25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Sýčkové straší matematikou

Kdepak, sýčkové z rozpočtové rady nás žádnou temnou předpovědí nevyděsí. Máme se skvěle a na matiku nevěříme.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vintr 23.6.2019 23:09

Re: Penízky se kutálejí, ale ne do státního rozpočtu

Babiš asi nebude žádný amatér, ten nejspíš velice dobře ví co dělat - pro svůj prospěch.

D. Mach 23.6.2019 20:33

Penízky se kutálejí, ale ne do státního rozpočtu

Babiše nechává klidným to, že se důchodový účet řítí do záhuby. No ale neměly by ho nechávat klidným rozpočty státu. Propad květnového rozpočtu byl v roce 2017 necelých 20 miliard Kč, o rok pozdějí přes 25 miliard a letos už přes 50 milird Kč. A to v době, o které všichni hovoří jako o ekonomicky úspěšné. Je to výsledek naprostého amatérismu vlády, jinak se to popsat nedá!

V. Církva 23.6.2019 11:16

Re: No, dělat prognózu vývoje veřejných financí na 50 let

To víte pokrok. Komunisté plánovali na pětiletku a špatně a dnes to dokážou naprosto přesně na 50 let dopředu.

V. Církva 23.6.2019 11:14

Společenskou a ekonomickou reformu

Tak jistě by měly vznikat podobné prognózy týkající se politiky ale musí být postupně korigovány s realitou, protože jde skutečně o tupou matematiku. Kdyby se třeba zítra řeklo že každý kdo emá alespoň 3 děti nedostane důchod, vše by bylo za 20 let jinak. Je ale třeba dostatečně informovat občany. Osobně si myslím že státní důchodová reforma teď nutná není, jen je nutno říct že důchody se budou za 20 let postupně snižovat, aby se lidé podle toho zařídili. Udělali děti, koupili bydlení, investovali nebo se připravili se na skromnost.

Jenže důchody nelze oddělit od ostatního. Začal bych s tím, aby bylo rozumné bydlení pro mladé. Jak to že toto je v celém světě problém?! Tedy zdaňovat spekulativní nákupy nemovitostí a zahraniční vlastníky i kapitál z toho naprosto. Brzdit předražené státní zakázky, čímž by se zlevnilo stavebnictví, Samozřejmě řešit diskutované komplikace při nové výstavbě, byrokratického charakteru. A zrušit placení politických neziskovek z našich daní. Pak bude ekonomika i mladá populace v naprosto jiné situaci a můžeme řešit důchody.

J. Vintr 23.6.2019 9:16

Re:

Nejhorší je, že to politici můžou posrat i zodpovědným lidem, kteří si na stáří sami naspořili. Nezodpovědná politika neustálého zadlužování státu zákonitě musí skončit nějakým finančním průserem, který lidem znehodnotí úspory.

R. Langer 23.6.2019 7:24

Re: "-,zajistí se na stáří vlastními silami."

On to ani nikdo nemusí sebrat, podivejte se, co s tím dělá normální inflace. Už dnes mají peníze poloviční hodnotu než před cca 25 lety... :-(

F. Houžňák 22.6.2019 20:35

No, dělat prognózu vývoje veřejných financí na 50 let

dopředu je skutečně sci-fi. Vezměme namátkou třeba prognózy vývoje různých evropských zemí na 50 let z roků 1900, 1925, 1935, 1945, 1965, 1985, 2000 a tak dál.

K. Pavlik 22.6.2019 17:37

Re: "-,zajistí se na stáří vlastními silami."

Ziji jinak a jinde nez moje mama ale jeji slova mne stale strasi: Pamatuj si Kajo ze duchodove pripojisteni je jen lepsi vyraz pro zcela nepredstavitelnou zlodejnu.

J. Kanioková 22.6.2019 17:17

Dobrý článek,

ale ještě MNOHEM lepší je k němu diskuse na Finmagu - https://finmag.penize.cz/diskuze/407846-syckove-strasi-matematikou

K. Pavlik 22.6.2019 15:23

Jako Japonsko

Jedno (mozna i jedine) reseni je pomerne jednoduche doktore Watsone.

