19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Svět podle Ištvana

"A co z toho budu mít já?" Přesně tak zní legendární otázka Jiřího Paroubka, kterou pravidelně pronášel během všech vyjednávání s Mirkem Topolánkem. Podle Ištvana by měl jít Paroubek za katr. A Topolánek nepochybně taky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Marek 16.6.2013 21:20

Nějak se mi to nezdá

vy jste přece chytrý člověk, takže tvrzení, že vzdání se poslaneckého mandátu je stejné jako dohoda o rozdělení vlivu či funkcí? Ó né, tak to nemůže být. To je verze pana předsedy vlády, jenže on už toho za pár dní řekl více a často si i odporoval (třeba jak byla jeho žena v ohrožení a bylo tedy třeba ji sledovat, ale on o tom vlastně nic nevěděl). Tři páni poslanci toho času ve straně neoblíbení řeknou, že budou hlasovat podle schváleného programu strany i vlády, čímž by vláda přišla o důvěru. Jsou stateční a neoblomní. Vědí co se děje, vědí co jejich stanovisko znamená. Pak najednou přijde řešení. Abychom neztratili tvář tak utečeme. A vedení ODS z vděčnosti za jimi projevenou zbabělost jim zajistí kšefty. Konec konců, proč by nemohl odborník na VZP (s jejími maléry) být najednou i odborníkem na ropu, plyn apod. Takže to byl jasný komplot. Jestli ti tři výtečníci již dopředu věděli, že si něco vyvzdorují nevím, ale čestné to nebylo. Buď měli držet hubu a nebo hlasovat tak jak rozhlásili. Tím že utekli udělali totéž jako kdyby hlasovali pro a v tom je to svinstvo. Za to dostali zaplaceno!

P. Vaňura 16.6.2013 22:58

Není to totéž, ač to tak vypadá.

Chcete raději, aby pro zachování POSLANECKÉHO PLATU schválili cokoliv?!

"Dostane-li se naneštěstí pro slušné lidi takový chlapík do parlamentu, musíme už od počátku vědět, že podstata politiky spočívá pro něj pouze v heroickém boji o trvalé vlastnictví této láhve s mlékem pro jeho život a rodinu. Čím více potom jeho žena a děti na této lahvi lpí, tím urputněji bude bojovat o svůj mandát. Každý jiný člověk s politickými instinkty se už proto stává jeho osobním nepřítelem, v každém novém hnutí větří možný počátek svého konce a v každém větším muži další nebezpečí."

Jestlipak víte, kdo těmito slovy popisoval poslance parlamentu?

 

B. Veltrubský 16.6.2013 10:29

Pan autor plete hrušky a jablka

Pokud je součástí politického vyjednávání i přenechání politických postů budiž, ale místa ve státním podniku tedy u podniku hospodářského je korupce a pokud to autor takto nechápe je mi ho líto.

J. Jaroš 16.6.2013 11:09

Re: Pan autor plete hrušky a jablka

Souhlasím s Vámi.Autor umně slučuje otázku politického vyjednávání a prosté korupce.Pokud starosta nabízí za zvolení výstavbu bazénu v obci a jeho protivník tenisové hřiště jde jednoduše řečeno o volební program dvou paánů kterí kandidují a voliči mají právo a nárok aby zvolený pán svůj slib splnil.. Pokud však zvolený starosta řekne, pane když budete konat takto dostanete zato místo v obecním podniku je situace zcela jiná. Pokud jde o policii a st. zastupitelství. Jestliže je nějaké jednání v tr. zákoníku popsáno jako tresné musí konat a není na jejich úvaze zda konat či nikoli. Pouze ještě dodám, že tr. zákoník je z roku 2009 tedy žádný relikt komunismu.Proti podobnému handlování s lukrativními posty ve státní správě i ve státních podnicích má zabránit, politiky úspěšně blokovaný, zákon o státní službě. Úsměvné až k pláči je že někteří politici se k naplnění skutkové podstaty tr činu veřejně přiznávají a věc považují za zcela běžnou. Jakoby pro ně tr zákon neplatil. Vždyť ho sami přijali. Možná že by si měli alespoň přečíst důvodovou zprávu k tr. zákoníku a ne se starat jen o své hmotné zajištění.

