2013. Demisi podal i Václav Klaus v roce 1997, ale to se mu předtím jeho vláda nejprve rozpadla odstoupením ministrů za KDU-ČSL a ODA.

Klíčové bude z mého pohledu, jak zareaguje ČSSD. Pokud Jan Hamáček přijde s požadavkem, aby Babiš odstoupil z funkce premiéra a hnutí ANO nominovalo premiéra jiného, čeká nás vládní krize a možná i předčasné volby. Považuji Babišovu současnou pozici ve společnosti za nejhorší, a to nejen z pohledu desítek, ne-li stovek nenávistných komentářů pod články o Babišovi mladším. Nejvíce vadí lidem to, že do kauzy Čapí hnízdo zatáhl své děti, které mají i podle vyjádření samotného premiéra vážné psychické potíže.

Již výše zmíněná redaktorka ČT Snopová argumentovala i tím, že se v kauze Čapí hnízdo „nic neděje“ a dokonce ještě nebyl vyslechnut ani Andrej Babiš. Proto bylo nutné něco udělat. Jde teď o to, jakou cenu bude mít případná výpověď Babiše mladšího pro policii, až se podaří dojednat se švýcarskou stranou jeho výslech.

A ještě jedna skutečnost, která se nutně musí diskutovat, je přiznání české policie, že věděla o pobytu Babiše mladšího ve Švýcarsku a znala jeho adresu. Únik od policie tak byl nejpravděpodobnější cestou jak se investigativci dostali do styku s Andrejem Babišem juniorem.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz