24.4.2024 | Svátek má Jiří


POLITIKA: Suverénní Klausovci? Špatný vtip

26.8.2013

Jako protiváha Zemanovcům Klausovci? Prý by se tak, podle předsedkyně Jany Bobošíkové, mohla jmenovat její strana.

Přesněji Suverenita a prosperita - Klausovci. Kdosi už tento námět překřtil na Supr Klausovci. Ač plně chápu, že Jana Bobošíková je velkou obdivovatelkou Václava Klause, nemyslím si, že by to byla věc, která by oběma přinesla prospěch.

Bobo s bazukou

Silně pochybuji o tom, že by Václav Klaus souhlasil s použitím svého jména, protože by to znamenalo snížení jeho kreditu. Ono vůbec, pokud má nějaká strana v názvu jméno svého předsedy nebo nějakého ideového vůdce, jde o stranu, která je svému okolí nakonec škodlivá a nebezpečná.

Měli jsme zde Sládkovce, až komickou stranu, která ale byla tak extrémní, že to volalo po zákazu. Pravda, oficiální název byl Sdružení pro republiku - Republikánská strana Československa, ale stejně jim nikdo jinak než Sládkovci neřekl.

Pak se jméno v názvu objevilo až u Suverenity - Bloku Jany Bobošíkové. Následně pak SPO Zemanovci. Všechna tato uskupení trpí nedostatkem vlastních myšlenek, respektive slepým následováním vzoru a vynášením všeho, co nositel jména vysloví, do nebes div na jako Písmo svaté.

Kupříkladu Zemanovci se ústy svého nynějšího předsedy označili za apoštoly Miloše Zemana a jeho myšlenek s tím, že program nepotřebují, tím jim jsou myšlenky jejich ideového vůdce. Nevím, nakolik to prezidenta Zemana těší, ale vzhledem k jeho samolibosti asi dost.

Ať se to komu líbí či ne, Václav Klaus patří mezi nejvýznamnější persony posledního skoro čtvrtstoletí. Téměř ve všem, co kdy kriticky na něčí adresu pronesl, měl pravdu. A právě to je trnem v oku mnoha jeho kritiků. Nicméně pokud se člověk oprostí od svého vždy subjektivního pohledu a bude se snažit maximálně objektivně zhodnotit jeho kroky, dojde k názoru, že takových lidí bychom potřebovali daleko víc.

Jako bych viděl ty rozhořčené příspěvky typu "tuneldědek" nebo "zloděj propisek" či "velezrádce". Jenže právě takové příspěvky jsou vedeny osobní záští. Určitě ne vše udělal stoprocentně, ale kdo nic nedělá nic nezkazí - jako Jan Fischer...

Když se podívám na Suverenitu, která by měla nést přídomek Klausovci, pak nacházím směsku bez nějakého ideového ukotvení, kromě antievropského postoje. V předsednictvu najdeme předsedkyni a místopředsedkyni sociálně demokratických žen, člena výkonné rady ODS a místopředsedu NEZ/DEM, zachránce kamzíků, absolventku policejní akademie, zkrátka každý pes jiná ves.

Program je také takový pravolevý, ale celkové vyznění je víceméně extrémní. Ke všemu značně radikální přístup, jednoduchá a zkratkovitá řešení, to může samozřejmě na někoho jednoduššího zabrat, ale nic se nedá dělat jen radikálností. Objeví se problém? Zakážeme. Kdo nejde s námi, jde proti nám. To přesně charakterizuje Suverenitu jako takovou.

Pokud by Václav Klaus souhlasil s použitím svého jména do názvu, uškodil by si. Suverenita by se okamžitě stala terčem posměchu (ještě většího než dnes). Václav Klaus je vysoce inteligentní člověk a určitě si výše uvedené uvědomuje. Pokud by na to přistoupil, myslel bych si, že se musel zbláznit.

Doufám, že strana Klausovců je jen špatným vtipem. Bohatě stačí, že zde řádí Zemanovci jako černá ruka. Pokud by se do politiky zapojili stejně "ambiciózně" Klausovci, bylo by to na tuto malou zem asi už příliš. Pevně věřím, že Václav Klaus nemá toto zapotřebí a že neztratil soudnost, která ho celým politickým životem provází. On si určitě ještě své řekne a nepotřebuje k tomu nějakou pidistraničku zarputilé kandidátky kamkoliv.

Převzato z Polanecky.blog.idnes.cz se souhlasem autora