M. Kosejk 16.6.2013 13:46

Re: Pan autor plete hrušky a jablka

Uvědomujete si, jaký blábol, který popírá sám sebe, jste napsal? Něco je pro Vás politická dohoda - a něco už korupce. A přitom sám píšete: "Jestliže je nějaké jednání v tr. zákoníku popsáno jako tresné musí konat a není na jejich úvaze zda konat či nikoli."

No, tak v zákoníku je úplatek definován takto:

"Úplatkem se rozumí neoprávněná výhoda spočívající v přímém majetkovém obohacení nebo jiném zvýhodnění, které se dostává nebo má dostat uplácené osobě nebo s jejím souhlasem jiné osobě, a na kterou není nárok."

A jak vidíte, tak pokud by se trestní orgány měly podle toho striktně řídit, že by musely stíhat i to, co považujete za legitimní. Pravdu je, že rozumní státní zástupci za politické dohody nestíhají. A rozumné soudy toto smetávají za stolu. Protože chápu, že tohle mají trestat pouze voliči (pokud mají pocit, že je co trestat). Pan Ištvan a ostravský soudce mezi ty rozumné nepatří.

Morální stránku nechme stranou, ale udělování trafik je v demokratickém světě norma. A v ČR se to dělo vždy a dál se děje na všech úrovních. A účelová a výběrová spravedlnost je nejhorší forma nespravedlnosti. To už i celkové bezpraví je spravedlivější. Ve světě podle Ištvana, abych se bál, že mě zavřou za přijmutí úplatku, když přistoupím na mimosudní dohodu s firmou, která mne poškodila (Přece jsem se nechal uplatit, abych to nedal k soudu - dle logiky Ištvana a spol.)

F. Pavlis 16.6.2013 17:39

Re: Pan autor plete hrušky a jablka

S tímto pohledem souhlasím. Nejde mi ani tak o ODS a premiera. Tato vláda je skutečně snůškou bolesti a trapností, ale vznikla na základě volebních preferencí. Co mě však skutečně irituje, je ta jednostrannost a jednobarevnost procesu. Úsměv pana Ištvána mi velice připomíná úsměv jistého B.Sobotky. Nadto jistý pan Jiří Vyvadil, jinak člen ČSSD, se jako právní expert nechal na PL slyšet, že pí Bradáčová by na ODS tak tvrdá nebyla. Ještě že prý máme v Ostravě druhé pracoviště stejného kalibru.  Nemohu to vnímat jinak, než jako jednoznačné přiznání, že justice je trvale závislá. Ta v Ostravě asi na opozičních silách. A tohle mě děsí. Nástup mČSSD do vládních funkcí se tak jeví obdobou Slovenska a nastoleného pořádku po "Gorile" podle  pana Fica.  A nastalo ticho.  To je ta nejhorší alternativa "klidu pro práci".  O korupci a kmotry, zdá se , vůbec nejde. Jde o Strakovu akademii. Jinak ovšem musím konstatovat, že vládní uskupení tomu bylo velice nápomocné. Žel. Ale opět pravím, je to dílo voličů a to příští bude také zatíženo naivitou a možná i pozdním prohlédnutím.  S minulým režime skončil - údajně - policejní stát, ale zrodil se obratem ten klientelistický. Osoby a obsazení zůstalo téměř Šloufovsky stejné.  Žel.

