29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

POLITIKA: Svět odposlechů je bohužel i mým světem

Ne, že bych z toho měl radost. Nejprve bych chtěl říci, že naprosto souhlasím s názorem pana prezidenta, pana premiéra a všech ostatních politiků komentátorů, kteří jsou znepokojeni kulturou odposlechů, fízlování, úniků informací a udavačství. Vadí to i mně, vadí mi to velmi a vadí mi to dlouho.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 12.4.2012 15:57

Inteligentně napsaný článek

Podle mne autor poněkud uspěchal především záležitost s úplatky pana V. Bárty.

Kromě půjčky existuje přece také vysvětlení, že šlo o kompenzaci poklesu poslaneckých platů a konec konců není jisté, že ani to, že pan Bárta byl svými dnešními žalobci vydírán (a nechce o tom zatím mluvit)

Především mi není jasné, proč oba dnešní žalobci ty peníze přijali (bylo přece tak jednoduché je odmítnout) a proč věc oznámili s takovým zpožděním (bez nepochybného dokladu o účelu těch peněz a o tom, jak by byli postiženi, pokud by pana Bártu neposlechli. Vypadá to na podraz na pana Bártu (který se do politiky nikdy neměl dostat).

P.S. Stranu VV, považuji omyl naší mladé demokracie (podobný jako např. volba "zelených" a US). Hlavním viníkem je ovšem mediální deformace naší politiky, která k jejich volbě vedla.

J. Kanioková 11.4.2012 19:49

Výborný článek, Tomáši,

dobře zanalyzovaný... co k tomu... holt kulturní úroveň národa.. Ti politici jsou jen vzorkem zdejší společnosti, bohužel.. Ale i o první republice se poslední dobou dovídám dost a dost, co nebylo zrovna košér. Možná existovat už tehdy dnešní technologie, bylo by dost podobných kauz.

Je špatné úplatky nabízet, ale horší jsou příjemci. Z odposlechů je mi zle, i když je dobře, že to šplouchlo. Snad to pomůže jako odstrašující příklad. S prezidentovým hodnocením naprosto souhlasím, protože inkviziční psychózy využívají vždy všelijací kverulanti, pokrytci a paušalizátoři s nadšením.

Zdravím moc..

B. Rybák 12.4.2012 15:05

Re: Výborný článek, Tomáši,

Ano. Vždyť také levice (komunisté) téměř o ničem jiném než o tehdejších "aférách" nežvanili a tehdy stejně jako dnes to používali jako účelový nástroj pro zničení demokratického kapitalizmu. Oni i ti Rockefellerové, Rotchildové, Kenedyové...se morálními kvalitami zakladatelů svých dynastií nechlubí (a to tehdy ještě obecně neplatil morální relativismus). (Domácí) kapitál musí vznikat rychle (jinak nevznikne vůbec).

M. Kosejk 11.4.2012 9:45

každý začněme u sebe

Lidi rádi dělí společnost na my (ti hodní) a oni (ti zlí politikové). Jenže jsme jen my. A politika je jen odrazem společnosti. A jen tak pro zajímavost jsem do googlu zadal heslo: "krádeže v obchodech ČR srovnání EU 2011" - a vylezla mi tato stránka:

http://ekonomika.idnes.cz/eko-zahranicni.aspx?c=A111018_113407_eko-zahranicni_fih 

Citace: V českých obchodech se krade nejvíce v EU. Drobné zboží, které zmizí v nákupních taškách, podvody zaměstnanců okrádajících svého chlebodárce nebo rovnou organizované zločiny ve firmách. V Česku se zlodějskému řemeslu výborně daří. Z obchodů za rok zmizelo téměř 10 miliard, což je v poměru k tržbám nejvíce v Evropské unii.

J. Kanioková 11.4.2012 18:49

Je to smutné, kde zmizela sebeúcta, hrdost...

