28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

POLITIKA: Svoboda volby? Pro svátek zavřeno!

Tak nám poslanci vládní koalice zase jednou podlehli pokušení šířit „dobro“ a odhlasovali regulaci otevírací doby během čtyř vybraných svátků.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. David 26.4.2016 17:30

Asi dostanu "po čuni"

Ale, pan Jiří Kratochvíl je folosofický gigant dialektiky... To musíte uznat. Záleží na úhlu pohledu na svobodu. Něco za cibuli, něco za křen, něco zaplatíme, něco zapřem. Klasický syndrom "dobrodefekáta", ale bon. Nezazlívejme mu to, zatím existuje svoboda slova a názoru. Vyslechnout a protiargumentovat, pokud je to relevantní. Mikuláš Dačický z Heslova kdysi vyjádřil v dišputaci výrok, proč se unavovat dišputací, když vůl zůstane volem a pařez pařezem. Raději pijme a veselme se, abychom spláchli veškerá protivenství škarohlídů a konšelů kutnohorských. Protivenství našich konšelů se mohou spláchnout i volbami...

J. Kyselková 26.4.2016 16:16

Někteří borci

sotva se vyšvihli na ministerský post - stali se honorací, která nás začala kárat, prohánět, vydírat, urážet a srážet na kolena ! Protestuji proti jejich povýšeneckému komandování - kdy přesně kam smíme, nesmíme a kam musíme. Jsme dosud svéprávní.Také sankce a pokuty začali tvrdě vymýšlet podle s v ý ch příjmú (ale z našich peněz !) pro nás nelítostně až likvidačně. Např. až 50.000 Kč za opožděné měsíční hlášení KH plátce DPH a 75.000 Kč svezení bez řidičáku ! Včera jsem zaslechla v TV, že pokuta jakési korporaci hrdě dolezla k miliardě. (Oligarcha řádí).

Je na čase se ozvat a nutno opozici podpořit, aby se nebála - nás spoluobčanů - se zastat.

P. Papež 26.4.2016 11:58

Ptal

Ptal se některý z tupců v parlamentu, senátu či z odb(p)orových bossů obyčejných prodavačů, zda s tím souhlasí? Většina nesouhlasí, protože si více vydělají. To ovšem tupci se 100 000,-platy nedokáží pochopit (stejně jako spoustu jiných obyčejných věcí, protože už ztratili reálný pohled na svět).

J. Kratochvíl 26.4.2016 16:17

Re: Ptal

A vy jste se těch prodavačů ptal, že tady nadáváte jiným do blbců?

A. Reček 26.4.2016 17:45

Re: Ptal

Já jsem v tomto obchodním kšeftu řadu let dělal a z vlastní praxe vím dobře, že parlamentní poslanci konečně aspoň trošku vyhoví žádosti odborářů v obchodech o omezení otevírací doby ve svátečních dnech. Zvláště ženské si to už dávno přály. Výmluvy na mzdu jsou nicotné, rovněž na omezování svobody. Stačí se podívat do sousedních zemí.

M. Prokop 26.4.2016 22:42

Re: Ptal

Odborářů ano. Ovšem zaměstnanci mají jiný názor.

I. Břízová 26.4.2016 11:43

Svoboda volby

Pokud má být svoboda volby, tak ať je svoboda každé volby. Pokud chce někdo světit svátky a neděle, tak ať světí. Pokud nechce, ať nesvětí. Proč neustále nějaké příkazy?

J. Kratochvíl 26.4.2016 16:23

Re: Svoboda volby

Problém je v tom, že světit svátky nemůže jenom ten kdo chce a ten kdo nechce, to nejde.

I. Břízová 26.4.2016 17:40

Re: Svoboda volby

A proč? Světit se snad může jenom houfně?

J. Kratochvíl 26.4.2016 21:14

Re: Svoboda volby

Ne, odpočívat můžete pouze v klidném prostředí a ne když vám sousedi řežou dříví, sekají trávu nebo jezdí do třeba supermarketů. To je také obtěžování a omezování svobody.

J. Kratochvíl 26.4.2016 10:13

Svoboda volby je o svátcích a nedělích mít zavřeno !!!!!!

Toto je tradice vzdělané a kulturní společnosti vycházející z křesťanských kořenů a etiky.

Nemusíme být věřící a v podvědomí si nedovolujeme porušovat desatero, tak také všichni slušní lidé ho u nás dodržují. Pokud si pamatuji tak komunisté se snažili tuto tradici zrušit, protože právě pocházela křesťanských kořenů. Znesvěcovali neděle, svátky Vánoční i Velikonoční. Doufal jsem že, tyto doby jsou již za námi. Mýlil jsem se. Je smutné, že pravicové strany, které se nás snaží přesvědčovat o dodržování tradic, tuto základní tradici uznávat nechtějí stejně jako komunisté.

Uznávat svátky a neděle je duchovní tradice, hodnota a musíme si je chránit a dávat přednost před chamtivostí a nenažraností, protože z nás dělá civilizovanou společnost. Moje svoboda volby spočívá, žít v civilizované a slušné společnosti.

Š. Hašek 26.4.2016 10:30

Re: Svoboda volby je o svátcích a nedělích mít zavřeno !!!!!!

"Profesore" Kratochvíle, kde jste pochytil moudro, že tento nový zákaz "zvětší" naši svobodu?? Netušil jsem, že buzerační příkazy typu "kdy obchodník otevře a zavře, vo sobotě" nás dovedou do stavu blaženosti.

Hlavně neodpovídejte ve smyslu, že přece policista také zvyšuje moji svobodu jít bez starosti o půlnoci domů temným parkem. To je něco jiného!

J. Kratochvíl 26.4.2016 10:41

Re: Svoboda volby je o svátcích a nedělích mít zavřeno !!!!!!

Smysl spočívá v tom, jestli to bojování za svobodu je ta správná hodnota. Já navrhuji abychom spíše bojovali za hodnoty a styl společnosti ve které chceme žít a k tomu patří určitá pravidla a řád ve této společnosti, která jsou správná a protože je prověřil čas mnoha století.

Š. Hašek 26.4.2016 11:27

Re: Svoboda volby je o svátcích a nedělích mít zavřeno !!!!!!

Myslím, že jest třeba jen "pilovat zákony", které, jak řekl jeden chytrý člověk "snižují možnost, aby se lidi vraždili, okrádali, podváděli, ..........". Zásadní pravidla!

Pokud se parlament zas hádá "kdy si poddaní smějí koupit housku", tak se domnívám, že už jsme "za bodem zvratu" (charakteristika asynchronního motoru, jelikož všechno souvisí se vším, použiji jako jednoduchý příklad, najděte si to, vystihuje to situaci).

Parlamenty se začínají vyžívat i v "normě toaletního papíru na jedno utření"!! Málo si všímáte. Asi jste přesvědčen o tom, že "prodej vo svátku" rozleptá společnost víc než vrazi a zloději dohromady.

Tak mě napadlo, jak to bylo s regulací výročních trhů o svátcích? A čepovalo se pivo!!!! V dobách, kdy ještě nebyla taková buzerace, třeba za Rakouska/Masaryka?? Poradí někdo?

J. David 26.4.2016 17:06

Re: Svoboda volby je o svátcích a nedělích mít zavřeno !!!!!!

Hmmm, cit.: "... patří určitá pravidla a řád ve této společnosti, která jsou správná a protože je prověřil čas mnoha století". Aha, tak mi zákonem stanoví, že v neděli mám jít do kostela, a ne na dopolední mariáš do krčmy, či za Mínou do bordeláku, nebo koupit utopence na krámě, etc. Hlavně to "niveaux", prověřené "čas mnoha století", to mne dojalo. Svoboda tkví v tom, že nediriguji někomu danou liturgii "duchovna" v daném čase a prostoru, ale že nechám na svobodném rozhodnutí každého, zdali si v daném časoprostoru zvolí vdolky, nebo holky, či filky, nebo duchovno. Pane Jiří, každý má jiný žebříček hodnot, který se věkem mění (viz. Feuchtwangerův hrabě Frauenberg), ale lajnovat pořadí "špriclí" zákonem, považuji za zhůvěřilost, něco, jako mít povinně na raftu hasící přístroj. Akce, nejenom z hlediska fyzikálního, budí reakci. Třeba "Kuřácký zákon" a svoboda volby. Premisa: Lezu svobodně pouze tam, kde se cítím dobře. Kuřák volí svobodně kuřáckou krčmu, nekuřák zase krčmu nekuřáckou, co je na tom divného? Pokud je tomu naopak, pak to pouze zavání "vys*ráním a kverulanstvím". Svoboda volby. Když se mi nebudou líbit nedělní šichty ("styl společnosti", že neděle se světí...), nu, tak pak nemohu dělat hasiče, policistu, zdravotní sestru/bratra, pumpaře, putykáře... Sedmého dne (dle Genessis), Bůh odpočíval. Ale k tomu "čmoudění" v putykách. Jezdím po vesnicích, a řada z nich již nemá klasické hospody, ale provozovny typu "Osvěžoven" a "Vesnických klubů" v režii místních hasičů, nebo honebníhího společenství. Brsnící lufťák tak místo zvěřinové svíčkové s brusinkami, je odkázán na bagetu na nejbližší benzínce, tam se nekouří (i když při podávání obědů se tam také nekouří, ale lufťákovi smrdí záclony). Jo, není členem Osvěžovny, to je také ta svoboda, že mohu odmítnout nakrmit brsnícího vetřelce.

PS. Cit.: "Svoboda volby je o svátcích a nedělích mít zavřeno", ale co také mít otevřeno? Logika, ne? Jiří, Jiří, ach ta logika...

J. Kratochvíl 26.4.2016 22:05

Re: Svoboda volby je o svátcích a nedělích mít zavřeno !!!!!!

Ano, problém dle mého je právě v té logice, jako určité racionalitě a člověk potřebuje ke šťastnému nebo lépe řečeno kvalitnímu životu kus iracionality. Nemůžete žít a neustále dělat pouze co je logické, k životu nebo alespoň já a nejsem sám, potřebuji dělat nelogické věci. Mít klid v neděli by měla být samozřejmost a mělo by to být jako zvykové právo bez zbytečných diskusí. A v takové společnosti bych chtěl žít. A to vůbec nevylučuje to, že v neděli jdou věřící dopoledne do kostela, odpoledne karbaníci, ale i věřící mohou jít také, na mariáš do krčmy a nebo se svobodně někteří rozhodnou, že půjdou raději do bordelu a v tom je přece ta svoboda a svátek, tak se žilo po staletí.

Souhlasím, že každý má svůj žebříček hodnot, který se mění časem a s věkem, ale tento žebříček hodnot také vypovídá o kvalitách člověka.

Měli bychom si uvědomit, že ke svobodě patří hlavně zodpovědnost. A to v přímé úměře, čím máme více svobody tím máme více zodpovědnosti. A to nechtějí dnešní bojovníci za svobodu si uznávat, včetně autora článku. Ze zkušenosti vím,že někdy se snese snáze trochu nesvobody, když jsme zároveň zbaveni také trochu té zodpovědnosti.

P. Papež 26.4.2016 12:04

Re: Svoboda volby je o svátcích a nedělích mít zavřeno !!!!!!

Chcete říci, že poslanci v parlamentu a senátu ctí křesťanské hodnoty, proto zvolili uzavření prodejen ? Bohužel jen lžou, rádi podvádí (peníze do vlastní kapsy se hodí a proč myslet na nějaké prodavače) a jsou naprosto odtrženi od křesťanských hodnot (byť se přímo strana vydává za vysoce křesťanskou, ale velice dobře kvůli korytům kolaboruje se socialistickým vedením státu) a hlavně od reality.

Z. Lapil 26.4.2016 13:56

Re: Svoboda volby je o svátcích ... mít zavřeno !!!!!!

Svoboda volby je o svátcích mít zavřeno nebo otevřeno. Ano, UZNÁVAT svátky je duchovní tradice. ROZKAZEM jsem svátek naposledy slavil na 1. máje.

Technicky vzato - přikážete-li jednotnou pracovní dobu (zákaz práce v definovaném období je první krok), skončíte u toho, že lidi budou unikat z práce, aby si vyřídili, co potřebují, protože v době, kdy mají volno, mají volno i ti ostatní. Nebo snad máte ambici koordinovat pracovní doby tak, aby si řemeslník mohl nakoupit a zároveň prodavač pozvat řemeslníka mimo svoji pracovní dobu?

A čistě jazyková poznámka: přečtěte si znovu svůj poslední odstavec: "svátky" musíme chránit před "chamtivostí", protože z nás "dělá" (ta chamtivost) civilizovanou společnost. Ale to je jen rejpnutí, vím, co jste chtěl napsat :-).

S. Donát 26.4.2016 14:44

Re: Svoboda volby je o svátcích a nedělích mít zavřeno !!!!!!

Uznávejte si co chcete. Necpěte to jiným.

Š. Hašek 26.4.2016 14:59

Re: Svoboda volby je o svátcích a nedělích mít zavřeno !!!!!!

Asi tak.

Možná by stačil poloviční občanský zákoník a také ten trestní, pro ty horší věci.

Jenže co by potom ti "hlídači prodejní doby" a jejich děti dělali?? No, já bych věděl.

J. Kratochvíl 26.4.2016 16:11

Re: Svoboda volby je o svátcích a nedělích mít zavřeno !!!!!!

Na to mohu reagovat stejně, vy zase necpěte jiným ty otevřené supermarkety, když chtějí jednou za 7 dní odpočívat.

J. Sova 26.4.2016 16:45

Re: Svoboda volby je o svátcích a nedělích mít zavřeno !!!!!!

Pracovníci v supermarketech nemají žádný odpočinek, pracují stále bez volného dne?

J. Lepka 26.4.2016 15:31

Re: Svoboda volby je o svátcích a nedělích mít zavřeno !!!!!!

Takže dotaženo ad absurdum, pane Kratochvíle, ani duchovní, profesionálové ve svých funkcích, nesmí v neděli sloužit bohoslužby, že?

J. Kratochvíl 26.4.2016 16:16

Re: Svoboda volby je o svátcích a nedělích mít zavřeno !!!!!!

Netrefil jste se, ti duchovní tou službou právě ty svátky světí. Nehledě na to, že nevěřící nemají povinnost chodit v neděli do kostela. A odpočívat je v jejich zájmu duševního zdraví, platí to pro vás.

J. Kyselková 26.4.2016 16:59

Re: Svoboda volby je o svátcích a nedělích mít zavřeno !!!!!!

Stovky lidí poskytují své služby o t.zv. "svátcích" nejen ubohé prodavačky. Kdyby Vás trefil šlak, předpotopní pane Kratochvíle, tak budou kolem Vás lítat sestřičky a doktoři v každém čase. I vláčkem se všude dostaneme a tam slouží taky lidi. (Marksová s Diensbierem asi ne - ani Středula - ti rekreují a vymýšlejí nám blaho).

J. Schwarz 26.4.2016 9:14

Klídek!

ona za čas zase přijde nějaká ta "revoluce" nebo válka a po ní dojde k resetu. Lidi zase budou rádi že jsou živí a zdraví, nebudou si vymýšlet pí..oviny a protože bude všechno rozmlácené tak nebude nikdo komukoli bránit aby makal od rána do noci a svátek nesvátek bude-li mít dotyčný touhu.

S. Donát 26.4.2016 14:46

Re: Klídek!

Ano. A myslím, že ten reset není příliš vzdálený :-(

M. Prokop 26.4.2016 9:07

Sázka na jistotu:

Vsadil bych se o to, že za nějaký čas, možná už při projednávání schválené normy Senátem, bude dnů s regulovanou otevírací dobou přibývat.

Slippery slope.

K. Janyška 26.4.2016 9:05

Ne, potřebujeme ambici relevantního vzdělání teorií

spontánního řádu lidské interakce, tedy teorií kompozitivní. To vám chybí všem, pošuci... Dzp.

J. Růžička 26.4.2016 8:58

Plíživá normalizace

Nejedná se pouze o zavírací dobu obchodů. Stejně idiotské jsou i dobroserské návrhy zákonů přikazujících hospodskému v jeho vlastní hospodě zákaz kouření, nesmyslné a likvidační vysoké pokuty za dopravní přestupky, kreténský návrh zákona ministra sprvedlnosti o trestání hanobení třídy...Šrouby se utahují, dle hesla rozděl a panuj.