Pozvat mlade schopne lidi z Ukrajiny.at v Cesku drou a plati ceske duchody - coz mimochodem dela Japonsko (ne ze by ty lidi tahalo zrovna z Ukrajiny).

Nez zacnete kritizovat tak navrhnete lepsi reseni.

L. Severa 22.6.2019 15:04

"-,zajistí se na stáří vlastními silami."

To jen za předpokladu, že nepřijdou nějací "spasitelé". Můj táta si jako živnostník za první republiky ukládal také do nějakého fondu. Potom ovšem přišli soudruzi s měnovou reformou. Stejně tak dopadli ti, kteří před válkou ukládali každou uškudlenou korunu na stáří.

F. Navrátil 22.6.2019 14:14

Re: Pracující rodina s dětmi vadí?

Pracující rodiny s dětmi! Slyšíte? Pracující! Musí pracovat, platit daně, zdravotní a sociální pojištění, splácet půjčky, hypotéky za bydlení, platit za zájmovou činnost dětí, starat se o výchovu a vzdělávání dětí, atd. Někteří mladí takovou tíhu odpovědnosti neunesou nebo dávají přednost vlastním sobeckým zájmům a rodiny se zříkají. A třeba nepracující nepřizpůsobiví mají bydlení zdarma, kompletně hrazeny náklady na vzdělání (a navíc na vzdělání kašlou), sociální dávky pro bezstarostný život a karneval každou noc, protože nemusí vstávat do práce.

P. Urban 22.6.2019 12:22

Re: Pracující rodina s dětmi vadí?

Jak konkrétně jsou rodiny s dětmi pronásledovány?

P. Urban 22.6.2019 12:21

Dobrá rada

Teď ještě jak se máme na to stáří zajistit.

Investicemi do investičních nebo penzijních fondů? Ale ty hodnoty nevytváří (určitým způsobem ano, ale zjednodušme to), pouze koncentrují a investují kapitál. Kam ho mají investovat?

Do domácích podniků, ve kterých za dvacet let nebude mít kdo dělat. A pokud ano, pak si bude diktovat podmínky na úkor zisků. Do zahraničních podniků. Kde mohou být investice levicovými vládami znárodněny a nelevicovými maximálně zdaněny. Zvlášť v případě, kdy bude jasné, že ze stárnoucí Evropy už moc investic nepřijde. Do státních dluhopisů. Ty se dělí na nespolehlivé, které vyplácí úroky, ale ne nutně kapitál. A spolehlivé, které vyplácí kapitál, ale úroky plusminus nula.

Takže důsledkům demografické krize neunikneme. Ekonomům by to mělo být jasné, účetním s diplomem ekonoma možná ne.

To nejlepší, co můžeme udělat, pokud na to máme, je postavit si vlastní barák. Tak solidně, aby se po zbytek našeho života nemusel moc opravovat. A modlit se, aby nám ho nějaká revoluce či jiné sociální hnutí nesebraly.

J. Jurax 22.6.2019 11:36

Ano. Obecně souhlas.

Nicméně - a jak byste si tu ještě větší podporu představoval?

Dovolil bych si zde upozornit na svou odpověď zde publikovanou dnes 22.6.2019 v 10:41 v reakci na příspěvek páně Pražákův z dneška 22.6.2019 v 9:59 zde uvedený, ať to sem nemusím kopírovat.

J. Jurax 22.6.2019 11:26

Ono totiž matematika je neúprosná. Její výsledky nelze přehlasovat. Snižuje-li se poměr mezi pracujícími odvádějícími sociální pojištění a důchodci v našem průběžném systému z tohoto pojištění pobírajícími důchody, je jediné řešení - zvýšit sociální pojištění a případně i zvýšit rok odchodu do důchodu nebo snížit penze. Nebo nějakým způsobem donutit pracující, aby si část svého příjmu nad povinné sociální pojištění povinně odkládali do nějakého fondového systému. Protože dobrovolně tak činí jen někteří, ti odpovědnější.