I jako ateista musím vnímat, že v tom bude spojitost s tím, že jsme už dlouho nejateističtější národ v Evropě. Bez vlastní šlechty, která většinou kultivovala své okolí, bez těch schopnějších, zopovědnějších, snad většinově morálnějších, zásadovějších, kteří nám zmizeli v několika emigračních vlnách. V nedostatku vzorů..

K. Podhajský 11.4.2012 9:23

Problemy, ktere tak presne popisuje autor clanku

predstavuji ve sve podstate priznaky nemoci spolecnosti zvane "klausismus" podle jejiho puvodce, ktery tuto nemoc u nas chce zavest jako "standartni" chovani. Je to zhoubna nemoc, ktera tezce poznamenava spolecnost s vyjimkou "high class" a "know how" obcanu.

Je to nemoc proti ktere se se skutecne bojuje nejen "na oko" jako u na, ale v celem demokratickem svete vcetne EU.To je take prvni a posledni duvod proc zakladatel teto nemoci v CR nas chce dostat z ozdravujiciho vlivu EU.

M. Bezouška 11.4.2012 9:43

Re: Problemy, ktere tak presne popisuje autor clanku

ano, úplně přesně, pane Podhajský.  A dělá to, totiž EU, například tím, že její vrcholový orgán, Evropská komise, nemá už dlouhá léta řádně uzavřené a auditované účetnictví. Jakož i jinými podobnými kousky. A ten ozdravující vliv  se projevuje především tím, že je celá EU prakticky  na chcípnutí. Mnohé díky za takovou léčbu!

M. Kosejk 11.4.2012 9:54

Re: Problemy, ktere tak presne popisuje autor clanku

V roce 1991 jsem byl s San Marinu. A tam jsem - několik stovek kilometrů od českých hranic - viděl v obchodě s lihovinami česky psaný nápis, který upozorňoval Čechy, že odnášet flašky z krámu je krádež.

A myslíte, že tohle způsobil Klaus? A nebo máte spíš dojem, že tohle mohl být způsobeno tím, že obyčejní Čechové si za pouhý rok a něco udělali u majitele toho krámku takové jméno, že byli považováni za nenechavé zloděje? Hádal bych to druhé.

V. Kain 11.4.2012 13:11

Re: Problemy, ktere tak presne popisuje autor clanku

Ono se krade všude.U nás díky bolševikovi více.Měli jsme to jako národní sport.Na západ o našich hranic jistě nerazili heslo,že kdo nekrade okrádá rodinu.Co se otevřely hranice tak spousta zlodějských vagabundů a nejvíce romů se nám postarali o jméno,že co čech to zloděj.

Bohužel i my kteří by se styděli vzít něco v obchodě bez zaplacení máme tento přídomek.Stačí se podívat jak se v marketech někteří výtečníci cpou potravinami které ještě nezaplatili.I maminky dávají dětem pečivo které děti snědí a maminka u pokladny neřekne co její mazánek či mazánci zpapali.On kdyby každý zloděj věděl,že podle ceny lupu dostane pořádný mlatec tak by se tolik nekradlo.Žádné pokuty,ale pořádný lískový prut.

M. Dubanová 11.4.2012 16:35

Re: Problemy, ktere tak presne popisuje autor clanku

Ano u nás, díky bolševikovi více a díky naprosté absenci všeobecné morálky, také díky bolševikovi, se KRADE BEZTRESTNĚ!!

J. Kanioková 11.4.2012 19:02

Pane Podhajský....

patříte k těm, co zamíchají Klause i do předpovědi počasí..

Co myslíte, dovolím si naivní otázku - čeho je zapotřebí víc - EU nebo Klause? „Že je Klaus škůdce národa“, jak téměř denně uvádíte na Lidovkách, argument není; samo o sobě je to jen nenávistný zvratek.

J. Kombercová 11.4.2012 21:45

Re: Pane Podhajský....