M. Kosejk 16.6.2013 18:36

Re: Pan autor plete hrušky a jablka

a) Myslím si, že závažnost korupce je uměle nafukována jako součást politického boje a obchodního boje o zakázky (není nic snadnějšího než obvinit konkurenci z korupce - a funguje to, lidi si řeknou, že na tom něco určitě bude, protože "musí").

b) Morálku si nevystíháme přes policajty. To je něco, co se tvoří v rodinách - výchovou. A sám TGM vyslovil prognózu, kolik času taková mladá demokracie potřebuje k vývoji (ještě takový čas nikdy nedostala).

c) Připadá mi typicky lokajsky české, že průměrný občánek vidí ráj ve světě, kdy všichni dodržují zákony - spravedlnost tvrdě trestá každé jejich porušení - i kdyby byly sebeblbější. Pokud se to ovšem netýká toho konkrétního člověka - pak dotyčný má tisíce argumentů, proč on může nějaký blbý zákon porušit.

d) Na službách a protislužbách je založena celá lidská civilizace - je to přirozenost druhu homo sapiens sapiens.

J. Kouřil 16.6.2013 19:53

Re: Pan autor plete hrušky a jablka

Je tristní, že státní zaměstnanci nechápou, že rozdávat z peněz nás, daňových poplatníků přeplacené funkce v podnicích za zásluhy o politickou stranu není nic jiného než úplatek a navíc z peněz, které k tomu v žádném případě nejsou určeny.

Něco úplně jiného je, když k tomu účelu použiji svoje peníze, které jsem si vydělal tvorbou připadné hodnoty, s těmi  si mohu dělat co chci.

A to celé je výsledek 20 let demokracie u nás, že je tu banda parazitů, kteří si myslí, že si z našich daní mohou brát a rozdávat, kolik hrdlo ráčí. To je ale bída!

P. Vaňura 16.6.2013 23:08

Pak musíte žádat, aby ty přeplacené funkce prostě

NEBYLY. Pokud jsou, tak si ti lidé ty peníze vydělali prací. Připomínám ale, že existuje spousta lidí, kteří vydělávají peníze tím, ŽE ŠKODÍ.

P. Vaňura 16.6.2013 23:10

Re: Pan autor plete hrušky a jablka

Tak moment. Rozdávají se peníze daňových poplatníků, nebo FIREMNÍ peníze?! Nota bebe hdyž ty funkce existují ZE ZÁKONA?????

T. Marek 16.6.2013 21:33

Re: Pan autor plete hrušky a jablka

Možná jste nadprůměrný občánek, možná ne. Ale problém korupce je uměle nafukován hlavně těmi, kteří ji vlastně nechtějí potírat. Samozřejmě, že je stát prolezlý korupcí. A vůbec to není problém jen ODS. Ti ostatní nejsou o nic lepší a samozřejmě se jim hodí, když do maléru spadne ten z opačné strany. Kašlal bych na to, že funkcionáři a jejich kámošové kradou, kdyby na druhé straně byly peníze na léčení nemocných dětí, na opravy silnic, na platy pro učitele atd. Jsem starý muž a bídu nemám. Nicméně je mi na zvracení, co se nám za 20 let podařilo v naší krásné zemi vytvořit. Je to bohužel jedno, nebude Nečas bude jiný potentát, ale na situaci se moc nezmění, maximálně si šíbrové budou chvíli dávat větší pozor. Advokát paní Nagyové 2x řekl, že ona to udělala z naivity a že chtěla pomáhat. No na to ve svým zjevem a chováním opravdu nevypadá, ovšem jako pohádka by se to mohlo ujmout. Inu komedie světa stále žije!

P. Vaňura 16.6.2013 23:02

Re: Pan autor plete hrušky a jablka

Pletete to Vy. Nezapomeňte, že ti tři poslanci měli poslanecký plat a další prebendy. Podáním demise o to PŘIŠLI a jiná místa ve státní správě jim toto pouze vykompenzovala.

Jinak, mnohá místa ve správních radách se obsazují politicky a nevím, že doposud to nikomu nevadilo. Každá partaj tam chce mít svého člověka, což je do určité míry ospravedlnitelné.

P. Scheck 16.6.2013 5:24

Přeceňování se nevyplácí

Je to spíš parafráze toho, že podceňování se nevyplácí.

