23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

POLITIKA: Šumavská tragédie

Šumava byla historicky nazývána „zelená střecha Evropy“, a když se kvůli jejím hlubokým staletým lesům zakládal v roce 1991 národní park Šumava, nikoho tehdy ani na okamžik nenapadlo, že by se na Šumavě nezasahovalo proti kůrovci. To písemně potvrdili jak tehdejší politici, předseda vlády Petr Pithart, i ekologové jako např. Ivan Dejmal.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Jiří 12.1.2022 23:35

Pro Š (vejka) Haška.

Skripta ze Sorošovi VŠ si strč do školní tašky.

Šumava nemizí ani se nemění, jenom vždy překážela (Ne) nyní (přátelské) armádě, takže je třeba zničit tak jako vše české, Šumavu i s Krušnými horami nakonec pětikolka shrne do roviny s heslem: odteď poroučíme západnímu větru a dešti.

Š. Hašek 12.1.2022 19:10

Pro pana senátora Jirsu.

-V zeměpisné šířce střední Evropy je smíšený les nejsilnější rostlinnou formací, která sama, bez člověka zabere, pokud jí to je umožněno, opět 99% procent území (Evropy). Je možno sledovat soupeření mezi jednotlivými druhy a rovněž mezi jedinci stejného druhu. Vyhrají ti nejsilnější a nejperspektivnější.-

Skripta vysoké školy, volně citováno, zkráceno. Samozřejmě nehovořím o plantáži lesní, kde se počítá i jedna jehlička do překližky.

Nemá nic společného s Vaším subjektivním pocitem, že Šumava mizí. Šumava se mění.

A jako obecně, i zde příroda na některé senátory vesele kašle. Když se dívá, jak sázejí petržel a utíkají za sekačkou. A bojí se hezkých, horkých letních dní.

Zkráceno.

P. Jiří 12.1.2022 17:07

Ani ten zlom co přišel s vládou Babiše a Brabce početně nevychází, když Bursík učinil doznání že je s kůrovcem málem bratr dělal Babiš u Sobotky možná třeba nejspíš vyhnance z MF je to jako tvrdit že Sámo byl muslim ten už bojoval u Vogastisburgu s Dagobertem když se kluci arabský teprve domlouvali jak ten islám dají dohromady

P. Jiří 12.1.2022 16:55

Zakládat nové pralesy? To je vtip tisíciletí! Která pra pra pra pra pra pra pra (to je určitě ještě málo) pravnoučata si řeknou hele Bursíkův aktivistický prales. a třeba nebo možná nejspíš (pro soudy s justicí dostatečně obviňující slůvka. je to vrah, pověsit) jim ho jiní aktivisti bez peněz skácí anebo nabídnou kůrovcům (přece jsme jedné krve ty i já) to by bylo špatné nechat bratry pochcípat ) že jo?

J. Vintr 12.1.2022 17:11

Nejde o zakládání nových pralesů, ale o zachování možnosti vidět, jak se chová les, když do něj nezasahuje člověk. Na výchozím stavu až tak moc nezáleží

J. Ticháček 12.1.2022 20:01

Na to se dá koukat třeba na Sibiři. Ale ne u nás. To, o čem píšete je něco jiného. To je pozorování pole, které nepřejede kombajn. Jednou tam něco bude. Ale nikdy to nebude louka.

J. Vintr 12.1.2022 20:10

U nás nejsou stejné podmínky jako na Sibiři a taky je to dost z ruky. Studovat chování přírody, do níž nezasahuje člověk, může být velmi užitečné i pro ekonomické využití. Příroda je mnohem chytřejší než my. Má stovky milionů let zkušeností.

P. Jiří 12.1.2022 23:45

Na efektivní zakládání padesátiletých pralesů se zeptej hned vedle, nikoli mne, a sledovat jak se chová zničený les anebo prales netřeba, to se koukejte sami, chytráci.

J. Lukavsky 13.1.2022 17:35

"jak se chová les, když do něj nezasahuje člověk" no nemělo by se to zkusit nejdřív v malém? Něco jako nový lék na krysách a ne rovnou na celé Praze. Myslím ale, že už to je probádáno, ale pravda ne v tak velkém měřítku. J.L. end

J. Vintr 13.1.2022 18:59

Les není pokusná zahrádka nebo políčko. Je to komplexní ekosystém, který může plně fungovat jen na větším území. Procesy, které v něm probíhají mají dlouhodobý charakter a nelze je nijak urychlit. Lidé si po vědecké stránce všímají lesa tak sto let, což není ani interval přirozené výměny jedné generace lesního prostu. Takže toho o přirozeném chování lesního ekosystému ještě víme zatraceně málo a lidé jej budou muset studovat ještě hodně dlouho, aby se dozvěděli víc.

