19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Šumavská tragédie

Šumava byla historicky nazývána „zelená střecha Evropy“, a když se kvůli jejím hlubokým staletým lesům zakládal v roce 1991 národní park Šumava, nikoho tehdy ani na okamžik nenapadlo, že by se na Šumavě nezasahovalo proti kůrovci. To písemně potvrdili jak tehdejší politici, předseda vlády Petr Pithart, i ekologové jako např. Ivan Dejmal.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Sura 12.1.2022 21:23

;-)

Správně jsem tam měl dopsat - "ostatně těm taky, ale jen "mezi svými"....

Š. Hašek 12.1.2022 11:37

Upozornil bych, že -bezzásahovost- je odborným termínem i na přírodovědných fakultách. A lesnických. Protože i na lesnických fakultách se nevyučuje pouze ta "smrková plantáž".

Celkem je zajímavé, kterak senátor se nebojí používat termínu "tragedie" v případě, když se jemu něco nezdá. Takové je dobré mít v partě, ale až když je všechno uděláno a lze plkat.

Takže je jich tam víc, do party k Mirce Němcové. Tragédů.

Dále upozorním, že Slováci mají -uhynulé Vysoké Tatry-. Dodnes se z toho nevzpamatovali a tu noc mají v kalendáři. Spolu se Slovenským Národním povstáním.

J. Novák 12.1.2022 11:37

EKOLOGISTÉ mají šílený plán k zastírání důležitých funkcí lesa pro velký koloběh vody, sekvestraci CO2 až 5 tun/rok na 1ha zdravého lesa, ochranu půdy a území před erozí a povodněmi i suchem, atd. Hnutí život na svých stánkách nabízí řešení, které bez personálních změn na všech úrovních NPŠ a ČIŽP i MŽP nelze prosadit!!!

Š. Hašek 12.1.2022 14:51

1. Naprostý souhlas s Vaším náhledem, že ekologisté jsou kreténi.

2. Rovněž jsem názoru, že senátor z kanceláře, který nazývá kůrovce národní tragedií, je rovněž kreténem.

3. Rovněž nemám v lásce turisty, kteří udělají jednou za pět let výlet, od posekané a digitální chalupy, na Šumavu ...... a paninka tam začne ječet! Že planeta umírá. A nakonec dětem kváká, že tedy ta Greta má pravdu. A vystříká kuchyň, aby neměla kůrovce v porculánu. Ale každý jsme nějaký .......

A myslím to vážně. Zkráceno.

Š. Hašek 12.1.2022 9:37

V srpnu jsem byl na Šumavě, pěšky, bez auta ...........

1. Žádná tragedie se nekoná. Subjektivní pocit chlapce Jirsy z města.

2. Menší zisky moc dopředu plánujících těžařů.

3. Jirsa měl možná ušpiněné botičky a jeho paní byla překvapena, "jaký tam je nepořádek, že v botanické zahradě mívají uklizeno".

4. Pokud si vzpomenu, četl jsem články -Tatry nám zahynuly-, po tom jednom větru. Tam jsem též byl několikrát, po tom větru. Źijící, až docela hnusný kopce, až nahóru.

5. Bylo tam hezky, všccko rostlo. Na Šumavě i v Tatrách.

Pozítří mi přijede na chalupu dřevorubec, budeme to plenit. Ta příroda si děla co chce!!! zejména se zdá, že dost sseerree na to "vědecké klima".

Tak Jirso, jeď tam snižovat tragédii! Já tam pojedu se kochat. A hlídej si Vystrčila, aby nedělal vostudu!

J. Novák 12.1.2022 11:41

Šašek nepozná rozdíl mezi lesem a zabuřeněném územím, které je i nepřátelské pro zvěř a vegetaci!!!

Š. Hašek 12.1.2022 12:28

Tak zejména bacha na tu buřeň! Ta zvěř séře ješté víc, než bodláčí na běloučkých ponožkách pražské "turistky". Zvěř vždycky potřebovala cestičky a stromy v lajně. A vydlážděný přístup k potoku.

PT Docente, profesore, nadlesní Nováku!

S. Kneifl 12.1.2022 11:44

Trochu zapomínáte, že tím „dopředu plánujícím těžařem“ je zde Správa NP Šumava...

Š. Hašek 12.1.2022 12:31

Připomněl jste mi, že měnit pravidla každou pětiletku, je konec. A debilita.

Na svém hospodářství to nedělám, protože dávno vím, že 40 let je jako týden.

A budete mít pravdu, že "těžební překližkáři jsou všude". I v kancelářích NP Šumava.

I. Schlägel 12.1.2022 11:48

Kromě potíží s logickým myšlením máte i potíže se zrakem. Co naděláte, lepší už to nebude.