To vše je ovšem vysoce nepopulární a politický subjekt, který si tohle dá do volebního programu tvrdě něco o odpovědnosti k budoucím důchodcům, páchá politickou sebevraždu; voliči jej nebudou volit, protože jim šahá na prachy. Subjekt, který to ve volebním programu zamlčí, leč začne po příchodu k moci v tomto smyslu s odpovědností k budoucím důchodcům konat, páchá totéž, neboť voliči mu to při dalších volbách spočítají. A to ještě pomíjím skutečnost, že i dobrá a žádoucí věc se dá realizovat blbě nebo ještě blběji, je-li svěřena politikům do rukou - příkladem budiž nedávno zrušený třetí pilíř.

Takže politikové budou lhát o udržitelnosti systému, všelijak čarovat s čísly, případně potichu dotovat důchodový účet odjinud a/nebo poukazovat na momentální přebytek na důchodovém účtu daný konjunkturou. A samozřejmě zvyšovat důchody i nad úroveň zvýšení danou zákonem, neboť důchodci jsou taky voliči a furt jich přibývá a každý hlas dobrý a po nás potopa. A i to povinné zvýšení ze zákona propagandisticky využijí jako vlastní úspěch.

Takže jedni voliči politikům z pošetilosti, pohodlnosti a nezájmu věří, že i oni dostanou důchody "postačující k důstojnému životu", kdežto druzí voliči se s předstihem starají, spoří, investují, zajišťují si vlastní bydlení etc., aby ten důstojný život v důchodu opravdu měli, neboť vědí, že s blbostí, vyčůraností a ignorováním nepopulárních problémů nutno u politiků nejen v tomhle punktu počítat jako s faktem.

J. Jurax 22.6.2019 10:41

To máte těžký.

Už dnes rodič s průměrnou hrubou mzdou cca 34 000 mající na sebe odpočty na tři děti žádnou daň z příjmů neplatí, naopak ještě dostane měsíčně daňový bonus 137 Kč. A protože odpočty jsou fixní, kdežto daň z příjmů je 15 procent ze superhrubé pro všechny, tak čím míň si vydělá, tím vyšší daňový bonus dostane.

Při dvou dětech pri téže hrubé mzdě platí daň z příjmů pouhých 1 886 Kč.

Bezdětek by platil 4 770 Kč.

Spočteno na kalkulačce https://www.finance.cz/dane-a-mzda/kalkulacky-a-aplikace/mzdovy-kalkulator/#calc

J. Pražák 22.6.2019 9:59

Viníkem je (a)sociální stát

(A)sociální stát pilným a schopným bere a přerozděluje lup neschopným a líným. Takže se více dětí rodí těm neschopným a líným. Děti líných mnoho na daních neodvedou, zato poberou "přídavky, dávky, příspěvky,...". Takže systém je zacyklený. Jediným řešením by bylo nahradit "přídavky, dávky, příspěvky,..." podstatnou slevou na daních pro rodiny s dětmi. Přirozený výběr by začal opět fungovat. Nebo parazité současný systém zahubí.

M. Mikulec 22.6.2019 8:40

Hezký!

Hlavně ze si zpovykaní ekoteroristi vymohli politická rozhodnuti o klimatu do roku 2050! O lidi už dávno nejde.

J. Vintr 22.6.2019 8:09

Žádné politiky budoucnost vzdálená víc jak 4 roky nezajímá

Oni patří mezi lidi, kteří většinou nebudou mít finanční problémy ve stáří (nebo jsou tak hloupí, že si nepřipouštějí, že by se jich to mohlo týkat).

J. Ganaur 22.6.2019 7:54

Re: Pracující rodina s dětmi vadí?

A může za to Kalousek!

P. Lenc 22.6.2019 7:35

Re: Pracující rodina s dětmi vadí?

Sýčkové tu nejsou od toho, aby vypracovali řešení.

F. Navrátil 22.6.2019 6:57

Pracující rodina s dětmi vadí?

Sýčkové houkají, ale nenabízejí východisko. Jsou možné dvě varianty. pokračovat v kampani proti seniorům nebo podpořit pracující rodiny s dětmi. Nelze se divit demografickému vývoji, když se v současné době stala nejpronásledovanější skupinou občanů pracující rodina s dětmi. Politici na tuto situaci kašlou a neziskovkáři raději pořádají pouliční kravály.