Ta otázka, čeho je zapotřebí víc, zda EU nebo Klause... komu zapotřebí? Klaus do každé rodiny nebo jak to myslíte? :)

M. Bezouška 11.4.2012 9:22

paní Dubanová se mýlí

když v titulku své repliky říká, že "článek nemá chybu". Článek totiž má chybu, přesněji celý vějíř chyb, a to chyb zcela zásadních. Tou nejzásadnější, dnes a denně omílanou v nejrůznějších podobách je představa, že  jen a jedině "politika" a lidé, kteří politiku dělají nesou "vinu" za současný stav společnosti. Nějak tak to snad mohlo fungovat v dobách reálsociálizmu, kdy byla polibdírová věrchuška fakticky nedotknutelná, ale ani tam to nebylo stoprocentní.

Tento omyl (v lepším případě, spíše to však vypadá na úmyslné matení) lze celkem jednoduše vyvrátit pouhým pohledem na čísla. Omlouvám se za použití jen odhadů, ale nechtělo se mi procházet anály a počítat to přesněji: našimi vládami, tedy ČR, prošlo něco kolem dvou set lidí, parlamentem snad osm stovek a možná více jedinců, příslušných ke všem možným stranám a straničkám. Téměř všichni skončili s nejrůznějšími nálepkami, ovšem pravděpodobnost, že by se ve všech nebo alespoň ve většině případů jednalo o rošťáky není moc veliká.

Čili - pokud budeme chtít, aby byla naše politika lepší, budeme muset nějak zařídit, aby i celá společnost byla lepší. Představa, že stačí vyhnat zlé a proradné vládce, dosadit chytrého Honzu nebo krásného prince a lid bude mít zlaté časy patří opravdu jen do pohádek. Pokusy o uskutečnění v reálu pak dopadnou tak, že i za deset, dvacet nebo více let budeme mít pořád to samé, z prince se stane úplatkář a zloděj, chytrý Honza zblbne a lid bude u piva nadávat jako dnes. Ovšem jak to celé zařídit je docela jiná písnička. Rozhodně se to ale nepodaří vyhlašováním blbé nálady a podobnými nesmysly.

F. Eliáš 11.4.2012 7:03

Každý z nás je úplatkář

Každý jsme už někdy dali úplatek za určitou službu. Proč nás to tolik štve u Bárty, který taky platil ze svého? Nebo nás štve, že má na vyšší úplatky? Špatné je přijetí úplatku. Nikoli jeho nabízení, či dávání.

I. Malypetr 12.4.2012 11:07

Re: Každý z nás je úplatkář

Mne to neštve,to jenom někdo národu naordinoval.Proč?

I. Schlägel 11.4.2012 5:59

Tak, tak.

Smutné čtení, smutná realita. Realistické zhodnocení kvalit českých "angažovaných" občanů a jejich voličské inteligence. K jejich obhajobě je však nutné podotknout: "Ne, že by bylo z čeho vybírat".

I. Malypetr 12.4.2012 11:10

Re: Tak, tak.

To na obhajobu nestačí,to je smutná realita,čech volí menší zlo aniž si uvědomí že nemusí.

M. Dubanová 11.4.2012 1:43

článek nemá chybu,

a musím bohužel dát autorovi za pravdu, ač se mě to velice nelíbí, že tento více nežli neutěšený Svět, je bohužel i mým světem..Ale v tom neladu a nepořádku se žije - slušným lidem, velice špatně, nemáme pocit jistoty. Všeobjímající, netrestaná a narůstající korupce, odposlechy, nyní k tomu ještě přibyl, zatím nepotrestaný pokus o vraždu, pomocí auta?? Ale pán, který se pokusil pomocí auta paní zavraždit, je ku podivu stále na svobodě..Je to rozpad právního státu???

F. Eliáš 11.4.2012 7:05

Re: článek nemá chybu,

Slušným lidem nevadí, když je někdo poslouchá. Oni žádné zlé činy nepáchají. To jenom politici a soudci.

J. Kanioková 11.4.2012 19:53

Tak mi by jakýkoliv odposlech vadil moc, a to velmi..

nemáte pravdu. Zkuste Orwella..