G. Onion 12.1.2022 12:16

Kde jste přesně byl na té Šumavě? Můžete to nějak konkretizovat?

Jak čtu vaše příspěvky tak vám vadí Jirsa, kdyby se pod to podepsal někdo jiný tak by to asi takový problém nebyl., že jo.

G. Onion 12.1.2022 12:16

Kde jste přesně byl na té Šumavě? Můžete to nějak konkretizovat?

Jak čtu vaše příspěvky tak vám vadí Jirsa, kdyby se pod to podepsal někdo jiný tak by to asi takový problém nebyl., že jo.

G. Onion 12.1.2022 12:19

Pardon za dva totožné příspěvky.....

Š. Hašek 12.1.2022 12:43

Neomlouvejte se. Odpovím rád.

Soumarský most - Osser. Lze tam kontrolovaně spát venku. Délka různě, zaleží, jak to sekáte a jak dlouho různě na to čumíte z vejšky. Já někdy i dvě hodiny z jednoho fleku. Zbavuje to nervozity a strachu z klimaGrety.

Zkušenější v létě nerozdělávají oheň, zalezou jak partyzáni a spí kdekoliv. Vidíte toho víc, než z hotelu a v televizi. Tak to dělám někdy já.

Jistý pan Schlägel jinde naznačil, že mám asi problémy se zrakem, tomu tímto sděluji, že trajdám o slepecké holi a z radaru mám hlasový výstup. Vobčas švihne větev, to jo. Zdravím pana Schlägela!

Je tam bezva, vidět to. Za třicet let předeženeme Bavoráky. Myslím s divočinou, hospody bych tam všude nechtěl.

Jistý Pithart jednou řekl, že "kde kůrovec, tam 200 let nic nevyroste". Buď jest to krajinný blb, nebo na Šumavě je nainstalováno projekční plátno. Šáhnu si na to.

Z. Lipský 12.1.2022 9:10

Zase další tendenční Jirsův blábol, který nerespektuje názory odborníků a vůbec tomu nerozumí. Takový senátor je ostudou.

G. Onion 12.1.2022 9:31

Které odborníky konkrétně by měl Jirsa respektovat? Můžete být přesnější?

Š. Hašek 12.1.2022 10:08

Je jich hodně. Všichni tihle profesoři i lesníci si (dávno) všimli, že monokultura typu "lán hlávkového zelí" dlouho (občas, pravidelně) nepřežije.

Nepřežila.

V televizi je největší odbornicí manekýna, která tam vyšiluje, že si stromy dovolí padnout, a že se to včas nepostříkalo něčím proti těm klíšťanům. Nebo intimkem.

G. Onion 12.1.2022 11:48

Ne, nechtěl jsem odpověď od vás ale od p. Lipskeho. Protože existuje samozřejmě i velká skupina vědců, kteří mají jiný, opačný názor než vedení NP.

Co je tak vynikajícího na tom, že nechám sežrat kůrovcem půl Šumavy a pak budu krepcit radosti nad tím jak mezi uschlýma pahejlama roste nálet. A co čert nechtěl opět ten nenáviděny smrk. A v jednom se Jirsa plete, ne třistalete ale našli se i 500ti leté smrky, které zlikvidoval kůrovec a to už je genofond. Ať zůstane bezzasahova zóna tak jak je kolem se udělá naraznikova zóna a nazdar.

Jen tak mimochodem víte to, že SP prohrává soudní řízení s okolními majiteli lesů? Proč, asi pochopíte sám. A že platí sumy v milionech jako odškodnění to je bez debat.

Š. Hašek 12.1.2022 12:51

Kůrovec nežere jak drtička v dřevotřískárně. Kůrovec se rád nají. Jako já, Jirsa, i Vy. Nají se rád tam, kde má prostřeno na bílém ubruse. Vyřadí nevhodné kusy a dává lesním plantážníkům najevo, že by neměli tolik žrát.

Už mě to neba, nikomu nic nevnucuji. Jenom nemám rád, když po návratu z Šumavy je bušung od Augustové - která se mi snaží namluvit, že jsem nikde nebyl, protože Šumava už dávno neexistuje. A pozve si k tomu "šumavníka-lesologa" Pitharta.

G. Onion 12.1.2022 20:23

Kéž by jste měl pravdu s tím, že kůrovec vyřadí nevhodné kusy. Bohužel je to blábol.

Augustová mi vadí zrovna tak jako vám a to už od doby kdy ve svazáckým uváděla Vlaštovku, vysílání pro děti. No a je v české TV porád, a kdyby tady vládli marťani tak bude v té TV znova. Proto ji v TV nesleduji.

