Neviditelný pes

POLITIKA: Tahle vláda neumí vládnout

9.2.2021

Vystoupení ministra Blatného na tiskovce ve čtvrtek 4.2. bylo esencí vládní neschopnosti. Ten dobrý muž tam před mikrofony plakal, že se nedaří snižovat hodnotu indexu R a že počet nemocných je vysoký a že vláda se snaží. Pak vyhrožoval, co všechno tahle vláda může zavřít, ale neudělá to. Tohle je rázné vystoupení vrcholného manažera, který řídí krizi? Nebo to bylo vystoupení čtyřletého chlapce na pískovišti, kterému se sype hrad z písku?

Tahle vláda neumí vládnout, není schopná rozhodovat, není schopná, když už něco rozhodne, to alespoň chvíli držet a už vůbec svoje kroky neumí vysvětlit veřejnosti. Místo jasných a konkrétních kroků premiér najme rozjuchané postavičky z virtuálního světa, které nám vyprávějí jazykem pro děti, jak se věci mají. Babišovi se už nedaří vůbec nic. Ani jeho věrní komunisté s ním už nechtějí plout na stejné lodi do pekel a hledají cestu, jak opustit palubu. Zatím se usnesli, že nepodpoří další prodloužení nouzového stavu. Co bude dál, nikdo, ani ti rozjuchánci na Tik Toku, neví. Směřujeme k vládě, která se může pyšnit tím, že už ji nikdo nepodporuje a nikdo ji nechce. Babiš si možná zkusí koupit Okamuru, ale to ho bude stát poslední zbytek reputace. Takže asi dovládne sám s Havlíčkem a Schillerovou ve stále nových kostýmcích.

Nouzový stav je opatření, které má umožnit rychlé, akceschopné řešení kritického stavu. V nouzovém stavu je možné krátkodobě efektivně rozhodovat a neohlížet se na všechna procedurální opatření a nutné administrativní kroky. Příčinou naší bídy při řešení pandemie ale není nouzový stav. Nouzový stav je pouze důsledek neschopnosti Babiše a celé vlády řešit pandemii a skutečně efektivně pomoci obyvatelům Česka při řešení dopadů koronakrize. To ale vládu, jak se zdá, vůbec nezajímá. Vládě je zcela jedno, jak žijí obyvatelé, co trápí podnikatele, řemeslníky, učitele nebo zaměstnance. Vláda vyhlašuje grandiózní kroky na řešení technikálií a není schopna skutečně efektivně pomoci nikomu. Ani těm zdravotníkům v Chebu s plnou nemocnicí příjezd ministra nepomůže. A poslat tam další dva nebo tři lékaře mohl rovnou z Prahy.

Skutečnou příčinou naší krize při řešení pandemie covid-19 není nouzový stav, ale vláda Andreje Babiše. Pouze vláda je odpovědná za veškerý chaos, který zde vládne, vláda je odpovědná za neschopnost srazit hodnoty indexu R a počet nemocných na snesitelnou úroveň. Je to vláda a její předseda, který se musí zodpovídat těm, kteří nemohou prodávat ve svých krámech, nebo těm, kteří smutně koukají na pípy přikryté ručníkem. Když chcete prodloužit nouzový stav, tak také v tom nouzovém stavu něco efektivně vyřešte.

Bohužel to musíme s toto smutnou garniturou ještě do října vydržet a pak zvolit takový parlament, který umožní, aby vládli ti, co nepláčou, co neobviňují každého okolo sebe ze spiknutí, co si nemyslí, že všichni od naštvaných lyžařů až po Ústavní soud jsou podvodníci s nekalými úmysly.

Buď skutečně máme problém a nezvládáme pandemii a pak je nutné na 14 dní zavřít celou ekonomiku od Škodovky až po výrobu prášku do pečiva a všichni zůstaneme doma, nebo nemáme problém, ale pak musíme umožnit lidem žít, dětem chodit do škol a nám všem také se trochu bavit. Polovičatost, kdy se můžeme tak trochu bavit, tak trochu nakupovat a tak trochu učit, nic dobrého nepřinese.

Nemáme v čele státu ale takové persony, které by něčeho takového byly schopné. Místo toho tam zasedají uplakánci, kterým někdo zase sebral hračky. Proto těmto bezradným človíčkům, kteří shodou okolností sedí v čele státu, už nikdo nevěří. A oni to přitom s námi myslí tak dobře, že.

Autor je člen ODS



zpět na článek