Chci tím říct, že při (mnohých zde) přeceňování pana Ištvána je stejně nerozumné. Došlo prostě k podcenění celého řetězce lidí stran mafie, jako byl Pospíšil (ok odkrouhnut), ale pak dalších na trase Bradáčová, Šlachta, Zeman nebo policejní ředitel Červíček. A ti si pochopitelně vezmou do svých týmů důvěryhodné lidi. A pak už stačí pouhá spolupráce.

Český človíčku, začni uvažovat o tom, že časy se mění a že rčení: "Kdo nekrade, okrádá rodinu", by konečně mohlo dostat trhliny...

P. Pavlovský 16.6.2013 5:56

Bradáčová, Šlachta, Zeman Ištván nebo policejní ředitel Červíček.

Naděje české demokracie!!!

Š. Hašek 15.6.2013 20:36

Vidím to podobně jako pan Štěpánek.

P. Papež 15.6.2013 20:11

Hurá

Hlavní pachatel se našel (Nagyová), hlavní účastníci jsou ale na rekreaci v zahraničí (Rittig, Janoušek). Je zajímavé, že Janoušek je vyšetřován kvůli vraždě (tak to bylo zatím hodnoceno), ožralý řídil auto. Přesto má řidičák, pas a je vše O.K. Tady něco hodně smrdí.

P. Pavlovský 16.6.2013 5:15

Pokud se Janoušek nevrátí bude to de facto přiznání!

Bude stíhán na svobodě a české dokumenty mu už budou na nic.

L. Hrušková 16.6.2013 18:14

Re: Hurá

A o to právě jde. Tady se řeší milostný trojúhelník  a kmotři se vyhřívají na dovolené. Předpokládám že na trvalé dovolené.

M. Pernický 15.6.2013 20:02

Žít je zábava.

 Mohl by někdo znalejší vysvětlit,co vedlo ty tři exposlance, že s radosti si nechali vnutit ta korupční  korytka ,když klesli na polovinu příjmu,jak bylo zmíněno ve zprávě jistého blogera.Pokud je to pravda,tak se nabízí ,že jim( těm třem  poslancům) bude někdo  doplácet,dorovnávat příjem a to už smrdí.

P. Pavlovský 16.6.2013 5:17

Re: Žít je zábava.

O tom, že jejich odstupné mělo i tajnou doložku, nemůže být pochyb!

P. Bělohlav 16.6.2013 20:05

Re: Žít je zábava.

Mohl byste mi půjčit na chvíli tu křišťálovou kouli ?

M. Pernický 15.6.2013 19:32

Porušení poslaneckého slibu.

  Pokud ti tři poslanci  vystoupili z poslanecké sněmovný a vzdali se poslaneckého mandátu  tak  ta koryta jsou  korupce jako blesk a ne běžné politické handlování.

P. Vaňura 16.6.2013 23:13

Re: Porušení poslaneckého slibu.

A vzdali se POSLANECKÉHO PLATU!

M. Kosejk 15.6.2013 14:26

-----

Jsem naprosto fascinován lehkostí, s jakou ÚOOZ a olomoucký státní zástupce změnili kauzu z kauzy závažné kriminality kmotrů napojených na politiky na kauzu Nagyová. A teď jen pozorovat, s jakou orwellovskou bezmyšlenkovitou tupostí tu novou verzi  přijmou novináři.

Ale už po jejich včerejší TK mi bylo jasné, že něco v jejich argumentaci nehraje. Tvrdili, že na tom dělali rok a půl - a mají prý stovky hodin odposlechů. A také tvrdili, že na Nagyovou se dostali přes sledování Rampuly a pražských komtrů. A po roce a půl a po stovkách hodin odposlouchávání rozjeli demonstrativní monstrakci, jejímž výsledkem jsou kauzy, které s rokem a půl práce ÚOOZ  na tomto nemají VŮBEC nic společného (ostatně zatýkání rozjeli v době, kdy většina kmotrů nebyla ani v ČR). A to ještě ta údajná "korupce" vůbec není stíhatelnou korupcí - a to nikde v demokratickém světě.