Š. Hašek 12.1.2022 20:44

Ale ten kůrovec neplýtvá silami. Kůrovec nemá dotace. Takže ožírá v první řadě slabochy/nevhodně člověkem naplánované.

Tak to je. Příroda nemá čas, ani sílu na bláboly. Nelenoší.

J. Trubač 12.1.2022 8:29

Kdo za zničení Šumavy a potažmo lesů v ČR sedí ve vazební věznici a kdy bude první kolo soudu? Má soud už konečnou částku, kterou po vinících bude požadovat?

Ne, místo toho aby se řešěili viníci, tady pokračuje diskuze, zda to bylo či nebylo dobře. A mezi tím možná probíhá další megazlodějna, kterou budeme řešit tak, že si o tom povedeme plodnou diskuzi, a viník se k soudu nikdy nedostane. Zaplať pánbu, již jich moc nebude, je dokradeno. Pane Jirsa, jste frajer , tak si dávejte bacha!! Tchombe

Z. Lipský 12.1.2022 9:13

Chcete do vazební věznice umístit kůrovce, orkán, klimatickou změnu a přirozené ekologické procesy? Tak to jste úplně vedle!

J. Trubač 12.1.2022 9:50

O zničení NPŠ, resp. o bezzásahovosti, rozhodli konkrétní lidé, ktsří upřednostnily ty vaše procesy před zkušenostmi a zdravím rozumem. Přírodu ovlivnil člověk, a člověk jí musí pomáhat a ne nechat napospas. Chtít mít neporušenou přírodu, jaká tu byla třeba před300 lety v dnešní době a aby se sama o sebe postarala, může chtít jenom naprostý blázen a nevzdělanec. Nejsem vedle pane, ale rozumím tomu, ekologie je zmar lidstva, co šlo, již v přírodě zničila am protože lidská blbost je nekonečná, vyplývá z toho, že zničí celý svět

Š. Hašek 12.1.2022 10:25

Hodně občanů ČR si nepřeje a je názoru:

1. Aby všude se těžilo kombajnovým způsobem, zde tedy v národním parku.

2. Nejedná se o bezzásahovost v širokém měřítku, pouze místně.

3. To, že "pole zelí" rozuměj "pole smrků" nic nevydrží, to se vyučuje na každé lesnické škole.

4. Senátor Jirsa napsal emocionální pohádečku. Viz "odborné hodnocení" -šumavská tragedie-.

5. Hodně občanů ČR si přeje, aby se jejich děti mohly kochat "mírně divokou přírodou", při pohledu z Pancíře. Zahradu mají před domem a park s golfovým trávníkem za školou.

Zkráceno, pane Trubači. Zajeďte si do Tater, o nich krasohledové také napsali, že "nám zahynuly". Přímo tragicky.

J. Krásenský 12.1.2022 11:38

Přesně tak.

V. Kain 12.1.2022 14:22

Neměli by se zodpovídat ministři resortu jim svěřeného?Ne,na to oni nepřistoupí.K čemu máme takové ministry?Nadělají miliardové škody a nic se neděje (jako např,Bursík)Neměl by se podílet na úhradě škod?

I. Polák 12.1.2022 8:01

Příroda si skutečně poradila! "Stejnověká smrková monokultura, naprosto nevhodná pro naši zeměpisnou polohu" byla sice sežrána a uschla, ale na jejím místě již dnes roste nová stejnověká (pochopitelně) smrková monokultura. Na rozdíl od Jirsy tam jezdím. Daří se jim nádherně těm mladým smrčkům (v té nevhodné poloze), a za cca 150 let je může zase žrát kůrovec. Přece z toho dřeva nebude mít někdo užitek!

J. Lukavsky 12.1.2022 8:31

takže jediný rozdíl oproti klasickému lesnímu hospodaření (vysázení smrkových semenáčků, obžínání, probírky, těžba kůrovcem napadených jedinců - po dobu 100 let - pak těžba, odvoz, prodej dřeva, výsadba smrkových semenáčků ....) je v tom, že chybí těžba, odvoz a prodej. Na začátku a na konci obou způsobů je mladá smrková monokultura. Ale cílem by snad měl být les jedle-buk-smrk-..... to byl původní les na Šumavě, pod 1000 m nadm. v. To už neplatí? J.L. end

V. Holý 12.1.2022 9:05

To by se muselo sázet a to se nesmí. Takže tam budou skupinky smrku na bývalých světlinách a podél cest, které vzniky v době, kdy tam ještě zbylo pár živých starých smrků produkujících semeno. Na zbytku plochy bude úhor, možná nějaké keře.