Š. Hašek 12.1.2022 18:35

Jste malinko vedle, pane Jiří.

Nebo všude musí být pěstovaný les? Tak si to jeďte vysadit, pečovat, těžit. Byl jste na horách lesnatých? Někdy? Někde? Mezi šutrákama?

Mimochodem - neprostupný, bohatý, přírodní "pralesík" vznikne za padesát let. Problémek bude v tom, že to jde samo a nemůžete na to čerpat nějaké naftové dotace. Člověka to totiž vůbec nepotřebuje, ani politika Jirsu z kanceláře.

P. Jiří 12.1.2022 23:02

Jsi pan Hašek anebo Švejk: meleš nesmysly, chtěl bych ten tvůj 50 let starý prales vidět, čágo bágo

V. Šťastný 12.1.2022 12:34

Nad podobným tématem jsem se zamýšlel už před časem V hlubokých hvozdech Šumavských... - Blog iDNES.cz

P. Molík 12.1.2022 12:01

Jirsovy resultáty mají racionální jádro. Ekoterorističtí fundamentalisté vytvářejí spolu s gretensko-klimatickými aktivisty ideologickou základnu nově tvořených složek zeleného fašismu.

Š. Hašek 12.1.2022 12:12

S dovolením, pane Molíku,

neházel bych Gretu, nedoštudovaně atomovou a lesníka, doštudovaně rozumného do jednoho pytle.

Jedná se o Šumavu. A tragéda Jirsu, z kanceláře. Taky i tohle vidím na dva (rozdílné) pytle.

Zkráceno.

Na chalupě mám pod sadem "bezzásahovou oblast". Mohu si to dovolit, nemusím mít ředkvičky i v kuchyni a všude posekáno na 8 cm. Asi takhle.

V. Kain 12.1.2022 14:17

Na šumavě se podepsal nesmazatelně Bursík.Byl hnán k zodpovědnosti? Nebyl.A co ostatní naše kdysi krásné lesy? Bordel po těžbě a lesních strojích.Naprostá katastrofa.A zase kdo nese zodpovědnost? Nikdo.Neměli by ji nést ministři? Nebo za co berou takové peníze.

Š. Hašek 12.1.2022 14:43

Katastrofa se nekoná, jezdím do lesů často, práce hodně, zalesněno. Vobvedle chalupy bydlí lesní inženýr, dělal starostu, solidní a chytrý člověk. Nechávám si vod něho radit. Má nadhled a na kůrovce nevolá hned vrtulník.

"Tu Šumavu" vidí .... jak to říct ...... no, ....tak nějak vopatrně, hodně přírodně. Dívá se, jako lesák, na padesát let do dálky! Z Jirsy si dělá prču. Z BioJaumasy taky.

Souhlas s tím, že mnohde by starší lesní hospodáři tloukly holemi přes hubu. Mnohde plakali. Byli to hospodáři, nikoliv hodnotáři dotační.

Problémy vždy řešil majitel (lesa), úředník jen kecal. Ministerstvo to ještě přikrmilo. A nyní to ještě přikrmuje televize -logové všeho.

I. Schlägel 12.1.2022 11:51

Prohlásit hospodářský les za národní park je hodně drahé a kuriózní rozhodnutí. Naštěstí to s námi všemi myslí "ochránci přírody" dobře. Jinak by to přece nedělali.

Š. Hašek 12.1.2022 12:19

Možno též prohlásit všechny národní parky za plantážové lesy na překližku. Bylo by to levné a nekuriozní.

Pečuji o kus naší vlasti, bez dotací. A ještě z toho máte i Vy moje daně. Myslíte, že to s Vámi myslím dobře? Když něco nechávám broukům? Dělají to i moji sousedi, přitom Bursíka nevolili. Dělají podle svých dědků, já taky. Je i mě Bursík sserre.

Zdá se mi, že venku jste jen tak dva týdny v roce, z toho 50% v hotelu. Možná sledujete ty "přírodní špektákly" v televizi.

A nepochlubil jste se, kdy jste naposled šel Šumavou. Né do hotelu autem!