A tak nám tady zůstává jediná relevantní kauza - Nagyová a sledování. A to ještě netuším, jestli mám věřit informacím, které poskytl státní zástupce. Jen pro zajímavost: Dnes jsem odeslal SMS s textem "Fakt to podělali, definitivně. Nakopat je." Tato SMS měla pouze informovat zasvěceného kolegu, že obchod fakt nedopadne, protože to klienti opravdu definitivně podělali. A že jsem z toho rozladěný.  Ale dokážu si představit, že kdyby tuhle SMS policajti četli - a zveřejnili ji v určitém nesouvisejícím kontextu, tak by to mohlo vypadat, že někomu mafiánsky poroučím, aby  někoho zkopal za něco, co mi provedl.

Začíná to silně vypadat na cílený útok proti Nečasovi. A nebo totální na neomluvitelný úlet ÚOOZ a státního zastupitelství.

J. Kanioková 15.6.2013 17:12

Obrovský souhlas...

A ač může mít leckdo výhrady vůči autorovi, i jeho názor nabízí názor z jiného úhlu pohledu. Není důležité KDO co říká, ale CO kdo říká. Totéž i jiný článek -  Z dramatu fraška, z frašky thriller: Sledujeme pokus o puč v přímém přenosu. - http://jdem.cz/29jm2

J. Kanioková 15.6.2013 17:26

Čímž netvrdím, že věřím všem argumentům v článku..

M. Kosejk 15.6.2013 20:54

Re: Čímž netvrdím, že věřím všem argumentům v článku..

Spíš bych řekl, že to souvisí s bojem o novou podobu státního zastupitelství. Trestní orgány chtěly ukázat sílu, posílit "správné" lidi a "špatné" oslabit. A Babiš s Randákem se snaží na všech frontách - a dlouhodobě. Ale to jsou spekulace. A nebo se Kalousek drží hesla: Když někoho chceš bodnout do zad, tak se za něj musíš nejdřív postavit. :) To se mi ale zdá už moc překombinované, aby Kalousek byl spouštěč.

J. Kanioková 16.6.2013 0:10

Je to možné, vlastně všechno je možné... :))))

Mě spíš jen pinklo do oka to jméno - Babiš, protože mě předtím tento směr nenapadl. Možná opravdu v tom "nejede" ani z tisíciny, ale že se pečlivě snaží dláždit cestičku do parlamentu.... o tom žádná...  Zrovna čtu, že si pro vylepšení image přetáhl M. Komárka do ANO.. chytrý tah, mít média na vodítku.. 

No, že je to poprava ODS, je jasné, takže - kupředu levá... uff..

R. Brzák 15.6.2013 18:57

Re: Obrovský souhlas...

Přečetl jsem odkazovaný článek a máte pravdu - obtížně si představit většinu z toho, co pan Hájek napsal. Ale uznávám, že "účinkování" policie ve věci působí víc než teatrálně - pokud tedy nedrží pod palcem ještě něco více, než jen výstřely od pasu a potrhlou blondýnu. To, že v policii je možné v součinnosti se státními zástupci a našimi neomylnými soudci i nemožné, mohu argumentovat mnoha příklady - ale spíše to přikládám obecné neschopnosti a šlendriánu, podmíněnému leností, která běžného policistu charakterizuje. Opravdu jsem zvědav, jaké jsou důkazy.

M. Vojtíšek 15.6.2013 14:04

Demokracie po česku

v přímém přenosu byla vidět při předposlední volbě prezidenta. Více lobbistů než poslancůa senátorů dohromady.

MUzikář šéf WGM největšího odběratele právních zakázek v ČR pobíhal, počital a neustále gestikuloval na Klause, jestli počty sedí a situace se odvája tím správným demokratickým směrem.

Utok na demokracii, prd.

Vývoj je zatím jednoznačný. Soud uvalil vazbu na Nagyovou, Fuksu, Tluchoře a Bočka.