I. Schlägel 12.1.2022 13:32

Naposled (pravda, před cca 8 lety) jsem ty pahýly projížděl na kole. Jistě existují i neposkvrněné kouty Šumavy, ty jsem rovněž projel. Jsem rád, že fandíte ekologům specializujícím se na kůrovce, co to s námi myslí dobře. Že to jsou to ti samí, co se specializují na přebytek CO2 a které Vy naopak kritizujete, to vůbec neřešte. Těch pár milionů smrků prostě zachránit nešlo a navíc suché stromy prý přispívají k dostatku vláhy v půdě. Stejně jako soláry a větrníky k dostatku energie. Tak určitě.;-D

Š. Hašek 12.1.2022 14:01

Fandím přírodě, profesorům, lesníkům, hospodářům. Nikoliv politickým "ekologům". A nikoliv kšeftařům se dřevem, jakýmkoliv kšeftařům.

Najděte si ve slovníku co znamená pojem -ekologie-. Blbci namontovali už ekologii i na budič generátoru v Temelíně. Myslím, že Stalin a Hitler byli takoví učedníci v záškolu. Víte, k čemu je tam budič?

Kůrovec je Váš brácha, stejně jako smrk, mráz a hic. A hlavně - kůrovci a mrazu je jedno, kdo tam sedí. Myslíte, že budou poslouchat Farského. Nebo televizi?

P. Kubáč 12.1.2022 11:40

Legrační je že umělá Schwarzenbergská smrková výsadba z druhé poloviny 19. století se koncem 20. století přeměnila (z důvodu podnikatelské chamtivosti) v "národní park" a o 30 let později ( z důvodu ideologické zaslepenosti ) v kůrovcový úhor.

Ani se nedivím, že pouště a úhory dělají elkologistům takovou radost - o krok blíže k přeměně dřeva zpět na uhlí, žádé hnití s produkcí methanu, minimální produkce CO2, horko v krajině jak za globálního oteplení, spousta místa pro vrtule a soláry - jestli ta poušt nakonec není ideálním výsledkem boje za ochranu přírody.

Muslimové - náš vzor - ji mají už dávno....

Š. Hašek 12.1.2022 12:24

Každý vidíme slovo -úhor- jináč. Kdy jste se naposled rozhlédl z Pürstligu? Na ty "Vaše televizní úhory"!

Česky si to najděte, tam se totiž vždycky šprechtilo.

Nějak mi ta "tragédie Šumavy" připomíná ty "stohy rakví".

P. Sura 12.1.2022 10:36

" .... Ideologie bezzásahovosti patří do stejné kategorie jako další moderní levicové ideologie, genderismus, multikulturalismus, klimatismus, neomarxismus, Black lives matter či Me too, které jsou plodem bohaté a rozmařilé společnosti a sociálních sítí. Ideologie, které rozkládají a ničí současnou euroatlantickou společnost.... "

DO KAMENE TESAT !!

To je zatím nejvýstižnější charakteristika všech těch ptákovin, kterými se tu polovzdělaní neschopové snaží urvat moc (nebo aspoň větší podíl na ní).

J. Jirka 12.1.2022 10:52

To je následek toho, že jsme v posledních 75 letech umožnili blbcům přemnožení a oni nám podřezávají větev na které všichni sedíme. Jakmile se jim to povede, vyhynou a ozdravěné lidstvo se zas postupně vrátí k prosperitě. Ovšem jen proto, aby mohlo za čas opět začít podporovat množení blbců.

P. Sura 12.1.2022 11:06

Jo ! Přesně, tomu se říká ekonomicko - sociální cyklus.... Nakonec stejně to probíhá i ve zkrácených fázích daných volbami. Pravice se dostane k moci, když je stát v průšvihu a dokud ho nevyřeší, je i moci. když už je výhled na zlepšení, nastoupí levice a všechno zase prožere. A když pak zas je po žížalkách, zkusí se, co s tím udělá pravice. A to už pravice dávno není to, co by měla být ....

P. Molík 12.1.2022 12:04

Lidé mající vážné problémy s logickým myšlením a prodejné lokajské duše společně překřičeli hlas rozumu, a to i díky mlčení většiny. Rozhodující slovo v současné společnosti mají blbové. Myslící lidi mlčí.

J. Jirka 12.1.2022 12:21

I v minulosti většina myslících lidí mlčela a hleděla si svého. Rozdíl je v tom, že jakmile tehdy blb otevřel hubu, tak se mu buď vysmáli, nebo přes ní rovnou dostal...

P. Sura 12.1.2022 21:10

Pokud nebyl členem sekretariátu nebo ÚV.

J. Jirka 12.1.2022 21:15

Měl jsem na mysli dobu, kdy ještě slova "sekretariát" a "ústřední výbor" neexistovala.

Naopak v době, kterou máte zřejmě na mysli vy už měli blbci pré.